ΤΟΠΙΚΑ

Παράταση για τους ημιυπαίθριους

παράταση-για-τους-ημιυπαίθριους-453934

Παράταση στη διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων έως τις 30 Ιουνίου έδωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. H προθεσμία που είχε δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος έληγε την ερχόμενη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, κάτι που είχε οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων από το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου αλλά και ολόκληρη τη Μαγνησία τις τελευταίες μέρες στις Πολεοδομίες για την κατάθεση των σχετικών φακέλων.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι χθες το μεσημέρι στην Πολεοδομία του πρώην Δήμου Βόλου είχαν κατατεθεί 1.082 αιτήσεις, ενώ ήταν προς εξέταση άλλοι είκοσι φάκελοι. Στην Πολεοδομία της πρώην ΝΑΜ είχαν κατατεθεί 330 αιτήσεις, ενώ στην Πολεοδομία του πρώην Δήμου Νέας Ιωνίας είχαν κατατεθεί 260 αιτήσεις.

Η Υπουργός Περιβάλλοντος

Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους η Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη είπε ότι το 2010 τα έσοδα από τις δηλώσεις για τους ημιυπαίθριους ανήλθαν στα 106 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του έτους έως τις 22 Φεβρουαρίου τα έσοδα ήταν 57 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι ότι στο σύνολο του 2011 θα διαμορφωθούν στα 709 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, όπως είπε, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 500.000 αιτήσεις.

Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μη κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.

 

Πρόστιμο και δόσεις

Σημειώνεται ότι ακόμα έχει παραταθεί η προθεσμία καταβολής του ειδικού προστίμου διατήρησης, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων καταβολής ανά κατηγορία ακινήτων.

Συγκεκριμένα, το ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εντός 30 μηνών για τα ακίνητα κατοικίας και 32 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης (πλην κατοικίας) από την έναρξη ισχύος του νόμου 3843/2010.

Καταβάλλεται ολόκληρο ή τμηματικά σε 10 ισόποσες δόσεις (για τα ακίνητα κατοικίας) και 8 ισόποσες δόσεις (για τα ακίνητα άλλης χρήσης), εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του ίδιου νόμου.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής κατά το χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 10%.

Ορίζεται ότι για τους χώρους που διατηρούνται δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος.

Για τους χώρους επίσης αυτούς δεν έχουν εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ειδικά ως προς τον φόρο ακίνητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη, όπως ήταν πριν από την τακτοποίησή τους. Δηλαδή η διατήρηση των χώρων δεν μεταβάλλει τα στοιχεία των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) και δεν επηρεάζει το φόρο ακίνητης περιουσίας.

Μείωση προστίμων για αυθαίρετα

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης αναφέρθηκε στο θέμα των αυθαιρέτων.

Συγκεκριμένα είπε ότι το υπουργείο εξετάζει τη μείωση των προστίμων για τη διατήρηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, διότι όπως έχει διαπιστωθεί από την επιβολή του θεσμού το 2003 έως και σήμερα η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ χαμηλή.

Αυτό συμβαίνει γιατί, λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου, οι ιδιοκτήτες προτιμούν να έχουν να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της κατεδάφισης, παρά να πληρώσουν.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρέπεμψε σε σχετική ρύθμιση, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου