ΤΟΠΙΚΑ

Λειτουργία με covid – free προσωπικό ~ Σε νέα βάση το πλάνο του Ε.Σ.Υ.

λειτουργία-με-covid-free-προσωπικό-σε-νέα-βάσ-459053

Καταρτίζεται επιχειρησιακό σχέδιο για την κάλυψη των κενών, που θα προκύψουν από τον Σεπτέμβριο

Πονοκέφαλος επικρατεί στις υγειονομικές αρχές της Μαγνησίας για τις κενές θέσεις, που αναμένεται να προκύψουν στις δομές πρόνοιας, αλλά κυρίως στο σύστημα υγείας, όταν τεθούν σε αναστολή εργασίας εργαζόμενοι, που δεν εμβολιάστηκαν.

Μπορεί οι διατάξεις, που ψηφίστηκαν πρόσφατα, να προβλέπουν προσλήψεις εξπρές, αλλά και πάλι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθούν ειδικά θέσεις νοσηλευτών, σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Για τον λόγο αυτό αναζητείται λύση της τελευταίας στιγμής ειδικά για τμήματα που από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να παρουσιάζουν σοβαρά κενά σε θέσεις.

Να υπενθυμιστεί ότι από τις 16 Αυγούστου στο πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού οι εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές είναι υποχρεωμένοι να έχουν κάνει έστω τη μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ αντίστοιχα ισχύει και για όλους τους εργαζόμενους και υγειονομικούς στο σύστημα υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ηδη, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέστειλε στην 5η ΥΠΕ επιστολή και ζητεί να ενημερωθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων να ετοιμάσουν σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει καταλήξει απόλυτα εάν θα το εφαρμόσει από 1ης Σεπτεμβρίου, κυρίως λόγω των αντιδράσεων που αναμένονται από τους υγειονομικούς.

Στο Αχιλλοπούλειο αύριο Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου που θα προβλέπει πως θα λειτουργήσει το νοσοκομείο Βόλου μόνο με το covid-free προσωπικό.

Με δεδομένες τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε αρκετά τμήματα, το όλο θέμα αποτελεί «γόρδιο δεσμό».

Στο τραπέζι οι συγχωνεύσεις κλινικών

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εντολή στις διοικήσεις να υπάρξει συγχώνευση κλινικών, ώστε να περιορισθεί ο απαιτούμενος αριθμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Ηδη, παρ’ ότι πολλοί λείπουν σε άδεια, έχει ξεκινήσει η εξατομικευμένη καταγραφή όσων δεν εμβολιάζονται, ώστε να μπορέσουν οι υπηρεσίες να καθορίσουν ποιες κλινικές μπορούν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό και πόσες όχι ώστε να γίνει και η συγχώνευση.

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ το νοσηλευτικό προσωπικό στο Αχιλλοπούλειο έχει εμβολιαστεί σε μικρότερο βαθμό και φθάνει το 78%. Το διοικητικό σε ποσοστό περίπου 60% και το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 75%. Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται πάνω από 90%.

Στην τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ήταν σαφής και κατηγορηματικός.

Διεμήνυσε πως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο ΕΣΥ «ο νόμος θα εφαρμοστεί», που σημαίνει πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα βγουν σε αναστολή.

Ακόμη επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για την δημόσια υγεία, κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους για να μην βλάψουν την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Επιπλέον, πρόκειται για μία μελετημένη ρύθμιση διότι προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις , ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά ούτε και αστερίσκους» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΟΕΔΗΝ: Θα προκύψουν ανυπέρβλητες δυσκολίες

Την ίδια ώρα η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ότι θα προσφύγει με ένδικα μέσα για να αποτρέψει την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας.

Σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία επισημαίνεται ότι θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητες δυσκολίες στη λειτουργία του ΕΣΥ και ζητείται από το υπουργείο να μην εφαρμόσει τον νόμο.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό το οποίο θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για πρόσληψή του στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, προνοιακές μονάδες (ο νόμος άρχεται 16/8/2021) με τρίμηνες συμβάσεις.

«Ηδη οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών αποστέλλουν έγγραφα στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να καταρτίσουν επιχειρησιακά σχέδια λειτουργίας των Νοσοκομείων χωρίς τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους. Προφανώς το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η Δημόσια Υγεία και Πρόνοια να λειτουργήσουν από 1 Σεπτεμβρίου χωρίς το ανεμβολίαστο προσωπικό. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο της 1ης ΥΠΕ προς τα Νοσοκομεία να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο χωρίς παρουσία του ανεμβολίαστου προσωπικού από 1/9/2021 συγχωνεύοντας κλινικές και υπηρεσίες και μειώνοντας τα χειρουργεία. Αντίστοιχες οδηγίες έχουν αποσταλεί από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες προς τα νοσοκομεία της χώρας.

Ως εκ τούτου η επιμονή της κυβέρνησης στον νόμο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στη λειτουργία των νοσοκομείων με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ασθενείς. Μονόδρομος είναι για την κυβέρνηση η αναστολή του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου