ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιγμα στη Φιλανδία

ανοιγμα-στη-φιλανδία-463967

Το Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leonardo Da Vinci

Συνάντηση εκπαιδευτικού χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε στο Espoo της Φινλανδίας, με τη συμμετοχή του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε

στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Leonardo Da Vinci, στο οποίο συμμετέχει το Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου μαζί με άλλους επτά εταίρους από την Ευρώπη – εταιρίες και εκπαιδευτικές μονάδες.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Making jewellery – small enterprises for a big European crises» και ο στόχος η ενίσχυση των μικρών μονάδων αργυροχρυσοχοΐας και η στήριξή τους στην Ευρώπη της κρίσης, μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Στη συνάντηση εκτός από το Τμήμα Κοσμήματος του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου, συμμετείχαν σχολές από την Τσεχία, την Κύπρο και τη Φινλανδία και τέσσερις εταιρίες από την Ισπανία και την Πολωνία.

Τη συνάντηση οργάνωσε και φιλοξένησε η σχολή της Φινλανδίας Omnia, η οποία είναι ένας πολυεπίπεδος πάροχος εκπαίδευσης και περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης με πάνω από 700 υπαλλήλους και 10.000 φοιτητές, η οποία προσφέρει κατάρτιση σε όλη τη περιφέρεια των δήμων Espoo, Kirkkonummi και Kauniainen.

Η σχολή της Omnia έλαβε το 2013 από το Φινλανδικό Υπουργείο Παιδείας Βραβείο Ποιότητας για το πιο καινοτόμο περιβάλλον μάθησης. Η Omnia είναι πρωτοπόρος σε εθνικά και διεθνή προγράμματα ανάπτυξης της εκπαίδευσης με έμφαση στις βιώσιμες λύσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια – workshopsγια τους σπουδαστές των συμμετεχόντων σχολών. Πέρα από τα σεμινάρια όλοι οι συμμετέχοντες τη δεύτερη ημέρα επισκέφθηκαν εργαστήρια και εταιρείες κατασκευής κοσμημάτων στο Ελσίνκι.

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων οι συντονιστές των σχολών επισκέφθηκαν το campus της Omnia στο Kirkkokatu. Εκεί είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις βασικές εγκαταστάσεις της σχολής. Αξιοσημείωτο είναι το μαγαζί -OmniaShop- που εδρεύει μέσα στη σχολή και φιλοξενεί τις δημιουργίες των μαθητών της σχολής. Μια σημαντική πρωτοβουλία της σχολής της Omnia, όπου δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να εκθέτουν τις δουλειές τους σε πραγματικές συνθήκες αγοράς. Ετσι δημιουργούν κίνητρο για τους μαθητές να εμπλέκονται από νωρίς σε πραγματικές συνθήκες αγοράς με σημαντικά πλεονεκτήματα για αυτούς.

Μετά τη περιήγηση ακολούθησε η προγραμματισμένη συνάντηση των συντονιστών, κατά την οποία επισημοποιήθηκε το πλαίσιο συμφωνίας για την υιοθέτηση, περιγραφή και απόδοση μονάδων ECVET. Πιο συγκεκριμένα ορίστηκε με σαφήνεια το θέμα, η έκταση, τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα κριτήρια αξιολόγησης των μονάδων ECVET που θα αποδοθούν στους συμμετέχοντες μαθητές μέσα από το εταιρικό αυτό σχήμα.

Το Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου είναι από τους ελάχιστους πάροχους επαγγελματικής εκπαίδευσης που υιοθετεί αυτό το τόσο καινοτόμο σύστημα στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση επίσης συζητήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν οι ημερομηνίες των επόμενων συναντήσεων, η διαδικασία των ενδιάμεσων αναφορών προόδου του προγράμματος, καθώς και οι διάφορες υποχρεώσεις των εταίρων. Το ΔΙΕΚ Βόλου εκπροσώπησαν στην συνάντηση, ο διευθυντής Φ. Καλογιάννης και οι σπουδαστές: Ε. Τζαμτζή, Κ. Αλεξανδρίδη και Γ. Δεληγιάννη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου