ΤΟΠΙΚΑ

Νέο ζήτημα «δημόσιας Υγείας» εγείρουν οι φαρμακοποιοί

νέο-ζήτημα-δημόσιας-υγείας-εγείρου-464326

ΠΦΣ: «Δεν είναι άνευ όρων η διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής!»

Μετά το ζήτημα που έχει προκύψει με τη διάθεση μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων (και μη αποζημιουμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία) φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί εγείρουν τώρα θέμα και με τη διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής, ζητώντας από τις Αρχές να προχωρήσουν σε ελέγχους.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Σε επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, τον Ε.Ο.Φ., τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τις Περιφέρειες της χώρας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αναφέρει: «Οπως γνωρίζετε δυνάμει του άρθρου 6 της υπ’ αριθμόν ΓΠ/οικ.103449 υπουργικής αποφάσεως «Τροποποίηση της Υ1/ΓΠ 127962/03/2004 «Εναρμόνιση της Εθνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη κοινοτική ΟΔ/2002/46/ΕΚ, σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής» (ΦΕΚ Β’ 2855/11.11.2013) το άρθρο 10α αντικατεστάθη και επιτρέπεται έκτοτε η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα. Επίσης ορίζεται ότι… «Η τοποθέτηση των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο χώρο, με ευκρινή σήμανση «Συμπληρώματα διατροφής», όπως και με την προειδοποίηση υπό μορφή πινακίδας, τουλάχιστον 15 Χ 25 εκατ., του άρθρου 2 σημείο (ζ), η οποία θα πρέπει να βρίσκεται αναρτημένη σε κεντρικό και ευδιάκριτο σημείο της προθήκης».

Στο δε άρθρο 2 σημείο (ζ) αναφέρεται το κείμενο της ως άνω προειδοποίησης, και συγκεκριμένα: «ζ) η προειδοποίηση: «Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας».

Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι ο Π.Φ.Σ. από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει πολλάκις την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής εκτός φαρμακείου για λόγους που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Οι θέσεις του Π.Φ.Σ. έχουν άλλωστε γίνει αποδεκτές δυνάμει της υπ’ αριθμόν 931/2010 αποφάσεως του ΣτΕ (Δ’ Τμήμα), η οποία έκρινε ότι η διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής αποκλειστικά από τα φαρμακεία «…αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, δηλαδή στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, από το ενδεχόμενο υπερβολικής ή ανεξέλεγκτης πρόσληψης ουσιών, όπως οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, δυνητικά επιβλαβών για την υγεία, για την οποία το κράτος οφείλει να μεριμνά και προληπτικώς, σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος».

Κατόπιν των ανωτέρω και επί σκοπώ προστασίας της Δημόσιας Υγείας, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για τον άμεσο έλεγχο όλων των καταστημάτων που πωλούν συμπληρωμάτων διατροφής:

α) Αν διαθέτουν άδεια από την αρμόδια Αρχή για την πώληση τυποποιημένων τροφίμων.

β) Αν η τοποθέτηση των συμπληρωμάτων διατροφής στα ως άνω καταστήματα έχει γίνει σε ιδιαίτερο χώρο με ευκρινή σήμανση «Συμπληρώματα διατροφής».

γ) Αν έχει αναρτηθεί πινακίδα, τουλάχιστον 15 Χ 25 εκατ., ευρισκόμενη αναρτημένη σε κεντρικό και ευδιάκριτο σημείο της προθήκης, στην οποία αναφέρεται η προειδοποίηση ότι: «Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας».

Μάχη ΕΟΦ – ΠΦΣ για τον έλεγχο των e-shop για τα ΜΥΣΥΦΑ

Λίγες ημέρες έχουν απομείνει από την Τετάρτη 1 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία επιτρέπεται η πώληση μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων (και μη αποζημιουμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία) φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από e – shop στο διαδίκτυο και έχει «ανάψει» η μάχη μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για την αρμοδιότητα του ελέγχου της διαδικασίας.

Στο μεταξύ, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, όπως επιβεβαιώνει και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συλλόγου κ. Κ. Ματσιόλης, ενημερώθηκαν για την καταγγελία του Π.Φ.Σ. αναφορικά με την πώληση ΜΥΣΥΦΑ μέσω διαδικτύου.

«Διαβιβάστηκε στον Ε.Ο.Φ. η καταγγελία του Π.Φ.Σ. αναφορικά με την παράνομη πώληση ΜΥΣΥΦΑ μέσω διαδικτύου από επιχείρηση εδρεύουσα στην Θεσσαλονίκη. Με έγγραφο του Ε.Ο.Φ., λάβαμε γνώση ότι αφενός μεν ότι η εν λόγω επιχείρηση είναι το φαρμακείο Α.Α. και ότι προτάθηκε στον Υπουργό Υγείας η επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων στο φαρμακείο αυτό «για τη διακίνηση φαρμακευτικού προϊόντος εξ αποστάσεως (μέσω διαδικτύου), κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 1963/1991 και της ΔΥΓ 3α/Γ.Π.32221/2013». Κατόπιν των ανωτέρω αποδεικνύεται εκ νέου η σημασία της κοινής και συντονισμένης δράσης Π.Φ.Σ. και Φαρμακευτικών Συλλόγων προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάλογες έκνομες συμπεριφορές, οι οποίες θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία και πλήττουν το ελληνικό φαρμακείο.

Για το λόγο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους σε εγρήγορση προκειμένου αφενός μεν να αποτρέπονται, αφετέρου να καταστέλλονται ανάλογες έκνομες συμπεριφορές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου