ΤΟΠΙΚΑ

Κατασκευάζουν εξωσκελετό για ποδηλάτη με παραπληγία

κατασκευάζουν-εξωσκελετό-για-ποδηλά-462421

Φοιτητές από Βόλο και Σέρρες κατασκευάζουν εξωσκελετό, που θα επιτρέψει σε πρώην ποδηλάτη με παραπληγία να σταθεί στα πόδια του και να τρέξει σε παγκόσμιο διαγωνισμό

Το όνομά τους «Hermes» από τα αρχικά των λέξεων Hellenic Robotic Modular Exoskeketon System. Οι ίδιοι όμως προτιμούν το ελληνικό άκουσμα του ονόματός τους, «Ερμής». Και όπως ο αγγελιαφόρος των θεών του Ολύμπου είχε φτερά στα πόδια, εκείνοι δίνουν… «φτερά» στα πόδια ενός πρώην ποδηλάτη από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μετά από τροχαίο ατύχημα είναι τετραπληγικός από τη μέση και κάτω.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για εννέα φοιτητές, επτά από τον Βόλο από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και δύο από τις Σέρρες, οι οποίοι κατασκευάζουν εξωσκελετό που θα βοηθήσει τον ποδηλάτη να σταθεί ξανά στα πόδια του και όχι μόνο. Θα συμμετέχει στα αγωνίσματα του παγκόσμιου διαγωνισμού Cybathlon 2020, όπου για πρώτη φορά στα χρονικά κατεβαίνει ελληνική φοιτητική ομάδα που θα εκπροσωπήσει την χώρα.

H φοιτητική ομάδα «HERMES Team» από την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 οριστικοποίησε την συμμετοχή της στον παγκόσμιο διαγωνισμό «CYBATHLON 2020», εκπροσωπώντας την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το Φοιτητικό Παράρτημα IEEE (Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος), το Φοιτητικό Τμήμα Ρομποτικής και Αυτοματισμού IEEE του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κεντρικής Μακεδονίας (λόγω συνέργειας, Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Σερρών) και το Ελληνικό Τμήμα IEEE (IEEE Greece Section).

Η ομάδα

Η «HERMES Team» συστάθηκε το 2018 από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης (τους βοηθά ο γιατρός χειρούργος ορθοπεδικός Δημήτρης Μεταξιώτης) και είναι η πρώτη φοιτητική ομάδα στην Ελλάδα που κατασκευάζει εξωσκελετό για τον διαγωνισμό «CYBATHLON 2020».

Την ομάδα αποτελούν οι (από τον Βόλο) Αντώνης Αλεξός, Τηλέμαχος Τσιάπρας, Δέσποινα Μάρκογλου, Ειρήνη Λογοθέτη, Στυλιανή Κωνσταντή, Δημήτρης Δάλλας και Δαβίδ Μουστάκης και (από τις Σέρρες) οι Παύλος Κοκοζίδης και Ιορδάνης Κωστελίδης.

Οι εννιά φοιτητές γνωρίστηκαν μεταξύ τους τον Ιούλιο του 2017 σε ένα συνέδριο στην Πορτογαλία. Ηταν τότε που αποφάσισαν να συνεργαστούν και να κάνουν κάτι σχετικό με το αντικείμενο των σπουδών τους που όμως θα έχει αντίκτυπο στον συνάνθρωπο όπως περιγράφει ο Αντώνης Αλεξός, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αποφάσισαν λοιπόν έχοντας ως βάση τις γνώσεις τους στη ρομποτική να κατασκευάσουν εξωσκελετό, που όπως υπογραμμίζει ο Αντώνης Αλεξός θα επιτρέπει στον χρήστη του να κοιτάει τον συνάνθρωπό του ευθεία στα μάτια.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Πέραν των δυσκολιών της απόστασης και παρά τις γνώσεις τους στη ρομποτική, κανείς δεν είχε ασχοληθεί με εξωσκελετούς. Χρειάστηκαν πολλές ώρες έρευνας, μελέτης και υπολογισμών για να προχωρήσουν το πρότζεκτ τους το οποίο είναι εξαιρετικά δαπανηρό και να μπορέσουν να συμμετέχουν σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό στον οποίο για πρώτη φορά θα υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση.

Η πληρωμή του αντίτιμου συμμετοχής της ομάδας έγινε με την ευγενική υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέσω χορηγιών από ιδιωτικούς φορείς.

Το CYBATHLON

Κοιτάζοντας τα εκατομμύρια των ανθρώπων που χρησιμοποιούν συστήματα τεχνικής βοήθειας στην καθημερινότητά τους, ο Robert Riener, επικεφαλής του καθηγητή για αισθητηριοκινητικά συστήματα, ETH Zurich, ξεκίνησε το CYBATHLON το 2013.

Η ιδέα για το CYBATHLON ήταν εμπνευσμένη από αθλητές, όπως ο πρώτος δρομέας με μοτέρ προπόνηση ποδιών για να ανέβει στον Πύργο του Σικάγου Willis και ο πρώτος δρομέας με παράλυση του κάτω σώματος για να χρησιμοποιήσει έναν εξωσκελετό για να τρέξει το Μαραθώνιο του Λονδίνου.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν μέσα από την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και τεχνολογίας.

Σε αυτούς τους αγώνες θα συμμετέχει και η Hermes Team έχοντας «πιλότο» τον πρώην ποδηλάτη, που θα φορέσει τον εξωσκελετό και θα διαγωνιστεί στα αγωνίσματα.

Το έπαθλο για τους φοιτητές που διεκδικούν με αξιώσεις τη διάκριση θα είναι η ηθική ικανοποίηση ότι κατασκεύασαν έναν εξωσκελετό που θα δώσει ξανά… φτερά ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνία σε άτομα με παραπληγία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου