ΤΟΠΙΚΑ

Φόρος τιμής στο Καζανάκι

φόρος-τιμής-στο-καζανάκι-459983

Συγκίνηση στην εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες

Η αγωνιστική μνήμη για τα 156 μέλη του ΚΚΕ, του ΔΣΕ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, που στήθηκαν μπροστά από το εκτελεστικό απόσπασμα στην τοποθεσία Καζανάκι της Νέας Ιωνίας από τις 17 Δεκέμβρη 1947 έως και τις 6 Σεπτέμβρη 1949, ζωντάνεψε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν την Κυριακή 15 Ιουνίου το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ.

Οπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος του παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Πολύβιος Γκέλης, στην ομιλία του όλοι αυτοί που πέρασαν από τα διαρκή στρατοδικεία και καταδικάσθηκαν πολλές φορές σε θάνατο, στήθηκαν όρθιοι μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα, όπως όρθιοι περπάτησαν στα χρόνια του αγώνα του λαού μας ενάντια στο φασιστικό άξονα αλλά και τα μετέπειτα στηρίγματα της αστικής τάξης τους αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης μέλος της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ που τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής :

«Ο λαός δικαιούται να χρησιμοποιεί κάθε μορφή πάλης που ο ίδιος κρίνει και αποφασίζει. Δικαιούται να επιλέξει το δρόμο που εκείνος θέλει. Και στα 1946 – 1949 το Κ.Κ.Ε. και το λαϊκό κίνημα επέλεξαν το δρόμο της τιμής και του χρέους. Σήμερα, το Κ.Κ.Ε. παλεύει να γίνει ο μαζικός πολιτικός αγώνας καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων.

Η άρχουσα τάξη και το πολιτικό σύστημα διαθέτουν ακόμα σοβαρές εφεδρείες ώστε να εγκλωβίζουν εργατικές – λαϊκές συνειδήσεις στα κόμματα του ευρωμονόδρομου που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Μετά και τις πρόσφατες εκλογές ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις παγίδες της αναμονής και του μικρότερου δήθεν κακού, που παγιώνουν τον σημερινό αντιλαϊκό συσχετισμό. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα να περιμένουν για το ποιος θα τους οδηγεί κάθε φορά στη σφαγή».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν στη συνέχεια εκπρόσωποι από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από την Ελασσόνα και από το Λιτόχωρο που αντιπροσωπείες τους συμμετείχαν στην εκδήλωση η οποία έκλεισε με προσκλητήριο των εκτελεσθέντων κομμουνιστών και κομμουνιστριών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου