ΤΟΠΙΚΑ

Δεκαεννέα οι υπό πρόσληψη γιατροί στο Νοσοκομείο Βόλου

δεκαεννέα-οι-υπό-πρόσληψη-γιατροί-στο-457389

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, ο λόγος τώρα στο Υπουργείο

Δύο ακόμη περιπτώσεις πρόσληψης μονίμων γιατρών, ενός Επιμελητή Β’ Αιματολογίας και ενός Επιμελητή Β’ Οφθαλμολογίας, ολοκληρώθηκαν από τη Διοίκηση και τις υπηρεσίες του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου και προωθήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας οι σχετικοί πλήρεις φάκελοι για την πρόσληψη των δύο γιατρών.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Με τις κρίσεις των δύο Επιμελητών, αυξήθηκαν σε 19 οι γιατροί που έχουν κριθεί από το Νοσοκομείο Βόλου για να προσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό αλλά το Υπουργείο Υγείας, το οποίο από πέρυσι έχει στα χέρια του τον πίνακα με τους 17 γιατρούς, φαίνεται πως ακολουθεί διαφορετικούς ρυθμούς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι διορισμοί μόνιμου ιατρικού προσωπικού θα αρχίσουν σταδιακά από τον επόμενο μήνα με προτεραιότητα σε γιατρό Παιδιατρικής, ενώ θα εξεταστούν και οι προοπτικές κάλυψης κενών θέσεων, μέσα από το νέο σύστημα διορισμού και απασχόλησης Επικουρικών γιατρών που τέθηκε χθες σε εφαρμογή και συζητήθηκε στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου Βόλου.

Με το νέο τρόπο τοποθέτησης επικουρικών γιατρών, στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, θα καταρτίζεται και θα τηρείται ηλεκτρονικός κατάλογος επικουρικών γιατρών ανά ειδικότητα.

Ο κατάλογος αυτός θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας (http://www.moh.gov.gr) και θα περιλαμβάνει, το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης κάθε γιατρού, την ημερομηνία κτήσης του τίτλου της ειδικότητάς του, την ύπαρξη εξειδίκευσης ή εμπειρίας και τις προτιμήσεις για την τοποθέτησή του.

Ο κατάλογος θα αναρτηθεί για πρώτη φορά 29-6-2015 και θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαφάνεια στην επιλογή των γιατρών και η αξιοπιστία του συστήματος.

Στο νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπονται κίνητρα (σχετικά με τη διάρκεια της σύμβασης, την προσμέτρηση ως προϋπηρεσίας για την κατάληψη θέσης ιατρού ΕΣΥ κ.α.) για τους ιατρούς που επιλέγουν να τοποθετηθούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές καθώς και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, Μονάδες Μεταμόσχευσης, στο ΕΚΑΒ και τα παραρτήματά του, στο Κέντρο Δηλητηριάσεων, στα ΤΕΠ, στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, στα Ογκολογικά Τμήματα και στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Προκειμένου να ισχύσουν τα κίνητρα αυτά, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ισχύσει αναδρομικά για όσους γιατρούς τοποθετηθούν σε αυτά τα τμήματα από την έναρξη ισχύος του άρθρου 34 του νόμου 4325.

Οι ενδιαφερόμενοι ιατροί θα μπορούν με υπεύθυνη δήλωση να επιλέξουν την τοποθέτησή τους σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

α) Σε δύο υγειονομικές περιφέρειες της προτίμησής τους ή

β) σε μια υγειονομική περιφέρεια και την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ ή κάποιο παράρτημά του ή

γ) στην κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ και κάποιο παράρτημά του.

Σημειώνεται ότι σε υγειονομικές περιφέρειες που περιλαμβάνουν παραπάνω από ένα νομό, θα δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν εάν το επιθυμούν προτίμηση για συγκεκριμένους νομούς( όχι για περισσότερους από δύο).

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται προκειμένου να συνδυαστεί η ανάγκη άμεσης κάλυψης των τεράστιων κενών στο σύστημα Υγείας με τις κοινωνικές, οικογενειακές ή οικονομικές ανάγκες των ενδιαφερομένων.

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να δώσει την ευκαιρία σε γιατρούς που δεν εργάζονται και σήμερα μεταναστεύουν στο εξωτερικό, να προσληφθούν για θητεία μεγαλύτερης διάρκειας αλλά αναγκαστικά περιορισμένης επιλογής ως προς τη μονάδα Υγείας. Είναι προφανές, ότι οι γιατροί που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα γενικό κατάλογο του Υπουργείου Υγείας θα προηγηθούν στους νέους καταλόγους όσων υποβάλλουν αίτηση μετά τις 22/6, παρέχοντας τη δυνατότητα σε νέους, άνεργους γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ.

Επιπλέον, οι υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί θα μπορούν μετά τη λήξη της θητείας τους να συμπεριληφθούν στους καταλόγους και να επαναπροσληφθούν, συμβάλλοντας στην κάλυψη επειγουσών αναγκών του ΕΣΥ, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

Το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Βόλου, αποφάσισε, τέλος, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Παιδικού Σταθμού για τα παιδιά των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου και συστάθηκε τριμελής επιτροπή εκπόνησης τεχνικής και οικονομικής μελέτης για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εργαζομένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου