ΤΟΠΙΚΑ

Διπλή δράση «Χάρισε ζωή» στην παραλία του Βόλου

διπλή-δράση-χάρισε-ζωή-στην-παραλία-46350

Εθελοντική αιμοδοσία και δωρεά στοματικού επιχρίσματος ώστε να προκύψουν εθελοντές δότες μυελού των οστών

Διπλή εκδήλωση με αιμοδοσία στην παραλία του Βόλου (Πανεπιστήμιο – Θόλος 10 π.μ. έως 13.00) και εθελοντική δωρεά στοματικού επιχρίσματος ώστε να προκύψουν εθελοντές δότες μυελού των οστών την ίδια χρονική περίοδο και ημέρα στα γραφεία της Φλόγας Μαγνησίας (Χαρισιάδου 3 – πρώην ΠΙΚΠΑ), οργανώνει την Παρασκευή 8 Απριλίου ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια με την ένθερμη συμμετοχή της Ενωσης Κρητών Φοιτητών Βόλου και σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ).

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι διοργανωτές καλούν τους ενδιαφερόμενους πιθανούς δότες να δηλώσουν από πριν την πρόθεσή τους για δωρεά στοματικού επιχρίσματος στο τηλ. 24210 24628.

«Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών «Χαρίζει Ζωή» στους συνανθρώπους του που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις. Εάν είσαι μεταξύ 18-50 χρονών και σε καλή κατάσταση υγείας (ιατρικά κριτήρια) μπορείς να γίνεις και εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Είναι σημαντικό, αναφέρει το ΚΕΔΜΟΠ, να επισημάνουμε ότι η ένταξή σου στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δεν σημαίνει και δωρεά μοσχεύματος. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η εγγραφή Ελλήνων στο αρχείο δοτών είναι σημαντική γιατί λόγω ομοιοτήτων μεταξύ ομοεθνών είναι πολύ πιθανότερο να βρεθεί συμβατός δότης για έναν ελληνικής καταγωγής ασθενή στην Ελληνική δεξαμενή δοτών. Εχει υπολογιστεί με στατιστικά μοντέλα ότι μια χώρα με περίπου 10.000.000 ομοεθνών, όπως η Ελλάδα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια πιθανότητα εύρεσης συμβατού δότη για έναν ασθενή της τάξεως του 60-80% στη δικιά της δεξαμενή, αν διέθετε περίπου 150.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες. Για αυτό τον λόγο είναι καθοριστικό να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών, που σήμερα είναι λιγότεροι από 45.000. Η εργαστηριακή ανάλυση (HLA τυποποίηση) του δείγματος αίματος κάθε δότη είναι απαραίτητη γιατί μας δίνει την δυνατότητα να προσδιορίσουμε την ιστική ομοιότητα μεταξύ δύο ατόμων (δότη/ασθενή) και απαιτεί σημαντική χρηματική δαπάνη. Οι εθελοντές δότες δεν συμμετέχουν στα έξοδα αυτά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου