ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση Επιμελητηρίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

παρέμβαση-επιμελητηρίου-για-τις-ληξι-46171

Επιστολή Αρ. Μπασδάνη στον πρωθυπουργό

Την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης και εφικτής λύσης για τη διάσωση των ελληνικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων επισημαίνει με αφορμή την επικείμενη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας αναφέρεται στη θεσμοθέτηση του ελαχίστου των δόσεων του διακανονισμού σε 100 δόσεις, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών, με ειδική αναφορά στον Ο.Α.Ε.Ε. .

Ο κ. Μπασδάνης σημειώνει ότι η θεσμοθέτηση του ελαχίστου των δόσεων του διακανονισμού σε 100 δόσεις θεωρείται παραπάνω από επιβεβλημένη, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα αποπληρωμής τους αλλά και η υποχρέωση για κάλυψη του κόστους των τρεχουσών εισφορών.

Οπως τονίζει: «Αν κριθεί σκόπιμος ο ορισμός ενός χρηματικού ορίου ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα καθορίζει τον αριθμό δόσεων, αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ανέρχεται στις 15.000 €, αλλά να ορίζεται σε κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 100.000 €.

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις – μέλη του Ο.Α.Ε.Ε, αν η δυνατότητα διακανονισμού δεν συνοδευτεί με το «Πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης και τη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής βαθμίδας τότε, με βάση τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η δυνατότητα τήρησης των όρων του διακανονισμού κρίνεται από εξαιρετικά αβέβαιη έως και ακατόρθωτη».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου καλεί τον πρωθυπουργό έστω και την ύστατη στιγμή να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα στην πλειονότητά της και να μην εφαρμοστούν λανθασμένα μέτρα και σχέδια, που θα διακινδυνεύσουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, όπως και έγινε με τις προηγούμενες ρυθμίσεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου