ΤΟΠΙΚΑ

Λήξαν το θέμα για τη Γεωπονική

λήξαν-το-θέμα-για-τη-γεωπονική-46349

Τίτλοι τέλους σε κάθε συζήτηση περί μεταφοράς της έδρας της Γεωπονικής Σχολής από τον Βόλο στη Λάρισα, στο πλαίσιο της συνένωσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, μπήκαν στη χθεσινή συνάντηση που είχαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις τέσσερις πόλεις της Θεσσαλίας και από τη Στερεά Ελλάδα. Για το υπουργείο δεν υφίσταται καν θέμα μεταφοράς της έδρας της σχολής, παρά τις επίμονες διεκδικήσεις από την πλευρά της Λάρισας έναντι του Βόλου. Όπως είχε τονίσει και σε αποκλειστικές του δηλώσεις στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Γαβρόγλου επέμεινε στη συνένωση των ιδρυμάτων με «ακαδημαϊκά κριτήρια».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να ενημερωθούν για τον επιχειρούμενο «Καλλικράτη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είχαν ζητήσει οι ίδιοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με φόντο αφενός τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται για το εγχείρημα, αφετέρου τον «πόλεμο» που δείχνει να έχει ξεσπάσει μεταξύ Λάρισας και Βόλου με… μήλον της Εριδος της Γεωπονική Σχολή, για την οποία η Λάρισα προβάλλει αξιώσεις έναντι του Βόλου.

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Οι βουλευτές είχαν ενημέρωση «από πρώτο χέρι» για την επιχειρούμενη συνένωση των τριών ιδρυμάτων, με στόχο τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου, που καλείται να διαδραματίσει αναπτυξιακό ρόλο στη Θεσσαλία και όχι μόνο.

Πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου κάνουν λόγο ότι ο κ. Γαβρόγλου ενημέρωσε αναλυτικά τους βουλευτές για τη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι την κατάθεση στις 30 Απριλίου της τελικής πρότασης, υπογραμμίζοντας ότι «τα ακαδημαϊκά κριτήρια παραμένουν». Η τελική πρόταση που θα είναι στη βάση της πρότασης που παρουσιάστηκε, θα παρουσιαστεί και στους τοπικούς φορείς.

Όπως εξήγησε, «διορθώσεις» στα σχέδια που θα κατατεθούν θα υπάρχουν μόνο σε «ακραίες περιπτώσεις».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός ρωτήθηκε ειδικά για το ζήτημα της μεταφοράς της έδρας της Γεωπονικής Σχολής από τον Βόλο στη Λάρισα. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα που περιλαμβανόταν στην πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, «σηκώθηκε» σε πολιτικό επίπεδο από τη Λάρισα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του ακαδημαϊκού κόσμου αλλά και φορέων του Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός υπήρξε κατηγορηματικός για μία ακόμη φορά στο συγκεκριμένο ζήτημα: δεν υφίσταται καν συζήτηση μεταφοράς της έδρας της σχολής στο πλαίσιο της συνένωσης των ιδρυμάτων που θα γίνει με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Θέμα μεταφοράς σχολής ή τμήματος μπορεί να θέσει μόνο το ίδιο το πανεπιστήμιο και να αποφασίσει η Σύγκλητος, ζήτημα που ωστόσο δεν υφίσταται ούτε ως προοπτική για την ακαδημαϊκή οικογένεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ είχε αποκλείσει ζήτημα μεταφοράς της έδρας της Γεωπονικής. Όπως είχε δηλώσει, «αναδύεται μια αντιπαλότητα σε ένα δευτερεύον θέμα, ενώ πρωτεύοντα ζητήματα έχουν επιλυθεί (…) Ολη αυτή η ιστορία αποπροσανατολίζει την κουβέντα», είχε πει χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές κατά όσων «αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και επιχειρούν να κομματικοποιήσουν ένα ακαδημαϊκό θέμα, που αφορά στη διάρθρωση του Πανεπιστημίου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου