ΤΟΠΙΚΑ

Γρίφος το άνοιγμα του τουρισμού: Δεν αποκλείονται τα εισαγόμενα κρούσματα

γρίφος-το-άνοιγμα-του-τουρισμού-δεν-απ-45923

Ακόμη και αν όλοι οι τουρίστες υποβληθούν σε τεστ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, σύμφωνα με τον καθηγητή Χρ. Χατζηχριστοδούλο

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελούν και για τους ίδιους τους επιστήμονες, μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τα πρωτόκολλα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από 15 Ιουνίου και μετά, που η χώρα μας «ανοίγει» για να υποδεχτεί τους τουρίστες από το εξωτερικό.

Στόχος της επιτροπής είναι τα πρωτόκολλα που θα προτείνει να διασφαλίζουν την ασφάλεια για όλους. Δηλαδή, τους τουρίστες, τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στον κλάδο και φυσικά τις τοπικές κοινωνίες, όπως τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Ερωτηθείς ο κ. Χατζηχριστοδούλου, αν θα πρέπει να είμαστε ανήσυχοι για τυχόν εισαγόμενα κρούσματα και πως θα αντιμετωπιστούν αυτά, αναγνωρίζει ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που καλούμαστε να κερδίσουμε ως χώρα.

«Η πιο ασφαλής απόφαση θα ήταν είναι να μην υπάρξει τουρισμός. Αυτό όμως δεν γίνεται. Η οικονομία και η χώρα πρέπει να λειτουργήσουν. Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, όσο καλύτερα γίνεται», επισήμανε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η πανδημία και η ανάγκη της προστασίας της δημόσιας υγείας υπαγορεύουν νέα δεδομένα για τον φετινό τουρισμό. Ο ίδιος εξηγεί πως τόσο οι τουρίστες, όσο και οι επαγγελματίες, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ένα θετικό κρούσμα κορονοϊού. «Οι μεν επαγγελματίες πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία στη διαχείριση του περιστατικού μαζί με τις υγειονομικές αρχές, οι δε τουρίστες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι μπορεί να μπούνε σε καραντίνα, όπως επιβάλλει η περίσταση», εξηγεί ο ίδιος.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος 100%

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου είναι σαφής και ως προς το αν είναι προτιμότερο η χώρα μας, αλλά και η περιοχή μας να δεχτούν τουρίστες μόνο από χώρες που δεν είναι τόσο επιβαρυμένες επιδημιολογικά από τον COVID-19. «Η λίστα με τις πιο ασφαλείς επιδημιολογικά χώρες είναι μία λύση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και από αυτές τις χώρες δεν μπορεί ένας τουρίστας να φέρει τον ιό, ή να εμφανίσει συμπτώματα στη χώρα μας. Άρα πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων, για αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα προκύψει κρούσμα. Αυτό θα γίνονταν μόνο αν η χώρα έμεινε κλειστή. Αυτό όμως θα σήμαινε καταστροφή για τον τουρισμό στον οποίο στηρίζεται σημαντικά η οικονομία» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ακόμη και όλους τους τουρίστες να έχουμε τη δυνατότητα να υποβάλλουμε σε τεστ για τον κορονοϊό, πάλι δεν θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα προκύψουν κρούσματα» καταλήγει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επαναλαμβάνοντας ωστόσο σ’ όλους τους τόνους πως τα πρωτόκολλα που θα εκδοθούν τις επόμενες μέρες θα αποτελούν ένα σημαντικό «δίχτυ προστασίας» προς την κατεύθυνση περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού αφενός, αφετέρου της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης θωράκισης των τοπικών κοινωνιών από τα λεγόμενα «εισαγόμενα κρούσματα».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου