ΤΟΠΙΚΑ

Μικτή επιτροπή για τα οικονομικά

μικτή-επιτροπή-για-τα-οικονομικά-458707

Τη σύσταση Μικτής Επιτροπής υπουργείου Εσωτερικών και Ένωσης Περιφερειών με έμφαση στα οικονομικά των περιφερειών αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση Γιάννης Ραγκούσης και περιφερειάρχες.

Σκοπός της Επιτροπής, στην οποία είναι πιθανόν να συμμετάσχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι να λύνει τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει ή προκύπτουν στην πορεία του θεσμού της αιρετής περιφέρειας, ακόμη και με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Για παράδειγμα ένα θέμα που απασχολεί τους περιφερειάρχες και το οποίο αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον υπουργό ήταν η υπόθεση των χρεών που έχουν κληρονομήσει ορισμένες περιφέρειες από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Οι περιφερειάρχες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να καταβάλουν τα χρήματα αυτά από τους ΚΑΠ και στόχος της Επιτροπής θα είναι να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση.

Ο κ. Ραγκούσης διαβεβαίωσε τους 13 περιφερειάρχες ότι έχει δώσει σαφή εντολή προς τους Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης να έχουν στενή συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη για όλες τις αρμοδιότητες που διαχειρίζονται αυτή τη στιγμή, όπως το ΕΣΠΑ, και πρόκειται να μεταβιβασθούν από την 1η Ιουλίου στους περιφερειάρχες.

Η πρώτη κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και των αιρετών περιφερειαρχών θα γίνει το Μάρτιο.

Παρέμβαση Κ. Αγοραστού

Στην παρέμβασή του ο αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ζήτησε από τον κ. Ραγκούση να ολοκληρωθεί η 5η Περιφερειακή Ενότητα Σπορείων Σποράδων με την τοποθέτηση Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, όπως συμβαίνει δηλαδή και στις υπόλοιπες τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.

«Χρειάζεται να αλλάξουμε ταχύτητα, να πάμε γρηγορότερα. Πρέπει να μας δώσετε αυτήν την δυνατότητα μέσα από τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός απευθυνόμενος στον Υπουργός Εσωτερικών, από τον οποίο ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε οι Περιφέρειες να έχουν το συντομότερο στη διάθεσή τους ρεαλιστικό προϋπολογισμό.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας εστίασε την τοποθέτησή του στη διαφάνεια, ζητώντας τον προληπτικό έλεγχο των αποφάσεων των Περιφερειών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη χρηματοδότηση των έργων, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα όσα έργα εντάσσονται στα χρηματοδοτικά προγράμματα να ολοκληρώνονται και όχι να μένουν ημιτελή ή να σταματούν οι χρηματοδοτήσεις με τα έργα ανολοκλήρωτα, όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε κατά κόρον στην ευρυζωνικότητα ζητώντας οι αιρετές Περιφέρειες να έχουν καθοριστικό ρόλο καθώς, όπως σημείωσε, «η ευρυζωνικότητα μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων, την επίτευξη οικονομίας κλίμακας και την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων στον πολίτη υπηρεσιών».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέδειξε θέματα που έχουν σχέση με την υγεία και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-13 «Αλ. Μπαλτατζής» και πρότεινε τη διεύρυνση της Περιφερειακής Επιτροπή Διαβούλευσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περισσότερους φορείς. Αναφορά έκανε και στους οργανισμούς των Περιφερειών, καθώς επίσης και στους κανονισμούς λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου, Οικονομικής και Εκτελεστικής Επιτροπής.

Για τους κανονισμούς ο κ. Ραγκούσης είπε ότι η επεξεργασία τους θα έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθούν στη νέα συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών την ερχόμενη Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου. Την ίδια ημέρα προγραμματίστηκε συνάντησή τους με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο.

Οι περιφερειάρχες αποφάσισαν ομόφωνα τη διεξαγωγή ημερίδας με θέμα τη «Διαχείριση απορριμμάτων», για την οποία ο Κ. Αγοραστός πρότεινε να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου