ΤΟΠΙΚΑ

Στο «πόδι» μικρομεσαίοι και επαγγελματίες του Βόλου

στο-πόδι-μικρομεσαίοι-και-επαγγελμ-454681

Συρρέουν σε τράπεζες να αδειάσουν λογαριασμούς, μετά την απόφαση για κατασχέσεις χωρίς ενημέρωση

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στην κοινωνία του Βόλου και κυρίως σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες (δικηγόρους, μηχανικούς κ.α.), μετά την είδηση ότι το Δημόσιο (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α. κ.λ.π.) μπορεί να προβεί σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες λόγω οφειλών, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο οφειλέτης. Μάλιστα πολλά άτομα έχουν ήδη προβεί σε αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Οπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Αλέκος Κουτσελίνης, και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύει το όριο του ακατάσχετου ποσού στα 1.500 ευρώ ενώ όταν σε έναν λογαριασμό είναι συνδικαιούχοι δύο τότε το όριο του ακατάσχετου ποσού φτάνει τα 2.000 ευρώ.

Οπως εξήγησε ο ίδιος, σε περιπτώσεις που κάποιος έχει περισσότερες από μία καταθέσεις θα πρέπει να δηλώσει στην τράπεζα σε ποιον λογαριασμό υπάρχει το ακατάσχετο ποσό.

Προκαλείται σύγχυση

Με τη συγκεκριμένη τακτική, όπως ανάφερε, ο κ. Κουτσελίνης θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα κυρίως στους επαγγελματίες καθώς υπάρχουν ποσά που κινούνται σε λογαριασμούς για διάφορους λόγους χωρίς να πρόκειται για προσωπικά χρήματα των επαγγελματιών, π.χ. (σε δικηγόρους παράβολα κ.α).

«Μετά την απόφαση του ΣτΕ, θεωρώ ότι θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα σε επαγγελματίες καθώς διακινούνται ποσά σε λογαριασμούς τα οποία δεν είναι δικά τους, απλά προορίζονται για συγκεκριμένες εργασίες. Επίσης με τη συγκεκριμένη απόφαση έχουν πανικοβληθεί και οι μικρομεσαίοι καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν στην άκρη ένα ποσό για πιθανή ανάγκη είτε και για τα μηνιαία έξοδα της οικογένειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσελίνης.

Ενα μεγάλο ποσοστό χρωστάει στην εφορία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου- Νέας Ιωνίας κ. Κώστας Τσέλιος, χαρακτήρισε «απάνθρωπη» τη συγκεκριμένη απόφαση, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό εμπόρων έχει σήμερα οφειλές στην εφορία με αποτέλεσμα να βρίσκονται «εκτεθειμένοι».

«Πέρα από το γεγονός ότι εκατοντάδες επαγγελματίες έχουν σήμερα χρέη στην εφορία από την άλλη πλευρά τέτοιου είδους αποφάσεις προκαλούν «καθίζηση» στην αγορά καθώς επηρεάζουν άμεσα τους καταναλωτές. Πάντως όπως και να έχει είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο να υφαρπάζουν τα χρήματα που έχει κάποιος για ανάγκες του χωρίς προειδοποίηση», επεσήμανε ο κ. Τσέλιος.

Ειδικότερα το Στ’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η κατάσχεση, χωρίς την αποστολή σχετικού εγγράφου που θα ενημερώνει τον οφειλέτη. Η ετυμηγορία αυτή ανατρέπει παλαιότερη απόφαση που είχε λάβει το ίδιο τμήμα με μειωμένη σύνθεση.

Τέλος το Ανώτατο Δικαστήριο επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση με το επιχείρημα ότι εάν ενημερώνονταν οι φορολογούμενοι, θα «σήκωναν» τα χρήματα από τις τράπεζες για να μην κατασχεθούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου