ΤΟΠΙΚΑ

Διάκριση για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ~ Υψηλό το επίπεδο σπουδών

διάκριση-για-το-πανεπιστήμιο-θεσσαλί-463849

Συγκαταλέγεται στα τέσσερα Ελληνικά Πανεπιστήμια, που ξεχωρίζουν σε διεθνές επίπεδο – Τι δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου

Δυναμική ανοδική πορεία ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που διαθέτει περί τους 36.000 φοιτητές και αποσπά διαδοχικές διακρίσεις διεθνώς για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, στο πεδίο της επιστημονικής γνώσης και της έρευνας. Νέα διάκριση καταγράφεται, στο μεταξύ, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να συγκαταλέγεται στα τέσσερα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που κατατάσσονται μεταξύ των 1.000 καλύτερων στον κόσμο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η λίστα των καλύτερων Πανεπιστημίων στον κόσμο για το 2021, η οποία είναι γνωστή ως «Κατάταξη της Σανγκάης» και δίνει μια εικόνα για το επίπεδο των ανώτατων ιδρυμάτων από το 2003 μέχρι και σήμερα. Σε αυτή φιγουράρουν τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που αναπτύσσει εξωστρέφεια, προγράμματα ανταλλαγών και επιστημονική συνεργασία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.

Στη λίστα κατάταξης το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην υψηλότερη θέση, στις θέσεις μεταξύ 301 και 400 της «κατάταξης της Σανγκάης» και ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 501-600.

Πιο χαμηλά, στις θέσεις 601-700 βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μεταξύ 801-900.

Η λίστα, που θεωρείται αξιόπιστος πρόδρομος της επίσημης παγκόσμιας κατάταξης των πανεπιστημίων, εξέτασε τα στοιχεία 2.000 ανώτατων ιδρυμάτων, καταλήγοντας έτσι στα 1.000 καλύτερα ανά την υφήλιο.

Με τη συγκεκριμένη κατάταξη δίνονται, ουσιαστικά, τα εύσημα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την δυναμική ανοδική του πορεία και την διαρκή βελτίωση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών.

«Η πορεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ανοδική σε όλες τις λίστες κατάταξης, τόσο στο γενικό πλαίσιο, όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ανοδική είναι, παράλληλα, η πορεία και όλων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς βελτιώνουν κάθε χρόνο τη θέση τους» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου.

Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ειδικότερα, αποτυπώνεται ο δυναμισμός της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «και σε τμήματα και σε γνωστικά αντικείμενα και σε νέα μέλη ΔΕΠ, τα οποία έχουν στο ενεργητικό τους δημοσιεύσεις και ερευνητικό έργο. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την ανοδική πορεία, αλλά εκτιμώ ότι είναι μια καμπύλη η οποία θα συνεχίσει να ανεβαίνει τα επόμενα χρόνια. Το σημαντικό είναι, όσον αφορά στις λίστες κατάταξης, ότι υπάρχει μια συνεχής ανοδική πορεία. Είναι καλό σημάδι για μας τόσο σε επίπεδο έρευνας, όσο και σε επίπεδο γνωστικού αντικειμένου» επισήμανε η κ. Λαλιώτου.

Τα πρώτα Πανεπιστήμια

Σύμφωνα με την «κατάταξη της Σανγκάης», το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ βρίσκεται στην πρώτη θέση για 19η συνεχή χρονιά, ενώ ακολουθούν και πάλι από την ίδια θέση (2η και 3η) το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και του Κέιμπριτζ.

Τη δεκάδα των ιδρυμάτων συμπληρώνουν το MIT, το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, το Κάλτεκ και εκείνο του Σικάγο.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν 40 ιδρύματα μεταξύ των καλύτερων 100 του κόσμου, 129 στα 500 κορυφαία πανεπιστήμια της «κατάταξης της Σανγκάης» και συνολικά 200 στο σύνολο των 1.000 ιδρυμάτων της λίστας.

Στην Ευρώπη, πλην της Βρετανίας, την υψηλότερη θέση καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Paris-Saclay (13ο) και ακολουθεί στην 21η θέση το ETH της Ζυρίχης.

Ταυτόχρονα, δύο ακόμη ανώτατα ιδρύματα από την Ευρώπη μπαίνουν στις πρώτες 50 θέσεις, με το Πανεπιστήμιο του Μονάχου να κατατάσσεται 48ο και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης 50ο.

Η Γερμανία βλέπει φέτος 4 πανεπιστήμια στις 100 πρώτες θέσεις, ενώ η Γαλλία διατηρεί 30 ιδρύματα στη λίστα, εκ των οποίων 17 φιγουράρουν στις πρώτες 500 θέσεις της «Κατάταξης της Σανγκάης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου