ΤΟΠΙΚΑ

«Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη απόγνωση»

ο-αγροτικός-και-κτηνοτροφικός-κόσμο-460091

Τις θέσεις του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, που επικυρώνει τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς παρέθεσε στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών την Τρίτη 16 Μαΐου, ο αντιπρόεδρος της Οργάνωσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος.

Ο κ. Πρίντζος, αφού αναφέρθηκε στις γενικότερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον αγροτικό τομέα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι αγρότες ζούνε με ανασφάλεια, είναι σε απόγνωση, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, να παράγουν, να ζήσουν τις οικογένειές τους, να μείνουν στο χωριό τους. Η κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια».

Σχετικά με την υπερφορολόγηση και τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές στον αγροτικό κόσμο, ο κ. Ν. Πρίντζος υπογράμμισε πως επιβαρύνεται δραματικά ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος, ενώ πρόσθεσε ότι «η υπερφορολόγηση αναμένεται να εντείνει την ήδη αυξημένη παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, και κατά συνέπεια τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, πλήττοντας σημαντικά μεταξύ άλλων τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χωράς, οι οποίες διακινούν τα προϊόντα τους αποκλειστικά με νόμιμο τρόπο».

Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, η θέση του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. είναι ότι το μέτρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ αναφορικά με τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο κ. Πρίντζος ανέφερε πως είναι ορατός ο κίνδυνος για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν ληξιπρόθεσμα «κόκκινα δάνεια», να χάσουν τη γη τους, την περιουσία τους, τα μηχανήματά τους, και τόνισε πως είναι αναγκαίο να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα δάνεια αυτά, και ιδίως για εκείνα που έχουν ληφθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που συνολικά υπερβαίνουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. τόνισε πως απαιτείται άμεσα η χάραξη και εφαρμογή εθνικής αγροτικής πολιτικής με την εποικοδομητική συνεργασία αγροτών και Πολιτείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου