ΤΟΠΙΚΑ

Μπουμ στις τιμές καυσίμων

μπουμ-στις-τιμές-καυσίμων-454260

Στο κόκκινο η τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου θέρμανσης στο Βόλο. Εξαιτίας του ράλι των τελευταίων ημερών η αμόλυβδη πέταξε στο 1,620 ευρώ το λίτρο στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε μέχρι τα 0,88 λεπτά.

Για μία ακόμη φορά οι αποκλίσεις από πρατήριο σε πρατήριο είναι σημαντικές και αναμένεται οι τιμές να εκτιναχτούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Λιβύη.

Ο Σύλλογος πρατηριούχων Μαγνησίας είναι ιδιαίτερα θορυβημένος εξαιτίας των συνεχιζόμενων αυξήσεων, καθώς προκαλούν κάθετη πτώση στον τζίρο των πρατηρίων αφενός και αφετέρου εξαιτίας των λουκέτων που πλέον στην περιοχή υπολογίζονται περίπου σε 35 από τις αρχές του 2010.

Χθες σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Βόλο η τιμή της αμόλυβδης κυμαινόταν από 1,587 ευρώ μέχρι και 1,639 και μέσο όρο στα 1,620 ευρώ. Στο 1,740 πωλούνταν χθες η αμόλυβδη στη Σκιάθο.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή είναι πλέον τσουχτερή με αποτέλεσμα οι παραγγελίες να γίνονται με το σταγονόμετρο και για 100 και 150 ευρώ. Χθες πρατήρια του Βόλου πωλούσαν πετρέλαιο θέρμανσης από 0,80 ευρώ μέχρι 0,88 ευρώ.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για τους περισσότερους καταναλωτές έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας και η προμήθειά του γίνεται με το «σταγονόμετρο», επιβεβαιώνοντας ότι η ασφυξία των νοικοκυριών, δυστυχώς, εξακολουθεί. Υπάρχουν μέρες σύμφωνα με τον πρόεδρο των πρατηριούχων που πρατήρια διανομής πετρελαίου που πέρυσι και πρόπερσι είχαν κατά μέσο όρο καθημερινά να εκτελέσουν 25 μέχρι 30 παραγγελίες , τώρα δεν έχουν παρά δύο και τρείς παραγγελίες.

Η άνοδος των τιμών έχει προκαλέσει μείωση από 30% μέχρι και 50% στις ποσότητες πετρελαίου που προμηθεύονται οι καταναλωτές. Οι παραγγελίες κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν τα 500 λίτρα στην καλύτερη περίπτωση και να φτάνουν μόλις τα 300 λίτρα σε φυσιολογικά επίπεδα. Η βασικότερη αιτία είναι η γενικότερη οικονομική δυσχέρεια που δυσκολεύει την καθημερινότητα των καταναλωτών και τους οδηγεί σε περιορισμένες παραγγελίες. «Ο τζίρος μας έχει μειωθεί κατά 80% και δεν είναι υπερβολή αυτό. Εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση πολλά πρατήρια θα βάλουν λουκέτο» εκτιμά ο κ. Τσαβές, προσδοκώντας παράλληλα ότι σταδιακά θα υπάρξει ανάκαμψη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου