ΤΟΠΙΚΑ

Γιάννης Αναστασίου: Η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία δεν είναι χαμένη

γιάννης-αναστασίου-η-ψήφος-στο-κιναλ-σ-455095

«Εκλέγουμε τώρα βουλευτή αντίβαρο της δημοκρατικής παράταξης», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υποψήφιος βουλευτής

Την πίστη του πως το Κίνημα Αλλαγής θα εκλέξει βουλευτή πολιτικό αντίβαρο της δημοκρατικής παράταξης στη Μαγνησία εκφράζει στη συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υποψήφιος βουλευτής, δημοσιογράφος και υποψήφιος διδάκτορας του Π.Θ. Γιάννης Αναστασίου. Ο Γ. Αναστασίου μιλά για το διακύβευμα των εκλογών, για τις υστερήσεις του κυβερνητικού έργου στη Μαγνησία, για τις σχέσεις του ως πιθανού βουλευτή με τους τοπικούς φορείς και καλεί τους δημοκρατικούς πολίτες σε συστράτευση για την εκλογή βουλευτή, που όπως επισημαίνει είναι εφικτός στόχος για τη Μαγνησία.

Συνέντευξη στον ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ

Είστε υποψήφιος βουλευτής για τρίτη φορά. Γιατί;

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που το Κίνημα Αλλαγής μεν άντεξε, έγινα δέκτης παρότρυνσης από φίλους πως ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτώ να είμαι υποψήφιος από τη στιγμή που το εκλογικό αποτέλεσμα έδινε λίγες πιθανότητες εκλογής βουλευτικής έδρας. Ομως η μεγάλη αλήθεια που με αφορά είναι πως δεν πολιτεύομαι με βάση το προσωπικό μου συμφέρον και την κατάκτηση μίας έδρας. Το ταξίδι για τις αρχές και τις αξίες μας, η μάχη για την επιβίωση και την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης, μου αρκούν ως κίνητρο για τη συμμετοχή. Αλλωστε ως υποψήφιος βουλευτής από το 2012 έχω δώσει με τους λίγους που είχαν απομείνει τη μάχη ευθύνης και επιβίωσης τοπικά του ΠΑΣΟΚ και της προοδευτικής παράταξης με αξιοπρέπεια, καθαρό προοδευτικό πολιτικό λόγο και επάρκεια. Οι πολίτες νιώθω στο πρόσωπό μου δεν βλέπουν κάποια από τα φαινόμενα παθογένειας του πολιτικού συστήματος που τους στενοχώρησαν ή τους στενοχωρούν. Δεν είμαι από αυτούς που ψάχνουν για καρέκλες και οφίτσια, πολιτεύομαι με βάση τις αρχές και τις αξίες μου. Ως πολιτικό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ θεωρώ πως έχω αναπτύξει μία ειλικρινή πολιτική σχέση εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες στην κατεύθυνση ανασύνθεσης του προοδευτικού κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς.

Μήπως είναι χαμένη η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής;

Η αλήθεια δυστυχώς είναι πως τον νικητή των εκλογών τον ξέρουμε όλοι. Και γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι καθαρό πως ευθύνονται οι πολιτικές, η εικόνα και η συμπεριφορά της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και των ακροδεξιών υποστυλωμάτων του. Σήμερα σημασία έχει να δούμε τι θα συμβεί στην άλλη πλευρά του φεγγαριού, στη δημοκρατική παράταξη. Ηρθε η ώρα να την ανασυγκροτήσουμε για το καλό του τόπου και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών που ενδέχεται να δοκιμαστούν από τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Απαιτείται η δημιουργία ενός πολιτικού αντίβαρου στη χώρα και τοπικά… ένα αξιόπιστο, αποτελεσματικό πολιτικό αντίβαρο που θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο εκλογικός νόμος είναι ξεκάθαρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είτε με 18%, είτε με 25% ως δεύτερο κόμμα θα εκλέξει έναν βουλευτή στην αντιστροφή της υπάρχουσας υπέρ του κατάστασης του 2015. Τούτο σημαίνει πως οι δημοκρατικοί πολίτες που είναι μετέωροι ή απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και διστάζουν να κάνουν το βήμα της επιστροφής τους στο Κίνημα Αλλαγής, έχουν έναν ακόμη λόγο για να μας εμπιστευθούν. Να δημιουργήσουν πολιτικό αντίβαρο, απέναντι σε ό,τι μας πληγώνει, τόσο στη χώρα, όσο και στον Βόλο. Χαμένη στη Μαγνησία δεν είναι η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής ως τρίτο κόμμα με την επιστροφή των δημοκρατικών πολιτών στο σπίτι τους, διεκδικεί με αξιώσεις την έδρα του τρίτου κόμματος στον νομό που μέχρι σήμερα είχε η Χ.Α., κλείνοντας τον δρόμο στην ακροδεξιά ντροπή της δημοκρατικής παράδοσης του νομού.

Καλώ τους πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη στον βουλευτή πολιτικό αντίβαρο που μπορεί να υπερασπιστεί δικαιώματα, κατακτήσεις, να συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική της Μαγνησίας και στην ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης. Να δείξουν εμπιστοσύνη στον Γιάννη Αναστασίου που γνωρίζουν, που ήταν υποψήφιος βουλευτής και στα δύσκολα της παράταξης με ανιδιοτέλεια και προοδευτικό ήθος, που τόσο ανάγκη έχουμε, μακριά από συμπεριφορές που θολώνουν το πολιτικό μας στίγμα και πληγώνουν.

Ποιο είναι το εκλογικό διακύβευμα;

Σήμερα υπάρχει η ανάγκη να υπάρξει εκ νέου η ισορροπία του αυτονόητου στο πολιτικό συστήματος. Να ξαναγνωριστούμε ιδιαίτερα στον χώρο της κεντροαριστεράς, της οποίας αυθεντικός εκφραστής είναι το Κίνημα Αλλαγής. Δεν μπορεί το ψέμα και η αυταπάτη που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια να έχουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε εκλογικό ποσοστό κοντά στο 25% και η δημοκρατική παράταξη να είναι στο 7%. Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει, η ιστορική του διαδρομή δεν το επιτρέπει, να μετατραπεί σε ΚΚΕ της κεντροαριστεράς. Γεννήθηκε για να υπηρετεί πλειοψηφικά και να συμβάλλει θετικά στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Τοπικά είναι ανάγκη να εκλεγεί ο βουλευτής της δημοκρατικής παράταξης που λείπει. Η πολιτική κρίνεται από το αποτέλεσμα και όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε παρά τις καλές προθέσεις που προφανώς υπήρξαν, η αποτελεσματικότητα, για να είμαι ευγενής, στις εκκρεμότητες και τις αναπτυξιακές προκλήσεις της περιοχής είναι ακόμη μεγάλες. Ενας βουλευτής της δημοκρατικής παράταξης στον νομό με γνώση και επάρκεια των θεμάτων θα λειτουργήσει εκ νέου ως αφετηρία διεκδικήσεων και αποτελεσματικότητας, συνεργειών και υπεράσπισης αιτημάτων των φορέων και των πολιτών της περιοχής. Μπορούμε να τον εκλέξουμε… μας χωρίζουν από τον στόχο μόλις 2 χιλιάδες ψηφοδέλτια.

Βουλευτής πολιτικό αντίβαρο και τοπικά;

Θεωρώ πως είναι αυταπόδεικτοι στην πράξη και όχι στα λόγια οι αγώνες μου στην πόλη ως δημοσιογράφου, δημοκρατικού πολίτη και πολιτικού στελέχους. Υπερασπίζομαι άλλωστε με κόστος τις δημοκρατικές αρχές και αξίες που τόσο δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια στον Βόλο. Δεν είμαι εγώ λοιπόν από εκείνους που θα πρέπει να εξηγήσουν τη σιωπή, την ανοχή ή τη συνεργασία τους με τις πλειοψηφικές δυστυχώς και πάλι λαϊκιστικές δυνάμεις της πόλης που έχουν απόσταση αρχών και αξιών από την προοδευτική παράταξη και το ΚΙΝΑΛ. Μου δίδεται η ευκαιρία ωστόσο να πω πως στα πολιτικά κόμματα πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλους ότι η συνύπαρξη διαφορετικών αντιλήψεων δεν σημαίνει ταύτιση. Η μάχη του καλού με το λάθος ή το καλύτερο είναι υπαρκτή και εντός των κομμάτων και αξίζει να δίνεται. Οι πολίτες άλλωστε στο τέλος είναι αυτοί που αποφασίζουν για το ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στο κοινοβούλιο. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, η σχέση μου με τον δήμαρχο Βόλου ως πιθανός βουλευτής του νομού της δημοκρατικής παράταξης προφανώς θα υπάρχει για το καλό του τόπου… μόνον όμως στο πλαίσιο αρχών και συμπεριφορών που επιτρέπουν και βοηθούν αυτή τη συνεργασία. Σε κομπάρσο ανοχής αντιδημοκρατικών συμπεριφορών εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου και επικοινωνιακών σόου όμως εγώ δεν θα μετατραπώ. Ο βουλευτής της δημοκρατικής παράταξης οφείλει να είναι πολιτικό αντίβαρο παντού και τοπικά.

Στον Βόλο χθες ήταν ο πρωθυπουργός. Δηλώσατε πως «καλωσορίζουμε τον πρωθυπουργό της απραξίας για τη Μαγνησία». Μήπως ήσασταν λίγο αυστηρός;

Δήλωσα πως η Μαγνησία και ο Βόλος υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό που δεν έβαλε επί μία τετραετία ούτε ένα λιθαράκι στον περιφερειακό του Βόλου, που ετοιμάζεται να απομακρύνει την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών χωρίς αντισταθμιστικές επιλογές για την οικονομία της πόλης, σε έναν Βόλο που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Τον πρωθυπουργό της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, των αγροτών που δοκιμάζονται από τη μη μείωση του κόστους παραγωγής, της κατάργησης του ΕΚΑΣ, τον πρωθυπουργό των επιδομάτων της κοινωνικής πολιτικής και δικαιοσύνης. Δήλωσα πως ο Βόλος καλωσορίζει τον κ. Τσίπρα στην πραγματική χώρα της νέας του αυταπάτης. Δεν νομίζω πως υπήρξα άδικος… μάλλον δίκαιος ήμουν.

Θα φύγει η 32η Ταξιαρχία τελικά;

Εγκαιρα είχα προειδοποιήσει τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ πως οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας κ. Αποστολάκη για το πάγωμα της μεταφοράς της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το στρατόπεδο Γεωργούλα δεν θα έπρεπε να έχουν προεκλογικό χαρακτήρα σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών που δικαίως ανησυχούσαν. Ο υπουργός Αμυνας 20 ημέρες πριν εγκαταλείψει το υπουργικό του γραφείο επιβεβαίωσε την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η απερχόμενη κυβέρνηση ένα ακόμη ζήτημα, αυτή τη φορά τόσο σοβαρό για την τοπική μας κοινωνία και την οικονομία της πόλης, ιδιαίτερα της Ν. Ιωνίας.

Η ομόθυμη θέση των τοπικών φορέων στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Ταξιαρχίας από τη Ν. Ιωνία έχει εκφραστεί με ξεκάθαρο τρόπο… Μπορεί να πραγματοποιηθεί, εάν έτσι κρίνεται από τους επιτελείς για επιχειρησιακούς λόγους, μόνον εάν έχουν προετοιμαστεί οι εναλλακτικές αντισταθμιστικές λύσεις ως προς το κενό που δημιουργείται στην πόλη από το οικονομικό της αποτύπωμα. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου αποτελεί πολιτική επιλογή η απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας, δεν έχει προετοιμάσει την επόμενη ημέρα του Βόλου χωρίς αυτήν. Οι πολίτες είμαι βέβαιος θα συμπεριλάβουν στην πολιτική τους απάντηση σε λίγες ημέρες προς την κυβέρνηση και τη βαρύτητα του θέματος της Ταξιαρχίας και η απάντησή τους θα είναι ηχηρή. Οφείλω ωστόσο να προειδοποιήσω και τη ΝΔ τοπικά πως η πόλη δεν ανεχτεί άλλα πολιτικά παιχνίδια με το θέμα. Μόνο μετά από προετοιμασία και αντισταθμιστικές άμεσες κινήσεις μπορεί να υπάρξει η μεταφορά της Ταξιαρχίας με παράλληλη άμεση αξιοποίηση των εκτάσεων του στρατοπέδου προς όφελος της πόλης και του Πανεπιστημίου, με πιστώσεις και σχέδιο.

Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμά σας για την ερχόμενη Κυριακή;

Ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν τη δύναμη να κάνουμε την ανατροπή για την Ελλάδα που νοιαζόμαστε, που μπορεί να γυρίσει σελίδα, να επιστρέψουν η κανονικότητα, η αξιοπρέπεια, η αισιοδοξία και η ελπίδα. Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να λειτουργήσει ως ο φορέας της πολιτικής ανατροπής και της προοδευτικής αλλαγής για τη χώρα, αλλά και τη Μαγνησία που μπορεί και πρέπει να εκλέξει βουλευτή της δημοκρατικής παράταξης. Αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για να πείσω τους πολίτες πως αξίζει να παλέψουν μαζί μου δείχνοντάς μου εμπιστοσύνη ως πρώτη επιλογή σε αυτή τη κρίσιμη μάχη, που εκλέγουμε βουλευτή και όχι πρόεδρο συνδικαλιστικού σωματείου. Είμαι αισιόδοξος πως μαζί με τους πολίτες θα το πετύχουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου