ΤΟΠΙΚΑ

Λερναία Υδρα το πρόβλημα στον Αλατά

λερναία-υδρα-το-πρόβλημα-στον-αλατά-464252

Με Λερναία Υδρα… μοιάζει το πρόβλημα με την επένδυση στον Αλατά, που βρίσκεται σε αναμονή για περίπου 20 χρόνια. Το πρόβλημα με την έκταση της νησίδας που θα καταδίκαζε τουριστική επένδυση σε… κατασκηνώσεις, ξεπεράστηκε, προέκυψε όμως νέο. Η περιοχή επειδή έχει ελαιώνες χαρακτηρίζεται ως γη υψηλής παραγωγικότητας και σε τέτοιες περιπτώσεις απαγορεύεται η δόμηση!

Νέες καθυστερήσεις στον ορίζοντα για την πολύπαθη τουριστική επένδυση στον Αλατά.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1998 υπογραφόταν η σύμβαση μεταξύ της τότε κοινότητας Τρικερίου και της εταιρείας κυπριακών συμφερόντων United Five Development Hellas. Αντικείμενο της σύμβασης η τουριστική επένδυση στη νησίδα Αλατάς.

Η επένδυση αφορά σε ποσό 200 εκατ. ευρώ περίπου, που προτίθεται να επενδύσει εταιρεία κυπριακών συμφερόντων η United Five Development Hellas. Περιλαμβάνει την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, δυναμικότητας 950 κλινών, το οποίο αποτελούνταν από ξενοδοχείο και τουριστικά χωριά. Είναι επένδυση μέσα από την οποία θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας και από την οποία -σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφτεί- ο δήμος θα έχει έσοδα ετησίως της τάξης των 700.000 ευρώ.

Το όφελος όμως θα είναι συνολικό για την περιοχή του Νοτίου Πηλίου, καθώς πέρα από την προσέλκυση τουριστικού υψηλού οικονομικού επιπέδου, θα στηριχθούν και οι ντόπιοι επαγγελματίες. Οι προμήθειες πρώτων υλών σε αγροτικά προϊόντα θα γίνονται από τον αγροτικό κόσμο του Νοτίου Πηλίου, που θα μπορέσουν σε επόμενη φάση να προχωρήσουν και στη μεταποίηση των προϊόντων τους για να προμηθεύουν το μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Η επένδυση όμως είναι σε εκκρεμότητα. Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014, ακυρώθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της τουριστικής επένδυσης. Έπρεπε να συνταχθεί ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων).

Το ΣΧΟΟΑΠ βρίσκεται προς έγκριση στο αρμόδιο συμβούλιο, μόνο που αποτυπώνει τον Αλατά ως έκταση 493 στρεμμάτων. Για νησίδες και νησάκια κάτω των 500 στρεμμάτων, η νομοθεσία δεν προβλέπει τουριστική αξιοποίησή τους. Θα πρέπει να είναι από 500 στρέμματα και πάνω.

Πρόσφατα, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Ν. Φορτούνας επισκέφθηκε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας για τη λύση του προβλήματος της έκτασης, που θα καταδίκαζε την επένδυση σε… κάμπινγκ. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Μιλτιάδη Παπαδημητρίου, διαπιστώθηκε ότι από το εμβαδό του Αλατά εξαιρούνταν εκτάσεις. «Συνολικά η έκταση του Αλατά όπως αποτυπώνεται στα τοπογραφικά είναι 550 στρέμματα. Έχουμε ζητήσει εγγράφως από την Αποκεντρωμένη να συμπεριληφθεί το σύνολο της έκτασης και περιμένουμε απάντηση», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Κι ενώ αυτό το πρόβλημα φαίνεται να λύνεται, προκύπτει νέο: υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, ότι υπάρχει εισήγηση να χαρακτηριστεί ο Αλατάς ως γη υψηλής παραγωγικότητας. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η δόμηση και ότι μπαίνει «ταφόπλακα» σε μια επένδυση που περιμένει δύο δεκαετίες για να προσφέρει ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. «Θα δούμε πώς θα το χειριστούμε το ζήτημα. Δεν θα το αφήσουμε στην τύχη του», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου