ΤΟΠΙΚΑ

Αναδουλειά στα γραφεία ταξιδιών ~ Κατεπείγον αίτημα για στήριξη από την πολιτεία

αναδουλειά-στα-γραφεία-ταξιδιών-κατε-463898

Παρατεταμένη αγωνία στους επαγγελματίες, με τη μείωση κίνησης στο 80% και ανησυχία για την επιβίωση του κλάδου

Σε παρατεταμένη αγωνία οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και ταξιδιωτικών γραφείων, με τη μείωση στην κίνηση να αγγίζει το 80% σε σύγκριση με το 2019. Μειωμένη η κίνηση στα ταξιδιωτικά γραφεία της περιοχής, που βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Η κατάσταση παραμένει η ίδια. Η δουλειά είναι πολύ μειωμένη, δεν υπάρχει κίνηση ακόμη και στην αιχμή της τουριστικής σεζόν και περιμένουμε στήριξη από το κράτος, για να κατορθώσουμε να επιβιώσουμε» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γραμματέας στο ΔΣ του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων Μαγνησίας, Θανάσης Σιμώτας.

Παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση και τις εντυπωσιακές πληρότητες που καταγράφονται σε ξενοδοχεία και καταλύματα, η εικόνα στον κλάδο των ταξιδιωτικών γραφείων παραμένει εκ διαμέτρου αντίθετη, με τους επαγγελματίες να εκφράζουν φόβους για το μέλλον.

«Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, αλλά οι ταξιδιώτες μεταβαίνουν οδικώς στον προορισμό της επιλογής τους. Δεν περνούν από το τουριστικό γραφείο, αλλά κλείνουν απευθείας τις διακοπές τους. Κατά συνέπεια, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο μαζικός τουρισμός, διότι κινούνται μεμονωμένα οι ταξιδιώτες. Δεν δουλεύουμε όπως πέρυσι. Προσπαθούμε με μικρά γκρουπ 15 ή 20 ατόμων να κάνουμε μια εκδρομή. Δεν υπάρχει ζήτηση» επεσήμανε ο κ. Σιμώτας.

Ζήτημα επιβίωσης τίθεται, πλέον, για τις επιχειρήσεις του κλάδου και όπως επισημαίνει ο ίδιος πάγιο αίτημα είναι «να δοθούν μέτρα στήριξης στον κλάδο. Χωρίς έσοδα πώς να πληρώσουμε το προσωπικό μας». Αγωνιώδη αιτήματα παραμένουν η επιδότηση ενοικίου, με τον κ. Σιμότα να τονίζει ότι «ζητάμε να ενεργοποιηθεί και πάλι η επιδότηση ενοικίου που έχει σταματήσει από τον Ιούνιο. Επίσης ζητούμε να λάβουμε αποζημίωση και για τους υπόλοιπους μήνες του 2020 που δεν δουλέψαμε».

Καταθέτοντας την αγωνία του, ο ίδιος επαγγελματίας τόνισε ότι «υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης και από τον Σεπτέμβριο θα είναι ακόμη πιο έντονο».

Σε απόγνωση ο κλάδος

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και λεωφορείων σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Ένωση Επιχειρηματιών Τουρισμού Ελλάδος- Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων, γραμματέας της οποίας είναι ο Αθανάσιος Σιμώτας από τη Μαγνησία.

Η Ενωση επισημαίνει ότι με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων της κυβέρνησης, εξαιρούνται από το μέτρο της αναστολής προσωπικού όλοι οι ΚΑΔ που αφορούν τα τουριστικά γραφεία, καθώς και τις επιβατικές μεταφορές.

Επίσης τα τουριστικά γραφεία εξαιρούνται από το μέτρο της επιδότησης ενοικίων παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά υπολειτουργούν.

«Μπορεί άλλα τμήματα της τουριστικής αλυσίδα στη χώρα μας να έχουν αρχίσει να λειτουργούν, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τα τουριστικά γραφεία και τουριστικά λεωφορεία, τα οποία, πλην ίσως ορισμένων εξαιρέσεων (κυρίως σε νησιωτικές περιοχές), τα τουριστικά γραφεία υπολειτουργούν και τα τουριστικά λεωφορεία παραμένουν ακινητοποιημένα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ενωση.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα σημειώνει:

«Δείτε τι συμβαίνει από τη Σπάρτη ως τον Έβρο και από τη Φλώρινα ως τη Λέσβο. Ρωτήστε τους ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και λεωφορείων πως ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους, με σχεδόν μηδενικά έσοδα ακόμη και τώρα στις αρχές του Αυγούστου».

Η Ένωση τονίζει ότι ραχοκοκαλιά του τουρισμού αποτελούν οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα μας.

Ζητεί έτσι την άμεση στήριξη από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και λεωφορείων να σταθούν όρθιοι και να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, προειδοποιώντας ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις, θα είναι μονόδρομος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου