ΤΟΠΙΚΑ

«Αχρείαστη η κλινική Υπερβαρικής Ιατρικής» ~ Διαφωνίες από νοσοκομειακούς γιατρούς για τη νέα δομή

αχρείαστη-η-κλινική-υπερβαρικής-ιατ-453884

Μολονότι θα παρέχει ειδικευμένες υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η ΕΙΝΚΥΜ διαφωνεί και ζητεί προσλήψεις παθολόγων

Μπορεί ο καταδυτικός τουρισμός στη Μαγνησία να αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοθεί μία επιπλέον ώθηση στον τουρισμό εν μέσω πανδημίας, οι προσπάθειες των φορέων να έχουν επικεντρωθεί στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών που θα στηρίζουν το όλο εγχείρημα, όπως η λειτουργία στο Αχιλλοπούλειο Υπερβαρικής Μονάδας για τη νόσο των δυτών, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας όμως έχει διαφορετική άποψη.

Σπεύδει να αντιταχθεί στη δημιουργία Υπερβαρικής Μονάδας στο Νοσοκομείο Βόλου, δομή που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της νόσου των δυτών, αλλά και για μία σειρά άλλες θεραπείες για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, υποστηρίζοντας πως είναι πολυτέλεια για ένα Γενικό Νοσοκομείο που έχει άλλες επιτακτικές και ουσιαστικές ανάγκες, παίρνοντας αφορμή από την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Βόλου.

Επιπροσθέτως, θέτει τη δημιουργία της Κλινικής σε αντιδιαστολή με την έλλειψη παθολόγων και πνευμονολόγων για να ισχυριστεί πως είναι αχρείαστη «διότι τα περιστατικά νόσου των δυτών είναι σπάνια και μπορούν να διακομιστούν σε 20 λεπτά στην Αθήνα σε οργανωμένη μονάδα Καταδυτικής – Υπερβαρικής Ιατρικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου, που αποφασίστηκε η δημιουργία κλινικής Υπερβαρικής Ιατρικής

Σημειώνεται ότι ο θάλαμος Υπερβαρικής Ιατρικής, που διαθέτει το Αχιλλοπούλειο, έγινε δωρεά από το Νοσοκομείο Αγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης πριν από αρκετά χρόνια και έμεινε ανεκμετάλλευτο, επειδή δεν υπήρχε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να εκπαιδευτεί στη λειτουργία του.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο ιατρικό μηχάνημα που προορίζεται για την αντιμετώπιση της νόσου των δυτών, αλλά και για άλλες θεραπείες όπως αποκατάσταση οξειών και χρόνιων παθήσεων, όπως αγγειοπάθειες λόγω σακχαρώδους διαβήτη, οστεονεκρώσεις, οξεία κώφωση και οξεία τύφλωση.

Εχει τη δυνατότητα να προσφέρει υψηλής ποιότητας θεραπευτική αγωγή στους πολίτες της Μαγνησίας αλλά και της υπόλοιπης Θεσσαλίας, που για να λάβουν τις συγκεκριμένες ιατρικές υπηρεσίες αναγκάζονται μέχρι σήμερα να μετακινούνται στην Θεσσαλονίκη ή να καταφεύγουν σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οικονομικά.

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΚΥΜ

Στην ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας αναφέρει:

«Η ΕΙΝΚΥΜ παρακολουθεί με αγωνία πρακτικές που ακολουθούνται από το Δ.Σ αλλά και άλλους θεσμικούsκαι κυβερνητικούς παράγοντες ,που στόχο τελικά δεν έχουν την ουσιαστική θωράκιση του νοσοκομείου , με ενίσχυση τμημάτων ζωτικής σημασίας όπως επάνδρωση των Παθολογικών Κλινικών, δημιουργία Πνευμονολογικής κλινικής, και γενναία ενίσχυση εργαστηρίων και άλλων Τμημάτων.

Μπροστά λοιπόν στην τραγική υποστελέχωση που ταλανίζει χρόνια το Νοσοκομείο μας, αλλά και μπροστά στην δύνη της Πανδημίας (το τέταρτο κύμα της οποίας είναι ήδη προ των πυλών), η πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση των Παθολογικών Κλινικών με ιατρικό προσωπικό, η δημιουργία επιτέλους Πνευμονολογικής Κλινικής και η πρόσληψη Αναισθησιολόγων από την έλλειψη των οποίων πάσχει εδώ και χρόνια το Νοσοκομείο. Τα Τμήματα αυτά πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως για το καλό της Δημόσιας Υγείας και ιδίως στους δύσκολους καιρούς που βιώνουν οι ασθενείς συνάνθρωποί μας των οποίων οι προτεραιότητες είναι συγκεκριμένες.

Η πρώτη προτεραιότητα για το Δ.Σ θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να είναι η άμεση ενίσχυση των υποστελεχωμένων τμημάτων αυτών, καθώς και η αντιμετώπιση του προβλήματος που θα προκύψει από την άρνηση κάποιων εργαζομένων να εμβολιαστούν με συνέπεια να οδηγηθούν σε αναστολή εργασίας από 1ης Σεπτεμβρίου 2021 με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών κενών θέσεων που πρέπει επιτακτικά και άμεσα να καλυφθούν.

Μπροστά σ’ όλα αυτά τα προβλήματα η αγωνία του Δ.Σ, αλλά και άλλων θεσμικών παραγόντων και δυστυχώς και βουλευτών της κυβέρνησης (κυβερνητικός βουλευτής παρενέβη με την παρουσία του για να γίνει το Συμβούλιο ) ήταν να γίνει έκτακτο Δ.Σ όχι για την ενίσχυση των Παθολογικών Κλινικών που είναι τραγικά υποστελεχωμένες σε συνθήκες δύσκολες, όχι για την επικείμενη περαιτέρω υποστελέχωση, λόγω αναστολής των συμβάσεων εργασίας συναδέλφων και άλλων εργαζομένων που δεν συμφωνούν με τον εμβολιασμό, αλλά για την άμεση με κατεπείγουσες διαδικασίες δημιουργία νέας Κλινικής Υπερβαρικής Ιατρικής που σκοπιμότητα θα έχει την εξυπηρέτηση του Κέντρου Καταδυτικού Τουρισμού και άλλων λιγοστών περιστατικών που αποτελούν μειονότητα μπροστά στη δύνη της πανδημίας και της άλλης καθημερινής νοσηρότητας που αυξάνετε συνεχώς (καρδιαγγειακά, ογκολογικά, και άλλα παθολογικά / χειρουργικά περιστατικά) Στο έκτακτο συμβούλιο αυτό μάλιστα, οι εκπρόσωποι των γιατρών ήταν απέναντι στην επείγουσα διαδικασία για τη δημιουργία υπερβαρικής ιατρικής ενώ δεν ενημερώθηκε η ένωση των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΚΥΜ).

Η Μονάδα αυτή είναι κατά τη γνώμη μας πολυτέλεια για ένα Γενικό Νοσοκομείο που έχει άλλες επιτακτικές και ουσιαστικές ανάγκες. Τα περιστατικά νόσου των δυτών είναι σπάνια και μπορούν να διακομιστούν σε 20 λεπτά στην Αθήνα σε οργανωμένη μονάδα Καταδυτικής – Υπερβαρικής Ιατρικής του ΝΝΑ. Αποτελεί λοιπόν η δημιουργία της αχρείαστη σπατάλη καθώς πέρα από το κόστος κατασκευής της θα συνοδεύεται και από σημαντικά λειτουργικά έξοδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επισκευή του θαλάμου Υπερβαρικής Ιατρικής προϋπολογίζεται να στοιχίσει 400.000 ευρώ ενώ ένας καινούργιος θάλαμος στοιχίζει μόλις 250 .000 ευρώ.

Η επάνδρωση της Κλινικής αυτής απαιτεί και «κόψιμο» θέσεων Ιατρών άλλων ειδικοτήτων που είναι πολύ πιο χρήσιμες στην καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου. Σαν εκπρόσωποι των γιατρών καλούμε το Υπουργείο να σταματήσει τις πρακτικές αυτές που ίσως στηρίζει εν άγνοια του. Η δημόσια υγεία και το Νοσοκομείο μας έχει άλλες προτεραιότητες ζωτικής σημασίας.

Στις τυχοδιωκτικές πρακτικές αυτού του είδους στεκόμαστε απέναντι, είμαστε υπέρ της γενναίας ενίσχυσης της δημόσια υγείας με προτεραιοποίηση και σωστή ιεράρχηση όμως των αναγκών με πρωταρχικό άμεσο στόχο να σταθεί το νοσοκομείο μας όρθιο στην πανδημία αλλά και στις άλλες καθημερινές νοσηρότητες που ταλανίζουν τον πληθυσμό της Μαγνησίας».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου