ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανησυχία για κατάργηση δρομολογίων ~ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΕΖΟΝ

ανησυχία-για-κατάργηση-δρομολογίων-σ-458941

Θορυβημένοι οι επαγγελματίες των Βορείων Σποράδων με την πιθανή κατάργηση δρομολογίων του FlyingCat

Εντονη είναι η ανησυχία των επαγγελματιών των Βορείων Σποράδων για πιθανή κατάργηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων του FlyingCat εν μέσω της τουριστικής σεζόν του καλοκαιριού, στην οποία βασίζεται η τοπική οικονομία των νησιών.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Σκιάθου Λίτσα Τσολοβίκου, ο δήμος ενημερώθηκε προ δεκαημέρου από την ακτοπλοϊκή εταιρεία «HellenicSeaways» για την πρόθεσή της να καταργήσει το Flying Cat από τη γραμμή Βόλου – Βορείων Σποράδων. Ως αιτιολογία η εταιρεία προβάλει την ασύμφορη οικονομικά δρομολόγηση του Flying Cat, πλοίου λόγω των εξόδων των καυσίμων.

Ο δήμαρχος Σκιάθου Νίκος Πλωμαρίτης απέστειλε έγγραφο διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου Μιλιτιάδη Βαρβιτσιώτη, προκειμένου να μεριμνήσει ώστε να μην καταργηθεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Επίσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό, ο ίδιος διαβεβαίωσε το δήμαρχο πως θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και θα εξετάσει το θέμα στη συνεδρίαση της επιτροπής της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών, η οποία είναι αρμόδια για τα δρομολόγια και στην οποία προεδρεύει ο υπουργός.

«Η μείωση των συγκοινωνιών συνεπάγεται ταυτόχρονα τη μείωση προσέλευσης τουριστών στα νησιά των Βορείων Σποράδων των οποίων η οικονομία βασίζεται στον τουρισμό», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Τσολοβίκου.

«Δεν θέλουμε στη μέση της σεζόν να διαταράσσονται οι συγκοινωνίες. Η βασική θέση των τριών δημάρχων είναι να μην αποδρομολογηθεί το FlyingCatαπό κανέναν προορισμό. Συμφωνούμε σε οποιαδήποτε αύξηση δρομολογίων», υπογράμμισε ο δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής.

Αντίδραση και από τους επαγγελματίες

Η αντίδραση των επαγγελματιών της Σκιάθου ήταν άμεση. Η Ενωση Καταστηματαρχών Εστιατορίων Ταβερνών και Συναφών Επαγγελμάτων απέστειλε επιστολή στον Μιλτ. Βαρβιτσιώτη. «Με μεγάλη μας έκπληξη -αναφέρει- πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρεία «Hellenic Seaways» έχει αιτηθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου την κατάργηση των δρομολογίων του σκάφους «FlyingCat» από τους λιμένες Βόλου και του Αγίου Κωνσταντίνου προς τις Βόρειες Σποράδες, εν μέσω της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου!

Κανείς μας δεν μπορεί να καταλάβει τι ωθεί την εταιρεία σε αυτή την απόφαση, αφού για δεκαετίες ασκεί σχεδόν αποκλειστικά την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τους προαναφερθέντες λιμένες, ενώνοντας τους νησιώτες, αλλά και τους επισκέπτες των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Εάν αυτό το αίτημα εγκριθεί, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τα νησιά μας, Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Κύριε Υπουργέ, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας της πολιτείας γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα της έννοιας της νησιωτικότητας όπως αυτή έχει αποτυπωθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ό,τι αυτή προβλέπει για τους νησιωτικούς πληθυσμούς της ΕΕ.

Εδώ και χρόνια έννοιες όπως το μεταφορικό ισοδύναμο δεν υφίσταται ούτε στην πιο τρελή μας φαντασία, και ενώ η επίσημη πολιτεία κάνει κινήσεις προς την αναβάθμιση του συνολικού περιεχομένου τουριστικού προϊόντος και τουριστικής υπηρεσίας της χώρας μας, βλέποντας τον τουρισμό ως τη μοναδική πηγή εσόδων για τους κατοίκους των απομακρυσμένων και παραμελημένων νησιών μας, αλλά και όλης της χώρας, ενημερωνόμαστε για αιτήσεις που δημιουργούν τροχοπέδη στον προγραμματισμό της κυβέρνησης και οδηγούν τους επιχειρηματίες σε οικονομικό μαρασμό.

Την ίδια στιγμή ο Κρατικός Αερολιμένας Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή των Βορείων Σποράδων και εν δυνάμει τη Βόρεια Εύβοια και το Νοτιοανατολικό Πήλιο, για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζονται περισσότερα σκάφη για τη σύνδεση των λιμένων και όχι η μείωση των υπαρχόντων.

Προσπαθώντας να σας εκθέσω συνοπτικά την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύει για την τοπική οικονομία και τοπική κοινωνία η παύση των δρομολογίων του σκάφους της «Hellenic Seaways» προς τα νησιά μας, μιλώντας εκ μέρους όλων των συναδέλφων του κλάδου, σας παρακαλώ θερμά να μην συναινέσετε στην αίτηση της Εταιρείας για την κατάργηση της δρομολόγησης του σκάφους.

Ευελπιστώ στην κατανόηση της εύθραυστης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε και αναμένω μια θετική ανταπόκρισή σας για την επίλυσή της».

Η απάντηση της εταιρείας

Σε επικοινωνία που είχε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με το τμήμα μάρκετινγκ της εταιρείας, απάντησε για το Flying Cat πως όλα είναι πιθανά στην ακτοπλοΐα και μας παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις που αναρτούνται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου