ΤΟΠΙΚΑ

Μεσογειακοί: Ανώμαλη προσγείωση για το όνειρο…

μεσογειακοί-ανώμαλη-προσγείωση-για-τ-460758

Είναι πλέον οριστικό μετά τη χθεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ στο Παρίσι. Οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 δεν θα γίνουν στο Βόλο και τη Λάρισα και οδεύουν σε άλλη χώρα της Μεσογείου. Μαύρη Παρασκευή για τη Θεσσαλία; Πλήγμα για το διεθνές γόητρο της χώρας ή αναπόφευκτη αναγκαιότητα, μετά τις διαρκείς εκπτώσεις από την ελληνική πλευρά λόγω της δεινής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα;
 
Οποιοι και αν είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη ΔΕΜΑ στη χθεσινή της απόφαση – κόλαφο για την Ελλάδα, ένα είναι βέβαιο. Ότι η απόφασή της μόνον κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν. Μας είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο από το Βόλο ο επικεφαλής της αθλητικής οικογένειας της Μεσογείου, ο Αλγερινός Αμ. Αντάντι. «Χωρίς Μεσογειακό Χωριό δεν γίνονται Μεσογειακοί Αγώνες. Δεσμευθήκατε για Μεσογειακό Χωριό, φτιάξτε το».
 Οι ιθύνοντες δεν το πίστεψαν και συνέχισαν να ολιγωρούν στη συνεργασία τους με την Επιτροπή και να καθυστερούν στη λήψη των αποφάσεων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα μας, όταν τον Οκτώβριο του 2007 αναλάμβανε στην Πεσκάρα μία σειρά από δεσμεύσεις, ανάμεσά τους και την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού. Ένα έργο για το οποίο η Ελλάδα είχε υποσχεθεί αρχικά την κατασκευή στο Βόλο και τη Λάρισα και τελικά για να μειωθεί το κόστος αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν οι αθλητές σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια.
Όπως και να ’χουν τα πράγματα, ένα είναι βέβαιο. Ότι η ΔΕΜΑ εδώ και ένα εξάμηνο ζητούσε εγγυήσεις από την Ελλάδα πως όλα θα πάνε καλά. Την ίδια ώρα ωστόσο ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιώργος Κολέτσος έστειλε απλά ένα e- mail στην Επιτροπή, με το οποίο ρωτούσε να πληροφορηθεί αν γίνεται να μείνουν οι αθλητές σε κρουαζιερόπλοια και στην Εστία των ΤΕΙ Λάρισας. Η ΔΕΜΑ απάντησε με τελεσίγραφο ότι αν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου δεν υπάρχει εγγύηση πως όλα θα γίνουν όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο, τότε θα αφαιρεθεί η διοργάνωση. Ελληνική αντίδραση δεν υπήρξε. Την ίδια ώρα η αιδήμονα σιωπή από τη ΔΕΜΑ ανησυχούσε τους υποψιασμένους. Η απόφαση που μεταδόθηκε από νωρίς χθες το πρωί από την γαλλική πρωτεύουσα δικαίωσε τους φόβους τους…
 
Οι αντιδράσεις
 
Η είδηση με τα άσχημα μαντάτα άρχισαν να φτάνουν λίγο πριν τις 12 χθες το μεσημέρι. Το αποτέλεσμα δεν άφηνε καμία αμφιβολία. Δώδεκα ψήφοι υπέρ της διεξαγωγής των Αγώνων σε άλλη χώρα και μία κατά. Αυτή του Ισίδωρου Κούβελου, που, για ειρωνεία της τύχης, ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης της υποψηφιότητας της Ελλάδος, που τον Οκτώβριο του 2007 στην Πεσκάρα κέρδισε το στοίχημα για το Βόλο και τη Λάρισα. Τότε κυριαρχούσαν η σαμπάνια και τα χαμόγελα. Η εικόνα του τότε, σε πλήρη αναντιστοιχία με το σκηνικό της χθεσινής μέρας. Σε πλήρη αναντιστοιχία και με την οικονομία της χώρας. Διαφορετικές εποχές, διαφορετικές προσδοκίες…
Όπως ήταν φυσικό οι εξελίξεις μεταδόθηκαν ταχύτατα. Τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν την είδηση από το Παρίσι. Το ίδιο και όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια. της χώρας. Από νωρίς το μεσημέρι άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι ανακοινώσεις όλων των πολιτικών κομμάτων. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλιτεύουν την Κυβέρνηση για την ολιγωρία της. Εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ που εξέφραζε την αντίθεσή του στους Αγώνες, καθώς την ώρα που η Κυβέρνηση υλοποιεί τους όρους του Μνημονίου που οδηγεί σε μείωση μισθών και συντάξεων και σε μείωση των κοινωνικών παροχών, οι Μεσογειακοί αποτελούν πολυτέλεια. Την ίδια ώρα τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούσαν μία προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων στο Βόλο και στη Λάρισα, κάνοντας λόγο για προειλημμένη απόφαση της ΔΕΜΑ, ενώ μοίραζαν και νεφελώδεις υποσχέσεις ότι το αναπτυξιακό όραμα για τη Θεσσαλία παραμένει.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα υποψήφιες να αναλάβουν τους Αγώνες του 2013 είναι η ισπανική Ταραγόνα που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους Αγώνες του 2017, η τουρκική πόλη Μερσίνα που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο και που έχει την έγγραφή στήριξη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και η Λιβύη που έχει τη θερμή στήριξη του γιου του Προέδρου της χώρας Μουαμάρ Καντάφι.
 
Δηλώσεις
 
Για τη χθεσινή αρνητική εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ υπήρχαν οι παρακάτω έγγραφες δηλώσεις αρχηγών κομμάτων, υπουργών, δημάρχων και αυτοδιοικητικών παραγόντων:
 
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): «Η σημερινή απόφαση της ΔΕΜΑ ήταν στην ουσία προειλημμένη και δεν είναι τυχαίο ότι ανακοινώνεται μόλις λίγες μέρες μετά τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη διεθνή επιτροπή. Μια πρόταση υπεύθυνη με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία εξορθολόγιζε τις υπέρογκες δαπάνες που προέβλεπε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και περιόριζε το συνολικό κόστος των Μεσογειακών Αγώνων από 358.000.000 € σε 126.000.000 €, συμπεριλαμβάνοντας και το κόστος της φιλοξενίας.
 
Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε αποσαφηνίσει ότι θα εγγυηθεί την άριστη διεξαγωγή των αγώνων με σημαντικά μειωμένο κόστος και με ταυτόχρονη επένδυση στη δημιουργία υποδομών, στην τουριστική ανάπτυξη και στην προβολή της Θεσσαλίας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για «φιέστες».
 
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας): «Εγκληματική αδράνεια και έλλειψη επικοινωνίας καταλογίζει στην κυβέρνηση η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας με αφορμή την απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων να αποσύρει τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα.

«Οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις προς το Θεσσαλικό λαό λίγους μήνες πριν για δήθεν στήριξη του οράματος των Μεσογειακών Αγώνων, αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η κα Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή απόφαση στα χρονιά του Διεθνούς Αθλητικού Κινήματος που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα και τον ελληνικό αθλητισμό και στερεί τη μεγάλη ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και τουριστική αναβάθμιση της Κεντρικής Ελλάδας».

 Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός
Σε μακροσκελή δήλωσή του ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημειώνει εκτός των άλλων τα εξής:
 «Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αναλαμβάνουν ιστορικές ευθύνες απέναντι στη Θεσσαλία.
Με τους χειρισμούς τους, αν όχι τις μεθοδεύσεις τους, ώστε να αφαιρεθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες 2013 από τον Βόλο και τη Λάρισα, στερούν από τον τόπο μας ένα ισχυρό «εργαλείο» οικονομικής ανάπτυξης, κατασκευής των απαραίτητων υποδομών και προβολής της περιφέρειας ως τουριστικού προορισμού αλλά και ως τόπου παραγωγής υψηλής ποιότητας αγροτοδιατροφικών προϊόντων σε μια αγορά δεκάδων εκατομμυρίων καταναλωτών.
Παράλληλα, με τις πρωτόγνωρες στα χρονικά μεθοδεύσεις αυτές δυσφημείται η χώρα μας στο εξωτερικό και δίνεται η εικόνα ενός κράτους που δεν έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπιστία.
Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για την Θεσσαλία και για λανθασμένη απόφαση για την Ελλάδα αφού τα χρήματα που θα επένδυε το Ελληνικό Δημόσιο θα τα εισέπραττε πολλαπλάσια και ταυτόχρονα θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας σε πολλούς τομείς – ώθηση ζωτικής σημασίας στη σημερινή περίοδο ύφεσης και εκτόξευσης της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για την περιοχή μας.
 
Οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 μπορούσαν και έπρεπε να γίνουν σε λογικό – για τα δεδομένα της εποχής μας – κόστος. Λύσεις και προτάσεις υπήρχαν και είχαν τεθεί με σαφήνεια υπ’ όψιν των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.
Προσωπικά είχα τονίσει από την πρώτη στιγμή την αναγκαιότητα «με λίγα να κάνουμε πολλά». Είχα ταχθεί υπέρ της χρηματοδότησης κατά απόλυτη προτεραιότητα των έργων υποδομής που θα αποφέρουν προστιθέμενη αξία στον τόπο μας και είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαία. Είχα προτείνει μεταξύ άλλων και να μην αμείβονται όλοι όσοι απασχολούνται τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διοργάνωση των Αγώνων.
Διερωτώμαι αλήθεια: αν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε τέτοιες μεθοδεύσεις ώστε οι Αγώνες να μην γίνουν τελικά;
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι οι Θεσσαλοί δεν είναι ούτε επαίτες ούτε οι «φτωχοί συγγενείς» του Αθηνοκεντρικού -όπως δυστυχώς το ίδιο φροντίζει να δείχνει κάθε τόσο – κράτους.
 
Αξιώνουν από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να υλοποιήσει όσα ο ίδιος δεσμεύτηκε προεκλογικά για την Θεσσαλία.
Αξιώνουν από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να στηρίξουν την ελληνική περιφέρεια με συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένα έργα.
Αξιώνουν από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να χρηματοδοτήσουν απρόσκοπτα τα έργα υποδομής που έχει ζωτική ανάγκη η Θεσσαλία και αναφέρονται στο φάκελο των Μεσογειακών Αγώνων καθώς και το πρόγραμμα προβολής».
 
ΑΠ. ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ (επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερικού Συμβουλίου, πρώην Νομάρχης Μαγνησίας): Εδώ και τρεις μήνες επεσήμαινα διαρκώς και με κάθε ευκαιρία στο δημόσιο διάλογο τον κίνδυνο να χαθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες, εξαιτίας της απουσίας ενός αξιόπιστου σχεδίου φιλοξενίας των αθλητών και των αποστολών, το οποίο θα τελούσε υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Εις μάτην όμως… Κατά την περίοδο που η ΝΑΜ πάσχιζε να συντονίσει τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα κοινό ρεαλιστικό σχέδιο «διάσωσης» των Αγώνων, κάποιοι επέμεναν να χρονοτριβούν, να αοριστολογούν και να πλειοδοτούν ανούσια, υπονομεύοντας το μέλλον των αγώνων. Η δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη πέρα από την απαράδεκτη ολιγωρία, τη διγλωσσία, την αδράνεια και τις παλινωδίες της κεντρικής διοίκησης, καταδεικνύει επιπλέον τη γύμνια των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στους τομείς του συλλογικού σχεδιασμού, της επαρκούς προετοιμασίας και της αναζήτησης κοινών και υλοποιήσιμων λύσεων.
 
 
Αργά το μεσημέρι ο Δήμαρχος Βόλου έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Δεν σκοπεύουμε να μπούμε σε μια διελκυστίνδα για το αν η ευθύνη για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από το Βόλο και τη Λάρισα βαραίνει πρωτίστως την κυβέρνηση ή τη ΔΕΜΑ. Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την αναβλητικότητα που επιδείχθηκε, το χρόνο που αδικαιολόγητα χάθηκε από την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων, τις κυβερνητικές υπαναχωρήσεις από συμβατικές δεσμεύσεις και τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται η αρνητική αυτή απόφαση της ΔΕΜΑ.
            Χωρίς να πιστέψουμε ποτέ σε ανεδαφικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, αποτελεί πεποίθησή μας ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούσαν μια σημαντική ευκαιρία, που η πόλη μας και ολόκληρη η Θεσσαλία μπορούσαν να αξιοποιήσουν για να ενισχύσουν την εξωστρέφεια, να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να υλοποιήσουν σημαντικά έργα υποδομής.
Για μας τα έργα που άμεσα ή έμμεσα είχαν συνδεθεί με τους Μεσογειακούς Αγώνες παραμένουν σταθερές διεκδικήσεις της πόλης που θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε με μαχητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό και ως αντιστάθμισμα για την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων, θα διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση, συντονιζόμενοι και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την υλοποίηση ενός ειδικού περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος. Στην κυβέρνηση, λοιπόν, εναπόκειται να αποδείξει ότι πράγματι είχε στόχο την υλοποίηση έργων ουσίας που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας θα κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και θα χαράξουμε τα επόμενα βήματα».
 
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου): «Κρίμα και ντροπή!!! Πρωτοφανής ταπείνωση για την πόλη μας και τη χώρα μας. Οι κυρίες και οι κύριοι που με υπερβολικά «βαλκανικό» τρόπο πανηγύρισαν για την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων αλλά και εκείνοι που τους διαδέχθηκαν σε οποιαδήποτε πολιτική θέση, είτε αυτοδιοικητική είτε της κεντρικής πολιτικής σκηνής, τι λένε άραγε; Η κεντρική εξουσία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτισμού γιατί δεν αντέδρασαν; Πώς θα δικαιολογήσουμε στον κόσμο τα τόσα χρόνια προκλητικής, αν όχι ύποπτης απραξίας, του πολιτικού δυναμικού του Νομού μας και πώς θα δικαιολογήσει η κυβέρνηση που ανερυθρίαστα επικαλείται την κρίση και την τυχόν επιβολή ρήτρας που θα συνεπάγεται πέρα από την προσβολή και την οικονομική επιβάρυνση της χώρας μας; Κρίμα και ντροπή!!!»
 
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Μαγνησίας): «Εξαρχής η κυβέρνηση είχε κάνει σαφές ότι με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις θυσίες στις οποίες έχει υποστεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 θα εξορθολογιστεί. Παρείχε εξάλλου όλες τις εγγυήσεις και τις διαβεβαιώσεις για αυτό στη ΔΕΜΑ, η οποία μάλιστα έδειξε σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν ότι κατανοεί την οικονομική κατάσταση της χώρας και συναινεί στις περικοπές που είχαν αποφασιστεί. Η σημερινή απόφαση προκαλεί έκπληξη και ταυτόχρονα πολλές απορίες αφού όλα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ΔΕΜΑ είχε λάβει τις αποφάσεις της πριν την συνεδρίαση, η οποία προφανώς ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Στόχος μας και αυτό πιστεύω ότι θα το καταστήσουν σαφές τις επόμενες μέρες όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, παραμένει η ανάπτυξη της Θεσσαλίας για αυτό και δεν αποκλίνουμε βήμα από τις διεκδικήσεις μας σε έργα και υποδομές που θα καταστήσουν το Βόλο , τη Μαγνησία και ολόκληρη τη Θεσσαλία πόλο βιώσιμης ανάπτυξης».
Θ. ΝΑΚΟΣ (Βουλευτής Μαγνησίας): «Η δραματική εξέλιξη της αφαίρεσης της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα, είναι το αποτέλεσμα των παλινωδιών και της παντελούς έλλειψης σχεδίου και οργάνωσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Στις συνεχείς και αγωνιώδεις ερωτήσεις και επερωτήσεις μας στη Βουλή για το θέμα, όλο το προηγούμενο διάστημα, οι αρμόδιοι υφυπουργοί, αρχικώς η κα Γκερέκου και στη συνέχεια ο κ. Νικητιάδης, επαναλάμβαναν την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι θα κάνουμε τους καλύτερους Μεσογειακούς αγώνες και μας διαβεβαίωναν ότι όλα έβαιναν καλώς σε σχέση με την προετοιμασία της διοργάνωσης. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο προϊστάμενός τους υπουργός κ. Γερουλάνος εξέπεμπε διαφορετικά μηνύματα. Αυτή η αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική έρχεται τώρα να στερήσει από την περιοχή μας μία σπουδαία αναπτυξιακή ευκαιρία, αλλά και να εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς, στα μάτια της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας;».
Π. ΜΑΡΚΑΚΗΣ (Βουλευτής του ΛΑΟΣ): «Οργή και ντροπή προκαλεί η είδηση ότι η ΔΕΜΑ αποφάσισε να πάρει πίσω τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Οργή, γιατί παρά τις πιέσεις, τις επισημάνσεις και τις προσπάθειές μας, αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση, αν και με μεγαλόσχημες δηλώσεις προσπαθούμε να πείσει τον κόσμο της Θεσσαλίας ότι οι Αγώνες θα γίνουν, τελικά κορόιδευε τον ελληνικό λαό, όπως έκανε και για τόσο άλλα πράγματα, μόνο και μόνο για να καταφέρει να αποσπάσει ψήφους. Ντροπή, γιατί η χώρα μας διασύρεται στο πανευρωπαϊκό αθλητικό στερέωμα και για ακόμη μία φορά, αποδεικνύεται ανακόλουθη και ανίκανη να διοργανώσει ένα σοβαρό αθλητικό γεγονός.

Πρόκειται, κυριολεκτικά, για διασυρμό της Ελλάδας, ακόμη έναν στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει».

 

 
ΑΠ. ΝΑΝΟΣ (Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και α΄ ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Βόλου): «Το τέλος ενός προαναγγελθέντος θανάτου σήμανε η ανακοίνωση ότι η ΔΕΜΑ αφαίρεσε τη διοργάνωση των Μ.Α. από τις πόλεις Βόλο και Λάρισα. Και ήταν ένας αργόσυρτος, βασανιστικός θάνατος, για όσους επιτήδειους προσδοκούσαν χρήμα και δόξα.
Τους έμειναν μόνο οι πανηγυρισμοί και οι θριαμβολογίες που διοργάνωναν η Δημοτική Αρχή μαζί με άλλους φορείς με την αναγγελία της ανάληψής τους, η καλλιέργεια μεγάλων προσδοκιών στην τοπική κοινωνία για νέα ευκαιρία ανάπτυξης και η ρήτρα που θα παρακρατηθεί για τη μη διοργάνωσή τους, που όμως στοίχισαν «ο κούκος αηδόνι» στους δημότες του Βόλου.
Ύστερα απ’ αυτό θα απολογηθούν, άραγε, στο βολιώτικο λαό οι υπεύθυνοι ενός ακόμη φιάσκου για την πόλη μας; Γιατί στο ίδιο χρονικό διάστημα χάθηκε πολύτιμος χρόνος και προσπάθεια για διεκδίκησης της ολοκλήρωσης βασικών και αναγκαίων έργων για την πόλη και την περιοχή. Η ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου, η κατασκευή εργατικών κατοικιών και αθλητικών εγκαταστάσεων για ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, κυρίως στα σχολεία όλων των βαθμίδων κ.ά. έχουν προτεραιότητα και σημασία μεγαλύτερη για το λαό».
 
ΜΑΡΓ. ΠΑΤΣΙΑΝΤΑΣ (Επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας και επικεφαλής της β΄ ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ Βόλου): «Μετά τις ψεύτικες προεκλογικές δεσμεύσεις στη Λάρισα το 2009 του σημερινού πρωθυπουργού, για αναβαθμισμένους Μεσογειακούς Αγώνες, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές συνέχισαν τις απατηλές υποσχέσεις για μια σειρά έργων (υποδομών και αθλητικών) που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής της πόλης μας. Όμως, τελικά η πόλη εισέπραξε μόνο την αδιαφορία της Εξουσίας, και κανένα έργο δεν εκτελέστηκε ούτε καν προετοιμάστηκε, ενώ και η διυπουργική σύσκεψη της 11/1/2011 εξελίχθηκε σε φιάσκο, αφού σ’ αυτή οι «συναρμόδιοι» «άδειασαν» κυριολεκτικά από τον Φάκελο των Αγωγών ένα – ένα τα προτεινόμενα έργα.
Έτσι, ο Δήμαρχος Π. Σκοτινιώτης που συμμετείχε σ’ αυτή τη σύσκεψη, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη καλούσε σε συναγερμό τους τοπικούς φορείς και δήλωνε ότι «Αγώνες χωρίς Μεσογειακό χωριό δεν νοούνται», «αναδιπλώθηκε» και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17-1-2011 προσπάθησε ανεπιτυχώς να μας πείσει ότι μπορούν να γίνουν οι Αγώνες και με κρουαζιερόπλοια στο Λιμάνι…
Μπροστά σ’ αυτόν τον σταδιακά εξελισσόμενο σε βάρος της τοπικής κοινωνίας εμπαιγμό, έγκαιρα η Κίνησή μας σε συνέντευξη Τύπου στις 20-1-2011 είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ στους αγώνες. Μετά και το επίσημο ΟΧΙ της ΔΕΜΑ, εμείς λέμε για μία ακόμη φορά ΩΣ ΕΔΩ! Εμείς λέμε ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΕΛΟΣ! Η κοινωνία του Βόλου να διεκδικήσει τα βασικά έργα υποδομής της πόλης. Οι «προγραμματισμένες» δαπάνες για τις φιέστες των Μεσογειακών Αγώνων (150.000.000) να αποδοθούν άμεσα ως «ποινή» από την Κυβέρνηση προς την τοπική κοινωνία, για τον εμπαιγμό που δοκίμασε όλα αυτά τα χρόνια, για να εκτελεστούν έργα άμεσης βελτίωση της ζωής των πολιτών».
ΑΛ. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ (πρώην Δήμαρχος Βόλου): «Όλες οι Δημοτικές Αρχές και η τοπική μας κοινωνία δώσαμε μία μεγάλη μάχη και έναν ωραίο αγώνα για να διεκδικήσουμε, να αναλάβουμε και να διοργανώσουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Ο αγώνας αυτός στηρίχτηκε από όλους τους βουλευτές του Νομού μας , δυστυχώς όμως η τελευταία απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ στερεί από την πόλη μας, τη γειτονική Λάρισα και τη Θεσσαλία ολόκληρη μία μεγάλη ευκαιρία για να στηρίξουμε την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο, για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.
Η ΔΕΜΑ δυστυχώς δεν κατανόησε την δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάει η χώρα μας και παράλληλα η Κυβέρνηση υποβάθμισε το γεγονός της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων και κυρίως το Υπουργείο Πολιτισμού και Οικονομίας που έχουν και την πολιτική ευθύνη, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε έστω και την τελευταία στιγμή να ανατρέψουμε το αρνητικό σε βάρος μας κλίμα. Θέλω να πιστεύω ότι η ματαίωση των Μεσογειακών Αγώνων, δεν θα σημάνει ματαίωση και των υποδομών που είχαν δρομολογηθεί και για τις οποίες θα πρέπει όλοι οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία, να αγωνιστούν προκειμένου να υλοποιηθούν».
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ: « Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, με αφορμή τη δυσάρεστη -και προσβλητική- για τη χώρα μας, απόφαση της ΔΕΜΑ, σύμφωνα με την οποία αίρεται οριστικά και αμετάκλητα η τέλεση των Μεσογειακών Αγώνων στην Ελλάδα, με ό,τι ολέθριο αυτό συνεπάγεται (σε αναπτυξιακό, υποδομικό και τουριστικό επίπεδο) για την πόλη μας, η οποία μαζί με τη Λάρισα επρόκειτο να φιλοξενήσουν τους Αγώνες:
1.   Επιρρίπτει στην Κυβέρνηση ακέραια την ευθύνη αυτής της εξέλιξης, καθώς

απαράδεκτες καθυστερήσεις και παλινωδίες της, όσον αφορά στη χρηματοδότηση των έργων υποδομής (Μεσογειακό Χωριό, Κωπηλατήριο κ.λ.π.), επέδρασαν αρνητικά στα χρονοδιαγράμματα, δημιουργώντας εικόνα οργανωτικής αναξιοπιστίας για τη χώρα και την περιοχή μας!

2.        Καταγγέλλει ως ανεύθυνη και πολλαπλά επιζήμια για μια ολόκληρη σχεδόν Περιφέρεια και τους πολίτες της, την τακτική των υπαναχωρήσεων όσον αφορά στα βασικά αναπτυξιακά έργα, τα οποία η Χώρα μας ανέλαβε, ως διοργανώτρια να φέρει εις πέρας, δίνοντας την εικόνα στη Διεθνή Επιτροπή και σ’ όλον τον Κόσμο, ότι στο όνομα μιας αντικειμενικά υπαρκτής οικονομικής κρίσης που διερχόμαστε, «πορευόμαστε χωρίς προορισμό και χωρίς πυξίδα»!
 
Τ.Ε.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: «Δυστυχώς η Κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τους αθλητικούς παράγοντες του Αθηνοκεντρικού κράτους, κατάφεραν να ματαιώσουν του Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 για το Βόλο και τη Λάρισα.
 
Έτσι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για να πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής στις δύο πόλεις που αποτελούν το σημαντικότερο δίπολο της χώρας, σύμφωνα με το χωροταξικό σχεδιασμό.
 
Τον κώδωνα του κινδύνου το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, τον είχε κρούσει εδώ και αρκετό καιρό. Δυστυχώς κάποιοι εθελοτυφλούσαν ή δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να συμβεί το χειρότερο. Και όμως συνέβη».
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου