ΤΟΠΙΚΑ

Κοινό μέτωπο για την «κοπάνα»

κοινό-μέτωπο-για-την-κοπάνα-851206

Πρώτη συνάντηση χθες του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας με το Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην οργάνωση του νέου Δήμου, τις εργασιακές σχέσεις και τη μισθοδοσία του προσωπικού, αλλά και γενικότερα θέματα συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με το σωματείο των εργαζομένων.

Αμέσως μετά ο κ. Σκοτινιώτης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το επίπεδο της συνάντησης, τόνισε ότι «επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση ότι με τους εργαζόμενους θα προχωρήσουμε μαζί, με αμοιβαίες υποχρεώσεις και αμοιβαία δικαιώματα τα οποία αναγνωρίστηκαν και από τις δύο πλευρές. Είμαι βέβαιος ότι θα συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο, ένα κίνημα για τη συνέπεια στην εργασία και για χτύπημα κάθε κόκκου διαφθοράς, εάν και όπου υπάρχει, προκειμένου να υπερασπιστούμε το κύρος και την αξιοπρέπεια των δημοτικών υπαλλήλων στην τοπική κοινωνία και να μπορέσει ο Δήμος, στηριγμένος στους εργαζόμενους, να προσφέρει τις υπηρεσίες που δικαιολογημένα αξιώνουν οι δημότες, ιδιαίτερα σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και με την ανεργία να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις».

Ένα από τα πρώτα θέματα που έθεσε στο Δήμαρχο η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ήταν η μισθοδοσία των απλήρωτων εργαζομένων σε επιχειρήσεις του πρώην Δήμου Βόλου, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί για το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και το θέμα συγχώνευσης Επιχειρήσεων και Οργανισμών των συνενωθέντων Δήμων σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και μία Κοινωφελή Επιχείρηση.

Όσον αφορά στα οικονομικά, ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες η Δημοτική Αρχή θα είναι σε θέση να έχει πλήρη εικόνα ως προς το ύψος των μηνιαίων υποχρεώσεων του Δήμου Βόλου για τη μισθοδοσία του προσωπικού στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα, ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης, περιλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών. «Όταν θα έχουμε ακριβή και ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων αυτών, θα χαράξουμε και την τακτική μας στη διαχείριση των οικονομικών, ξεκινώντας από την πρώτη μας υποχρέωση, που είναι η καταβολή των δεδουλευμένων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. Υπογράμμισε, πάντως, ότι «για τη μισθοδοσία του προσωπικού του Δήμου δεν γεννάται θέμα».

Ο κ. Σκοτινιώτης ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου για τις διαδικασίες επεξεργασίας του νέου οργανογράμματος, τονίζοντας ότι το σχέδιο που συντάσσεται θα αποτελέσει τη βάση διαλόγου με το σύλλογο των εργαζομένων, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τα πολιτικά όργανα του Δήμου, με στόχο να προωθηθεί για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο εντός του Μαρτίου. Όσον αφορά στο θέμα συγχώνευσης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, εξήγησε για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και την Κοινωφελή Επιχείρηση που προβλέπονται από το Νόμο του «Καλλικράτη», δεδομένου ότι και στα δυο για τις προσλήψεις θα ισχύουν κριτήρια ΑΣΕΠ και η οικονομική διαχείριση θα γίνεται με έλεγχο του Επιτρόπου. «Έχουμε ζητήσει, μάλιστα, από το Υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε ο Δήμος να έχει τη δυνατότητα να συγχωνεύσει τις υφιστάμενες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς σε δύο ΝΠΔΔ»,τόνισε ο Π. Σκοτινιώτης, θέση που βρήκε απόλυτα σύμφωνους τους εργαζόμενους

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα χωροθέτησης Υπηρεσιών του νέου Δήμου με αιχμή τη μεταστέγαση της Πολεοδομίας στο κτήριο Σπίρερ. Απαντώντας στις ενστάσεις εργαζομένων ο κ. Σκοτινιώτης επανέλαβε ότι το κτήριο Σπίρερ χρησιμοποιείται ήδη από εργαζόμενους δημοτικών υπηρεσιών και ποτέ δεν αναφέρθηκε πρόβλημα ακαταλληλότητας. Ωστόσο, πρόσθεσε, αν κριθεί ότι απαιτείται οποιαδήποτε βελτίωση, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και επισκεπτών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου