ΤΟΠΙΚΑ

Οι υπογραφές έπεσαν… αλλά

οι-υπογραφές-έπεσαν-αλλά-455981

Καμία γραπτή δέσμευση από Μάνεση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στη Χαλυβουργία

Επεσαν χθες οι υπογραφές για την επιχειρησιακή σύμβαση με την οποία παρατείνονται οι περικοπές κατά 12% στη Χαλυβουργία, ωστόσο η εταιρεία δεν ανέλαβε καμία γραπτή δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση της εταιρείας σε ανάλογο αίτημα του σωματείου ήταν αρνητική, γεγονός που σημαίνει ότι η πόρτα των απολύσεων παραμένει «διάπλατα ανοιχτή» όσο τα προβλήματα παραμένουν και δεν υπάρχει ανάκαμψη στον κλάδο.

Βάσει της νέας επιχειρησιακής σύμβασης που έχει ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, οι αποδοχές των εργαζομένων και στις δύο μονάδες της Χαλυβουργίας στο Βόλο και το Βελεστίνο παραμένουν μειωμένες κατά 12% ενώ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί εκ περιτροπής εργασία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου σε συνάντηση που είχε με τα αρμόδια υπουργεία με αφορμή τις ομαδικές απολύσεις στον Ασπρόπυργο και τα προβλήματα στις άλλες χαλυβουργίες ζήτησε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της ενώ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «εάν σύντομα δεν πάρουν «σάρκα και οστά» τα λεγόμενα σας, θα έχουμε τον κλάδο των Χαλυβουργιών τις πατρίδας μας εκτός του χάρτη, με εισαγωγή χάλυβα από άλλες χώρες λόγω του χαμηλού κόστους της Ενεργειακής αξίας και με την πολύμηνη σας καθυστέρηση θα σφαγιαστούν δεκάδες ακόμη εργαζόμενοι του κλάδου μας (Πχ Χαλυβουργία Ασπροπύργου) με συνέπεια να μην μιλάμε πλέον για μείωση τις ανεργίας και άνοδο της ανάπτυξης, αλλά για μια αποτυχημένη πολιτική σε όλο της το μεγαλείο».

Το σωματείο των εργαζομένων στην Κόκα Κόλα εξάλλου σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Οι απολύσεις στην Ελληνική Χαλυβουργία συνιστούν συντριπτικό πλήγμα ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Οι ομαδικές απολύσεις των χαλυβουργών ανοίγουν αντικειμενικά το δρόμο για τη συνέχεια. Γεννιούνται νέοι κίνδυνοι για την αύξηση της ανεργίας, ενισχύεται η εργοδοτική αυθαιρεσία, στρώνεται το χαλί στις ανεξέλεγκτες και μαζικές απολύσεις. Πάγια αξίωση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ήταν η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Η απόφαση για «αναβάθμιση» του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας τον μετατρέπει σε μηχανισμό που θα δίνει εγκρίσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να απολύουν ελεύθερα όσους και όποτε». Τέλος καλεί να ανακληθούν οι ομαδικές απολύσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου