ΤΟΠΙΚΑ

Πρόκειται για φαραωνική επένδυση!

πρόκειται-για-φαραωνική-επένδυση-453281

Η Δημοτική Αρχή είναι αρνητική στην προοπτική υλοποίησης της επένδυσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100MW στη Β΄ ΒΙ.ΠΕ Βόλου από την καύση βιομάζας που θα εισάγεται από το εξωτερικό στην περιοχή μας. Είναι μία φαραωνική επένδυση, είπαν τόσο ο Δήμαρχος Βόλου, όσο και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Βόλου κ.κ. Σκοτινιώτης και Οικονόμου, που απάντησαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου σε σχετική επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Εκφράζοντας τις ενστάσεις της Δημοτικής Αρχής για την επένδυση η κ. Οικονόμου είπε ότι οι επιφυλάξεις της Δημοτικής Αρχής εστιάζεται στους εξής λόγους:

- Το θέμα της χρησιμοποίησης της βιομάζας ως καύσιμου υλικού είναι ιδιαίτερα σύνθετο και σοβαρό, ανάλογα με την προέλευση της πρώτης ύλης. Εφόσον προέρχεται από αστικά απορρίμματα, δημιουργείται σοβαρός προβληματισμός αναφορικά με ενδεχόμενη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Υπάρχουν ασφαλείς μέθοδοι καύσης, είπε η κ. Οικονόμου, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις μονάδων στο εξωτερικό, ακόμα και σε αστικές περιοχές, ωστόσο απαιτούνται ιδιαίτερα περιβαλλοντικά μέτρα προφύλαξης και αυστηροί έλεγχοι για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης ρύπανσης και για να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Στη συγκεκριμένη επένδυση, όπως είπε η Αντιδήμαρχος Βόλου, πρόκειται για μία φαραωνική επένδυση – τα 100 MW είναι τεράστια ισχύς. Ενδεικτικά όπως τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που είναι ειδικοί στη διαχείριση απορριμμάτων, από τα απορρίμματα της Μαγνησίας θα μπορούσε να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 100 MW, ενώ από τα απορρίμματα της Θεσσαλίας 35 MW. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, το μέγεθος, είπε η κ. Οικονόμου.

Σε καμία περίπτωση, συνέχισε η κ. Οικονόμου, δε θα θέλαμε να συγκεντρωθούν στην περιοχή μας τα σκουπίδια άλλων περιοχών ή άλλων χωρών, όπως φαίνεται, βάσει πληροφοριών, σε σχέση με τη συγκεκριμένη επένδυση.

Η διαχείριση των απορριμμάτων, πρόσθεσε η Αντιδήμαρχος Βόλου, απαιτεί συνολικό σχεδιασμό, την ευθύνη του οποίου έχει η Περιφέρεια, με τη συμμετοχή, βεβαίως, των τοπικών φορέων, καθώς με τον Καλλικράτη οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα της υλοποίησης του σχεδιασμού. Μέχρι στιγμής ισχύει ο ΠΕΣΔΑ του 2006.

Όταν είναι ώριμο το θέμα, συνέχισε η κ. Οικονόμου, η τοπική κοινωνία θα αποφασίσει για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μας, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη νομοθεσία. Για τα μεγέθη της Μαγνησίας, η κομποστοποίηση, σύμφωνα με την άποψη ειδικών, φαίνεται να είναι η κατάλληλη επιλογή. Αν επιλεγεί η καύση, θα πρέπει να αφορά σε όλη τη Θεσσαλία, και, βεβαίως, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν μπορεί η χωροθέτηση να γίνει στην περιοχή μας, στη ΒΙΠΕ, γιατί δε θα εξυπηρετείται το σύνολο της Περιφέρειας.

Μέχρι να ληφθούν, όμως, τέτοιες αποφάσεις, κατέληξε η Αντιδήμαρχος Βόλου, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην προώθηση αυτής της επένδυσης. Και, εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες -γιατί, μέχρι σήμερα, επισήμως, δεν υπάρχει κάτι στα χέρια μας, αφού ακόμα δεν έχει σταλεί ΜΠΕ, θα αντιδράσουμε έντονα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου