ΤΟΠΙΚΑ

Απεργία γιατρών και εργαζομένων χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

απεργία-γιατρών-και-εργαζομένων-χθες-455893

Με κύρια αιτήματα την πρόσληψη προσωπικού και την κατάργηση της ποσόστωσης στην αξιολόγηση

Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησε χθες το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Ακολουθώντας τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών τους, γιατροί και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία με αιχμή την πρόσληψη προσωπικού και αντίστοιχα την κατάργηση της ποσόστωσης στην αξιολόγηση.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η συμμετοχή στην απεργία, σύμφωνα με τους Συλλόγους γιατρών και εργαζομένων, δεν μπορεί να προσδιοριστεί καθώς λόγω της έλλειψης προσωπικού, πολλοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να απεργήσουν.

Αναφερθείς στις ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Βόλου, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Νίκος Χαυτούρας, είπε «ότι από τους 20 επικουρικούς γιατρούς τον Οκτώβριο θα μείνουν οι δέκα, καθώς λήγουν οι συμβάσεις. Το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τέτοιες λύσεις. Δεν μπορούμε με ψέματα να σώσουμε τη δημόσια υγεία».

Ο κ. Χαυτούρας συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Εκεί αποφασίστηκε να συνταχθεί ένα κείμενο με αναλυτικά τα προβλήματα όλων των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας. Το κείμενο θα διανέμεται στους πολίτες από τα Εξωτερικά Ιατρεία, τα Επείγοντα, όλα τα Τμήματα των Νοσοκομείων, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα προβλήματα στη δημόσια Υγεία.

Επιπλέον θα διοργανωθούν συγκεντρώσεις σε πλατείες, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον ίδιο στόχο ενημέρωσης των πολιτών. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τη Λάρισα καθώς όλες οι Ενώσεις στηρίζουν τον αγώνα των γιατρών του Πανεπιστημιακού.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, τακτικών και προσθέτων. Επιπλέον ζητούν χρηματοδότηση των Νοσοκομείων προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις νοσηλείας των ασθενών καθώς και στελέχωση με ιατρικό προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι

Κατά της ποσόστωσης της αξιολόγησης τάχθηκαν για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Βόλου, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση.

Οι υπογραφές διαμαρτυρίας κατά των «επίμαχων» διατάξεων, όπως ενημέρωσε ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Σωτήρης Βολιώτης, στάλθηκαν στην Ομοσπονδία όπου συγκεντρώνονται απ’ όλα τα Νοσοκομεία. Η ποσόστωση είναι για τους εργαζόμενους προσχηματική. Για το θέμα έχει κοινοποιηθεί εξώδικο στο υπουργείο Υγείας.

Πάντως, στην Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τα έντυπα της αξιολόγησης προκειμένου να δοθούν στους προϊσταμένους των Τμημάτων κι εκείνοι με τη σειρά τους να τα δώσουν στους εργαζόμενους για συμπλήρωση.

Σε εκλογές

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου κατέρχεται σε εκλογές την επόμενη εβδομάδα. Σήμερα αναμένεται να συγκροτηθεί Εφορευτική Επιτροπή, οπότε και θα ξεκινήσει η υποβολή υποψηφιοτήτων. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει να αντιμετωπίσει θέματα που «καίνε» τους εργαζόμενους την καινούργια θητεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου