ΤΟΠΙΚΑ

Παχύσαρκα 3 στα 10 παιδιά

παχύσαρκα-3-στα-10-παιδιά-46248

Σειρά ενημερωτικών και βιωματικών δράσεων πραγματοποιούνται στα σχολεία της Μαγνησίας

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία μεταφράζεται σε ποσοστό 40% για τα υπέρβαρα παιδιά, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με νεώτερες έρευνες, το ένα τρίτο των παιδιών είναι παχύσαρκα. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, που μεταβάλλονται κατά γεωμετρική πρόοδο, εντείνονται οι ενημερωτικές και βιωματικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στα σχολεία της Μαγνησίας, με πρωτοβουλία του περιφερειακού τμήματος Θεσσαλίας της Ενωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος και σε συνεργασία με γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εξίσου ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι το υπερβάλλον βάρος εμφανίζεται από την ηλικία των 3 ετών, αλλά το πρόβλημα εστιάζεται κατά βάση σε παιδιά σχολικής ηλικίας, λόγω της σταθερής μείωσης της φυσικής δραστηριότητας που αναπτύσσουν.

«Τα παιδιά αποφεύγουν ή έχουν πολύ λίγο χρόνο να γυμναστούν και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες, οι οποίες δεν σχετίζονται, ωστόσο, με την άσκηση και την άθληση» όπως αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Νότα Μπλούχου, γραμματέας του περιφερειακού τμήματος της ΕΔΔΕ.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η ίδια διαιτολόγος, επισημαίνει ότι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι δεν τηρούνται εν γένει οι κανόνες υγιεινής διατροφής, πολλοί έχουν ενστερνιστεί το δυτικό τρόπο διατροφής ή καταφεύγουν πιο εύκολα σε τροφές που προσφέρουν μεν τον κορεσμό, αλλά πάρα πολλές θερμίδες και λίπος.

Βασικός παράγοντας παχυσαρκίας είναι, επίσης η οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε σε επιλογές τροφίμων που μπορεί να είναι πιο φθηνές αλλά ποιοτικά λανθασμένες.

«Τρώμε πιο εύκολα πολλούς υδατάνθρακες, ρύζι, πατάτες, μακαρόνια, αντί να επιλέγουμε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ψάρια, στην καθημερινή μας διατροφή» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Μπλούχου.

Οι βασικοί κανόνες ανάκτησης του φυσιολογικού βάρους στα παιδιά, εστιάζονται κατ’ αρχάς στην αλλαγή της διατροφικής φιλοσοφίας όλης της οικογένειας αλλά και της γενικότερης νοοτροπίας που σχετίζεται με το φαγητό. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το φαγητό πρέπει να καλύπτει τη βιολογική και όχι τη συναισθηματική ανάγκη, προκειμένου να υιοθετήσουμε στη συνέχεια πιο υγιεινές επιλογές, που θα μας οδηγήσουν στην αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με το φαγητό» υπογραμμίζει η ίδια διαιτολόγος.

Ουσιαστικής σημασίας σε σχέση με τα προαναφερθέντα, είναι οι παρεμβάσεις στα σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, προκειμένου να καταστεί ευρύτερα γνωστή στην οικογένεια η σημασία της διατροφής και της άσκησης στον παράγοντα υγεία.

Η φετινή χρονιά είναι εκ των πραγμάτων αφιερωμένη στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικές οι ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία της περιοχής μας, οι οποίες συνδυάζονται με βιωματικές πρωτοβουλίες.

Οι συγκεκριμένες δράσεις προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου, του περιβάλλοντος ή της τάξης και περιλαμβάνουν ομιλίες, διαδραστικά προγράμματα, παραμύθια, παιχνίδια, ζωγραφική, παραμύθια κλπ.

Η ανταπόκριση που υπάρχει είναι μεγάλη και γι’ αυτό το λόγο οι δράσεις θα ενταθούν και θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα διατροφής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου