ΤΟΠΙΚΑ

Ζωντανεύει διαδικτυακά το σανατόριο Καραμάνη

ζωντανεύει-διαδικτυακά-το-σανατόριο-459707

Διαδικτυακός τόπος επικοινωνίας με επίκεντρο το σανατόριο Καραμάνη δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στόχο την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης.

Η παραπάνω διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας συγκεντρώνει ήδη μεγάλη επισκεψιμότητα και ενδιαφέρον από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Συγγενείς ή απόγονοι ασθενών και εργαζομένων στο σανατόριο Καραμάνη έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν μνήμες και μαρτυρίες που σκιαγραφούν άγνωστες πτυχές της νεότερης τοπικής ιστορίας, αλλά και να αναρτήσουν σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που έχουν στο αρχείο τους.

Sanatorio.gr είναι η σελίδα και τη δημιούργησε η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο εμπνευστής της παραπάνω πρωτοβουλίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης: «στόχος της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι η εδραίωση επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και συγγενών που νοσηλεύτηκαν στο σανατόριο του Πηλίου. Στόχος και επιθυμία μας είναι να μοιραστούν μαζί μας μαρτυρίες ζωής, διότι με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται το κοινωνικό κομμάτι της φυματίωσης, απομυθοποιείται η νόσος και ταυτόχρονα αναδεικνύεται η τοπική μας ιστορία».

Εργο ζωής αποτέλεσε για το γιατρό Καραμάνη το σανατόριο «Ζωοδόχος Πηγή», το πρώτο ορεινό σανατόριο για φυματικούς στην Ελλάδα. Λειτούργησε για πάνω από μισό αιώνα στη γενέτειρά του, το Πήλιο, και εξελίχθηκε σε τόπο συνάντησης των πνευματικών ανθρώπων του Μεσοπολέμου, χάρη και στη σύζυγό του, Άννα, μετέπειτα σύζυγό του Άγγελου Σικελιανού.

Το σανατόριο, όπου ζήτησαν «παράταση ζωής» χιλιάδες φθισικοί και το επισκέφτηκαν κορυφαίοι άνθρωποι του πνεύματος που βρέθηκαν στο Πήλιο, όπως ο Σικελιανός, ο Παλαμάς, ο Τσάτσος, ο Σεφέρης, ο Τριανταφυλλίδης, ο Δελμούζος και πολλοί άλλοι, έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.

Σημαντικά στοιχεία συνέλεξε η αρχαιολόγος κ. Βάσω Πανάγου με την αμέριστη βοήθεια της Αννίτας Πρασσά, Διευθύντριας των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Βόλο. «Σχεδόν κάθε οικογένεια στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Μαγνησία έχει κάποιον που νοσηλεύθηκε στο Σανατόριο του Καραμάνη. Υπήρχαν επίσης οργανωμένες συμφωνίες όπως αυτή της American Joint Distribution Committee, η οποία βοηθούσε ισραηλίτες από όλο τον κόσμο. Αρκετοί από αυτούς νοσηλεύθηκαν στο Σανατόριο λίγο μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογραμμίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

Σκοπός της πρωτοβουλίας που σχεδιάσθηκε και οργανώθηκε από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Βόλο, είναι η δημιουργία μιας κοινότητας συνανθρώπων μας που τους ενώνουν οι αναμνήσεις και ο αγώνας κατά της φυματίωσης, προκειμένου να έρθουν στο φως μαρτυρίες και στιγμιότυπα, που προσθέτουν σημαντικές πληροφορίες στο παζλ της ιστορικής μνήμης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου