ΤΟΠΙΚΑ

Στον εισαγγελέα ο Α. Μπέος για υποθέσεις δεκαπενταετίας (βίντεο)

στον-εισαγγελέα-ο-α-μπέος-για-υποθέσει-459485

Αφορούν σε πρώην οργανισμούς και νομικά πρόσωπα του δήμου, μεταξύ τους είσπραξη τροφείων εις διπλούν από παιδικούς σταθμούς

Ογκώδη φάκελο με ανοιχτές υποθέσεις της τελευταίας 10ετίας τουλάχιστον, παρέδωσε χθες το πρωί στην Εισαγγελία Βόλου, ο Δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, ζητώντας τη διαλεύκανσή τους, τη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων αλλά και την αναζήτηση των υπευθύνων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για περίπου 15 υποθέσεις, οι φάκελοι των οποίων βρίσκονται στα συρτάρια του δήμου και που όπως επεσήμανε ο κ. Μπέος, πάνε για παραγραφή. Μεταξύ αυτών και πρόστιμο ύψους 140.000 ευρώ σε πρώην Οργανισμό του Δήμου, που διπλο-εισέπραττε τροφεία από κοινοτικά προγράμματα αλλά και από τους ίδιους τους γονείς για τη φοίτηση παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Πρόκειται για οργανισμό που συγχωνεύτηκε και μαζί με άλλους οκτώ, αποτελούν τη μετεξέλιξη της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ. Στο προσκήνιο έρχεται επίσης και η έκταση της πρώην εταιρείας Ιάσων, στην οποία μέτοχος ήταν και ο Δήμος Βόλου για τη δημιουργία υπερτοπικής αγοράς προώθησης των τοπικών προϊόντων αλλά και καταγγελία που ήρθε σε γνώση της δημοτικής αρχής για το Γηροκομείο Βόλου.

Το κατώφλι του Εισαγγελέα πέρασε χθες, για μία ακόμη φορά, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, προκειμένου να θέσει υπόψη της Δικαιοσύνης, μία σειρά υποθέσεων που εκκρεμούν και βρίσκονταν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ξεχασμένες στα συρτάρια του Δήμου.

Κατά την είσοδό του στο προαύλιο των Δικαστηρίων του Βόλου, ο κ. Μπέος, ήταν φειδωλός ως προς τις δηλώσεις του. Οπως είπε, θα αναφερθεί αναλυτικά σε μία προς μία τις υποθέσεις, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αύριο, Τετάρτη ή μεθαύριο Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προσκόμισε στον Εισαγγελέα ογκωδέστατο φάκελο με υποθέσεις που λιμνάζουν εδώ και χρόνια. «Επειδή το τελευταίο διάστημα διαπίστωσα από την Εισαγγελία μία ευαισθησία να ασχολείται με θέματα όπως το σιντριβάνι της Πλατείας Ελευθερίας και η φάτνη των Χριστουγέννων, είπα να της φέρω έναν ογκώδη φάκελο να ασχοληθεί με θέματα που κατά την άποψή μας αποτελούν τεράστιες παρατυπίες», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν ήταν στις προθέσεις μου να ασχοληθώ με το παρελθόν. Οταν όμως βλέπουμε ένα συστηματικά οργανωμένο και μεθοδευμένο κυνηγητό για να μη μας αφήσουν να κάνουμε έργο, ε, τότε έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για τους κύριους και τις κυρίες. Στη νέα δημοτική αρχή δεν μπορούν να προσάψουν το παραμικρό. Αλλά δεν μπορούν να μιλούν στο σπίτι του κρεμασμένου για σχοινί. Οδήγησαν την πόλη στην καταστροφή τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Δήμαρχος Βόλου.

Κίνδυνος παραγραφής

Συνολικά 15 υποθέσεις καλείται μετά την αναφορά του Δημάρχου Βόλου, να διερευνήσει ο Εισαγγελέας. Πρόκειται για φακέλους ισάριθμων πρώην οργανισμών και νομικών προσώπων του Δήμου Βόλου και των υπολοίπων καποδιστριακών δήμων, που βρίσκονταν στα συρτάρια.

Μάλιστα από τα λίγα που αποκάλυψε ο κ. Μπέος είναι ότι πρόκειται για εταιρείες, οργανισμούς και νομικά πρόσωπα που βρίσκονται σε εκκαθάριση εδώ και χρόνια. «Οι διαδικασίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί», σημείωσε ο ίδιος για να εξηγήσει ότι πλέον υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το σύνολο των υποθέσεων αφορά στα έργα και τις ημέρες 15 εταιρειών, οργανισμών και νομικών προσώπων. Πρόκειται μάλιστα για υποθέσεις που έχουν στο σύνολό τους οικονομικό αντικείμενο. «Υπάρχουν εκκρεμότητες και ατασθαλίες, το μέγεθος των οποίων είναι δουλειά της Εισαγγελίας να διερευνήσει, όπως επίσης και να βρει τους υπεύθυνους. Είναι υποθέσεις αρκετών ετών. Αν ακουμπούν στην προηγούμενη δημοτική αρχή, θα το κρίνει η Εισαγγελία. Ας αρχίσει να καλεί τους αρμόδιους και τους υπεύθυνους», δήλωσε ο Δήμαρχος Βόλου.

Υπόθεση με διπλά τροφεία

Μεταξύ των υποθέσεων που έρχονται στο προσκήνιο, είναι αυτή προστίμου ύψους 140.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε πρώην Οργανισμό του Δήμου, που συγχωνεύτηκε με άλλους οκτώ και πλέον αποτελούν την ολοκληρωμένη δομή της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ.

Οπως έγινε γνωστό, ο συγκεκριμένος οργανισμός επιδοτούνταν με κονδύλια μέσω προγραμμάτων για τη φιλοξενία παιδιών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου και την ίδια ώρα οι γονείς, καλούνταν να καταβάλλουν στα ταμεία τροφεία ύψους 90 ευρώ.

Πρόκειται δηλαδή για περίπτωση διπλής είσπραξης τροφείων από πρόγραμμα και από τους ίδιους τους γονείς που κανονικά δεν θα έπρεπε να πληρώνουν. «Αφορά σε παράνομες ενέργειες», σχολίασε ο κ. Μπέος.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι μεταξύ των υποθέσεων είναι επίσης η έκταση της πρώην λαχαναγοράς αλλά και καταγγελία που περιήλθε σε γνώση του για το Γηροκομείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου