ΤΟΠΙΚΑ

«Ναι» στα πρωτόκολλα, αλλά… ~ Επιφυλάξεις για τους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους

ναι-στα-πρωτόκολλα-αλλά-επιφυλάξ-455132

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν τα νέα μέτρα οι εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων – Προβληματισμός για τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας

Καταφατικά γνέφουν επαγγελματίες και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων στην προσπάθεια, που καταβάλλεται από την πολιτεία για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ωστόσο, εκφράζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ προβληματισμό και επιφυλάξεις, σχετικά με τον ελεγκτικό ρόλο των εργοδοτών έναντι πελατών και εργαζομένων, αναφορικά με τους περιορισμούς που θα τεθούν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο για τους ανεμβολίαστους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τις απόψεις μελών της τοπικής κοινωνίας μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και θα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου, προβλέποντας ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.

Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης θα λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη. Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους τεστ αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους.

Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου, με δωρεάν τεστ να δίδονται μόνο σε μαθητές, ενώ απαραίτητο θα είναι το τεστ για τους ταξιδιώτες προκειμένου να μετακινούνται.

Σχολιάζοντας τα προαναφερθέντα ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης υπογραμμίζει ότι θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στους εργαζόμενους στον τουρισμό. «Σαφώς και ήταν ένα αίτημά μας από τον Μάρτιο του 2021, να τεθούν σε προτεραιότητα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, για να είναι όλοι εμβολιασμένοι. Συμφωνώ, προσωπικά, απόλυτα με τον αυστηρό έλεγχο των εργαζομένων, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι. Σαφώς πρέπει να υπάρχει έλεγχος για την τήρηση των πρωτοκόλλων» σημείωσε.

Καταθέτοντας, παράλληλα, τον προβληματισμό του, ο πρόεδρος αναφέρει: «Θεωρώ ότι για μια ακόμη φορά πέφτει το βάρος στις επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται σε αστυνομικό ρόλο, να ελέγχουν τα προαναφερθέντα. Πρέπει, κατά την άποψή μου, να υπάρχει αυτόματος έλεγχος από τον ΕΦΚΑ ή τις υπηρεσίες του δημοσίου».

Σε κάθε περίπτωση θα τηρούνται τα νέα μέτρα, υπογράμμισε ο κ. Ζαφείρης, αναμένοντας την ΚΥΑ και το σχετικό ΦΕΚ, παράλληλα με τις αποφάσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων.

Σε αγορά και εστίαση

Σε κοινή γραμμή πλεύσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς Θανάσης Μπαρούτας, εκτιμά ότι «πρέπει να υπάρχει έλεγχος, για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας, τις μάσκες και σίγουρα να έχουμε κάποιον έλεγχο στις επιχειρήσεις μας. Πρέπει και εμείς οι ίδιοι να προστατευόμαστε και οι εργαζόμενοι και ο κόσμος».

Καταθέτοντας την άποψή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος επισημαίνει: «Σαφώς έχουμε ευθύνη ως καταστηματάρχες απέναντι στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, όμως από την άλλη δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική της αστυνόμευσης, ούτε να ερχόμαστε σε σύγκρουση καθημερινά με τους πελάτες μας. Σαφώς αυτά τα μέτρα δεν αφήνουν το εμπόριο να εξελιχθεί, όμως από την άλλη, σε συντεταγμένη κοινωνία, εκτός από δικαιώματα, υπάρχουν και υποχρεώσεις».

Εξαιρετικά επιφυλακτικός και προβληματισμένος εμφανίζεται ο Θανάσης Στάνιος, ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας, ο οποίος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Για ακόμη μια φορά μάς αναγκάζουν να κάνουμε τη δουλειά του κράτους. Να ελέγχουμε το προσωπικό και τον κόσμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ενδέχεται να προκληθούν ρήξεις στις σχέσεις. Δεν είναι ό,τι καλύτερο».

Ακόμη ο ίδιος επαγγελματίας παρατηρεί ότι «καλούμαστε να διαχειριστούμε δύσκολη κατάσταση και εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας. Αυτό με ενοχλεί. Θα δυσκολέψει πάρα πολύ τη δουλειά μας. Ηδη φάνηκαν τα πρώτα δείγματα, διότι πολύς κόσμος αποφεύγει να βγαίνει έξω. Εχουν αλλάξει συνήθειες, ούτως ή άλλως με τον εγκλεισμό τόσων μηνών και διαπιστώνουμε ότι συνεχίζεται η ίδια εικόνα».

Τι ισχύει στην Εκπαίδευση

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι χρειαζόταν ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχει εμβολιαστεί στη Μαγνησία είναι πάνω από 85%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε. Οσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβολιαστεί, τους έχουμε καλέσει να κάνουν το εμβόλιο για την ασφάλεια και την υγεία όλων μας στις σχολικές μονάδες» αναφέρει με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Απόστολος Μούσιος.

Αίτημα του εκπαιδευτικού κόσμου η προσέλευση των μαθητών στο σχολείο με αυτοδιαγνωστικά τεστ, πλην, όμως, παραμένει το αντίστοιχο της μείωσης των μαθητών ανά τμήμα, που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας. «Πρέπει όσοι εισέρχονται στις σχολικές μονάδες να είναι υγιείς και πάνω από όλα ασφαλείς όλοι. Αναφερόμαστε και στο βοηθητικό προσωπικό, ακόμη και οι εργαζόμενοι στα κυλικεία θα πρέπει και εκείνοι να είναι εμβολιασμένοι και να κάνουν ράπιντ τεστ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, για να έχουμε ασφαλείς σχολικές μονάδες και να διασφαλιστεί η υγεία όλων μας» τόνισε ο κ. Μούσιος.

Σχολιάζοντας εξάλλου με έμφαση το ζήτημα της μείωσης των μαθητών στα τμήματα, ο πρόεδρος των δασκάλων και νηπιαγωγών της Μαγνησίας επισημαίνει ότι περίπου το 27% των τμημάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα έχει πάνω από 20 μαθητές, υπενθυμίζοντας ότι «όταν τηρούνται τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, μειώνονται τα κρούσματα».

Κλείνοντας, δίνει τη διαβεβαίωση ότι «όπως και τις προηγούμενες χρονιές, οι εκπαιδευτικοί θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε, τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να είναι ασφαλείς όλοι οι μαθητές, για να επιστρέφουν υγιείς στα σπίτια τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου