ΤΟΠΙΚΑ

Να επιστρέψουν πίσω το ΦΠΑ που εισέπραξαν καλούνται οι αγρότες

να-επιστρέψουν-πίσω-το-φπα-που-εισέπρα-464162

Να επιστρέψουν το ΦΠΑ που εισέπραξαν το α’ τρίμηνο του 2017 είτε στην Εφορία, είτε στους προμηθευτές των προϊόντων τους καλούνται οι αγρότες, οι οποίοι από 1/1/17 μπήκαν στο κανονικό καθεστώς από το ειδικό που ήταν.

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επιδοτήσεων, με διάταξη σύμφωνα με την οποία λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά του προηγούμενου φορολογικού έτους, οι αγρότες ειδοποιούνται να γυρίσουν πίσω στο ειδικό καθεστώς, όπου βρισκόντουσαν.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας Νίκος Μπουρμπούλιας είπε ότι οι αγρότες θα πρέπει τώρα θα επιστρέψουν το ΦΠΑ που εισέπραξαν και παράλληλα να υποβληθούν σε μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία.

Για την αλλαγή του φορολογικού καθεστώς, όπως εξήγησε, οι αγρότες χρειάζεται να ακυρώσουν τιμολόγια, να υποβάλλουν νέα, να συγκεντρώσουν σειρά δικαιολογητικών.

Οι αγρότες που μπήκαν στο κανονικά φορολογικό καθεστώς με δήλωση μεταβολής καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 φορολογούνταν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ωστόσο, με τα όρια του τζίρου που τέθηκαν και των εισπράξεων επιδοτήσεων οι προϋποθέσεις άλλαξαν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Παππάς, είπε ότι ήταν άδικό οι αγρότες να φορολογηθούν για παλαιότερες επιδοτήσεις. Ωστόσο, η καταβολή του ΦΠΑ για το α’ τρίμηνο έληξε τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει χάος για την αλλαγή του καθεστώτος.

Οι φοροτεχνικοί φώναζαν εδώ και μήνες ότι το υπουργείο έπρεπε να πάρει θέση για τον προσδιορισμό των επιδοτήσεων. Ο υπολογισμός άλλαξε, ενώ έχει ήδη λήξει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων μεταβολής.

Απειλούνται με φόρους

Στο μεταξύ, σοβαρό κίνδυνο να επιβληθούν υπέρογκοι φόροι εισοδήματος με τις φορολογικές δηλώσεις 2017 αντιμετωπίζουν χιλιάδες κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά και νέοι επαγγελματίες.
Αυτό συμβαίνει λόγω ότι το αρχείο των φορολογουμένων που θεωρούνται «κατ’ επάγγελμα αγρότες», το οποίο απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ελλιπή και λανθασμένα στοιχεία.

Έτσι, πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο αρχείο και το σύστημα TAXISnet δεν τους αναγνωρίζει την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» και κατ’ επέκταση ούτε και το δικαίωμα της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 13% πέρυσι στο 22%-45% φέτος, αλλά και με την αύξηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100% του κύριου φόρου έχει ως συνέπεια οι εν λόγω φορολογούμενοι να απειλούνται πλέον με εξοντωτικούς φόρους.

Με αργούς ρυθμούς η υποβολή

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2016 τρέχει. Η διαδικασία, η οποία ξεκίνησε να τρέχει τέλος Απριλίου, κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα λήξει στις 30 Ιουνίου και εκτιμάται ότι είναι θέμα εβδομάδων λογιστές και φορολογούμενοι να τρέχουν και να μη φτάνουν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου