ΤΟΠΙΚΑ

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης: Στους 50 που νοσηλεύσαμε με κοροναϊό, οι 49 ήταν ανεμβολίαστοι

κωνσταντίνος-γουργουλιάνης-στους-50-πο-460767

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το νέο κοροναϊό.

«Το τέταρτο κύμα δεν θα έχει ένταση, όμως θα έχει διάρκεια» λέει ο καθηγητής μιλώντας στο larissanet συμπληρώνοντας πως «θα απευθύνεται στους ανεμβολίαστους, δηλαδή στο 30% των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και θα συρθεί μέχρι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο».

Σχηματικά αναφέρει πως «η πορεία που έχουμε είναι σαν αυτήν που ακολουθεί την πτώση μιας μεγάλης πέτρας στη θάλασσα. Στην αρχή δημιουργείται ένα μεγάλο κύμα, μετά ένα μικρότερο και στη συνέχεια άλλο ακόμη μικρότερο έως ότου εξαντληθεί. Με αυτόν τον τρόπο εξαντλούνται οι πανδημίες και τι σημαίνει εξάντληση… Ο ιός θα μείνει μαζί μας και θα γίνει ενδημικός, δηλαδή κάθε χρόνο θα έχουμε χαμηλό αριθμό περιστατικών».

Ενδιαφέρον έχει η καταγραφή της κατάστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας από τον Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής: «Σε κάθε εφημερία έχουμε 4 – 5 εισαγωγές. Στην Πνευμονολογική Κλινική νοσηλεύονται 7 ασθενείς και υποθέτω ένας αντίστοιχος αριθμός και στην Παθολογική Κλινική» και αναφέρει τα εξής: «Από τους τελευταίους 50 που νοσηλεύτηκαν οι 49 είναι ανεμβολίαστοι – κυρίως άνω των 50 ετών με κάποια προβλήματα υγείας – ενώ νοσηλεία χρειάστηκε και ένας ηλικιωμένος άνδρας άνω των 80 ετών πλήρως εμβολιασμένος, ο οποίος στη συνέχεια βγήκε από το νοσοκομείο. Άρα αυτό είναι το κύμα των ανεμβολίαστων και αυτοί λέω ότι θα ταλαιπωρηθούν».

«Η αίσθησή μου είναι ότι θα γίνει η τρίτη δόση

Για το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τρίτη δόση του εμβολίου σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Γουργουλιάνης επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «αίσθησή μου είναι ότι θα γίνει η τρίτη δόση και θα αφορά σίγουρα του ανοσοανεπαρκείς, όπως και τους ανθρώπους που είναι άνω των 60 ετών των οποίων η άμυνα του οργανισμού έχει μειωθεί».

Σε ότι αφορά το ζήτημα των μεταλλάξεων ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κάνει λόγο για «άχρηστη κουβέντα» και προσθέτει: «Είναι σημαντικό οι επίσημοι φορείς να μετρούν τις μεταλλάξεις, να καταγράφουν και από τις μεταλλάξεις να παρακολουθούν την πορεία του ιού εάν αυτή είναι βάσει σχεδίου. Βάσει σχεδίου σημαίνει εάν ο ιός είναι περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος, κάτι που βλέπουμε τώρα… Τη μετάλλαξη Δέλτα δεν την λες και κακή μετάλλαξη. Παράλληλα, θέλω να πω ότι δεν βλέπω πιθανότητα για μια μετάλλαξη περισσότερο θανατηφόρα».

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου