ΤΟΠΙΚΑ

Εβγαλαν μαχαίρια για τα χρέη

εβγαλαν-μαχαίρια-για-τα-χρέη-462537

«Βγήκαν τα μαχαίρια» στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου. Τα χρέη που κληρονόμησε η νέα Δημοτική Αρχή σε συνδυασμό με τις διοικητικές δυσλειτουργίες των δύο πρώην Δήμων του Ανατολικού Πηλίου λόγω της μη σύζευξης των διοικητικών τους υπηρεσιών έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η νέα Δημοτική Αρχή Ζαγοράς και Μουρεσίου με αφορμή δηλώσεις των δύο πρώην Δημάρχων Αφ. Μανίνη και Κ. Λεβέντη από τους οποίους παρέλαβε, απαντά μέσω της καταγραφής όλων των προβλημάτων που παρέλαβε και φυσικά μέσω της οικονομικής τρύπας… και των χρεών που αγγίζουν και στους δύο Δήμους τα 4,5 εκ. ευρώ.

Τα οικονομικά στοιχεία με σαφήνεια και πλήρη καταγραφή στο νέο Δήμο Ζαγοράς και Μουρεσίου θα παραδοθούν στη νέα Δημοτική Αρχή εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών που κλήθηκαν να αναλάβουν δουλειά.

Η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου κατηγορεί την κ. Μανίνη ότι «κινείται σε δρόμους παραπλανητικούς και συνάμα προκλητικούς και αφήνει καθαρά αιχμές για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα δημοτικά πράγματα του Δήμου Ζαγοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε απαντώντας στις επικρίσεις των δύο πρώην Δημάρχων, η κ. Μανίνη, δεν έκανε ως όφειλε παράδοση – παραλαβή του Δήμου Ζαγοράς στο νέο Δήμαρχο. Υπάρχει επίσης πρόβλημα λειτουργίας, καθώς τα εντάλματα είχαν να καταγραφούν από τον προηγούμενο Μάιο, διαδικασία που ακόμη και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ το αρχείο των αλλοδαπών «είναι στον αέρα» παρ’ όλο που υπήρχε το σχετικό ψηφιοποιημένο πρόγραμμα στο Δήμο εδώ και δύο χρόνια, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε επί θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Οι οφειλές στο Δήμο Ζαγοράς ανέρχονται στο 1 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ όπως τονίζει η Δημοτική Αρχή, τα δάνεια που φρόντισε να συνάψει στη θητεία της η κ. Μανίνη, μαζί με αυτά του Δήμου Μουρεσίου οδηγούν για αποπληρωμή των τόκων τους στην παρακράτηση του ενός τρίτου του συνολικού ποσού της τακτικής επιχορήγησης προς τον νέο Δήμο με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική λειτουργία του. Υπάρχουν επίσης ανεξόφλητοι λογαριασμοί προηγούμενων μηνών που ανέρχονται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ, τα οχήματα του Δήμου Ζαγοράς παραμένουν ανασφάλιστα.

Επίσης η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κατηγορείται ότι δεν εισέπραξε οφειλόμενα δημοτικά τέλη της τάξεως των πεντακοσίων και πλέον χιλιάδων ευρώ, ενώ αιχμές αφήνονται και για την εμπλοκή συγγενικού προσώπου της πρώην Δημάρχου στην εκπόνηση μελετών που πρέπει να πληρώσει ο νέος Δήμος μετά την παραλαβή τους.

Όσον αφορά στο Δήμο Μουρεσίου μαζί με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του, το συνολικό χρέος που κληροδότησε σύμφωνα με τη νέα Δημοτική Αρχή ξεπερνά μέχρι τώρα τα 3,5 εκατ. ευρώ, ποσό που παραδέχεται και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ενώ συνεχίζεται ο έλεγχός των οικονομικών στοιχείων και αναμένεται η εγκατάσταση των ορκωτών λογιστών που αποφασίστηκε από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, το πόρισμα των οποίων θα διαμορφώσει την τελική εικόνα των οικονομικών του.

«Για την κ. Μανίνη ισχύει η σοφή λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι!!! επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, ενώ όσον αφορά στο θέμα της ένταξης του ανατολικού Πηλίου στο δίκτυο Νatura, που επίσης προκάλεσε τριβές μεταξύ νυν και πρώην, η σημερινή Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου υποστηρίζει ότι «ο κ. Λεβέντης φέρει βαριές ευθύνες καθώς όλα αυτά τα μέτρα εξελίχθηκαν μέσα στην τελευταία 20ετία που ο ίδιος εν πολλοίς είχε την διαχείριση της κοινότητας και σε συνέχεια του Δήμου και όφειλε να είχε ενημερωθεί, να είχε ενημερώσει και να είχε αντιδράσει δημόσια στους αρμόδιους φορείς εγκαίρως, αποτρέποντας τις όποιες δυσμενείς εξελίξεις».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου