ΤΟΠΙΚΑ

Της …αναλήψεως χθες στο Βόλο ~ Κορυφώθηκε η ζήτηση μετρητών στις τράπεζες

της-αναλήψεως-χθες-στο-βόλο-κορυφώθ-460695

Συναλλασσόμενοι προσέκρουσαν στα όρια ασφαλείας των τραπεζικών καταστημάτων

Με τον πιο έντονο τρόπο, κορυφώθηκε χθες στις τράπεζες του Βόλου η ζήτηση μετρητών από πολίτες και επιχειρήσεις. Ο μεγάλος αριθμός αναλήψεων που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες, συνεχίστηκε και χθες με υψηλότερες απαιτήσεις εκροών οι οποίες προσέκρουαν στα …όρια ασφαλείας των τραπεζών.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Για λόγους ασφαλείας, εδώ και καιρό, τα ταμεία διαθέτουν ρευστότητα που προβλέπεται από εσωτερικούς κανονισμούς.

Είναι γνωστό στους συναλλασσόμενους ότι αναλήψεις μεγάλων ποσών, πάνω από 5.000 ευρώ, δεν πραγματοποιούνται χωρίς προσυνεννόηση. Υπήρξαν, αναφέρει στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ανώτερο στέλεχος Τραπεζικού καταστήματος του Βόλου, περιπτώσεις πελατών μας που ζήτησαν αναλήψεις, πάνω από τα όρια της διαθεσιμότητας.

Επισημαίνουμε ότι δεν μιλάμε για έλεγχο κεφαλαίων αλλά για κανονισμούς ασφαλείας που περιορίζουν την ύπαρξη μεγάλων αξιών σε χαρτονομίσματα στα γκισέ κάθε τράπεζας.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν από πολλές καταθέσεις, προκαλείται συσσώρευση και υπέρβαση του ποσού που μπορούν να έχουν διαθέσιμα οι ταμίες».

Ωστόσο, όσο αυξανόταν η ζήτηση ρευστότητας, το όριο ανάληψης, μειώθηκε σε 3.000 ευρώ και σε κάποιες τράπεζες ακόμη και σε 1.000 ευρώ.

Ο υποδιευθυντής του καταστήματος ανέφερε ακόμη ότι όλη την τρέχουσα εβδομάδα, η ζήτηση μετρητών ήταν μεγάλη αλλά δεν υπήρξε πρόβλημα ανταπόκρισης σε αναλήψεις, ούτε και θα υπάρξει το Σαββατοκύριακο καθώς η τροφοδοσία των ΑΤΜ θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Για την έλλειψη τραπεζογραμματίων μεγάλης αξίας, ο ίδιος ανέφερε πως τα συγκεκριμένα τραπεζογραμμάτια δεν εξυπηρετούν τις περισσότερες συναλλαγές στις οποίες προτιμώνται χαρτονομίσματα των 50 και των 20 ευρώ. «Μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα, γενικά δεν κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα ενώ δεν υποστηρίζονται και από τα ΑΤΜ και τις υπόλοιπες αυτόματες συσκευές πληρωμών».

Τη δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνει το τραπεζικό σύστημα, κατέδειξε το «καμπανάκι» ρευστότητας που χτύπησαν προχθές δύο τράπεζες καθώς εξάντλησαν το απόθεμα ELΑ που υποχρεούνται να έχουν και οριακά κάλυψαν τις υποχρεώσεις τους.

Οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούνται από το ευρωσύστημα με 119 δισ. εκ των οποίων τα 84,1 δισ. ELA (έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας).

Περίπου 3 δισ. από τα 84,1 δισ. χρησιμοποιούνται ως buffer ELA δηλαδή οι τράπεζες παίρνουν παραπάνω ELA για να έχουν δικλείδες ασφαλείας.

Δύο τράπεζες εξάντλησαν την αναλογούσα συμμετοχή τους σε αυτά τα 3 δισ. στις 18 Ιουνίου λόγω της εκροής καταθέσεων.

Συγκεκριμένα οι εκροές καταθέσεων, σε εθνικό επίπεδο, ήταν στις 18 Ιουνίου 1 δισ., στις 17 Ιουνίου 850 με 900 εκατ., στις 16 Ιουνίου 650 εκατ., στις 15 Ιουνίου 485 εκατ. και στις 12 Ιουνίου 285 με 300 εκατ.

Οι συνεχείς εκροές έχουν οδηγήσει τις καταθέσεις στα 126 δισ. ευρώ περίπου δημιουργώντας ένα χάσμα ρευστότητας 85 δισ. (δάνεια 211 δισ. προς καταθέσεις 126 δισ.) που καλύπτεται αποκλειστικά από τον ELA.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου