ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή 5 εκ. ευρώ θα διεκδικήσει από την ΕΡΓΗΛ η ΔΕΥΑΜΒ

επιστροφή-5-εκ-ευρώ-θα-διεκδικήσει-από-452850

Καταθέτει αγωγή με αφορμή αποκλίσεις που διαπίστωσε ανάμεσα στη μελέτη και το έργο που κατασκεύασε η εταιρεία

Ποσό τουλάχιστον πέντε εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να ζητήσει να επιστραφεί στα ταμεία της η ΔΕΥΑΜΒ, η οποία στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, αποφάσισε να στραφεί με αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ που ανέλαβε το έργο κατασκευής και αντικατάστασης των αγωγών του δικτύου ύδρευσης στην πόλη, σε μήκος 180 χλμ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η επιτροπή παραλαβής του έργου που παραδόθηκε το 2009, μέσα στο Μάιο προχώρησε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και διαπίστωσε ότι η εταιρεία δεν τήρησε κατά γράμμα τους όρους της μελέτης του έργου, αντιθέτως χρησιμοποίησε τα μισά από τα προβλεπόμενα υλικά.

«Κάναμε μια τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου να πληρωθεί η ΕΡΓΗΛ για ό,τι πραγματικά κατασκεύασε. Θεωρώ βέβαιο ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα δικαιωθεί και ότι η ΕΡΓΗΛ θα πληρώσει ακριβά την εντύπωση που της είχε δημιουργηθεί ότι βρήκε στην επιχείρηση φλέβα χρυσού», σημείωσε ο Πρόεδρος της επιχείρησης και Δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης.

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση, μέλος της επιτροπής που συγκροτήθηκε για την παραλαβή του έργου, ο κ. Φαφούτης, παρουσίασε στο διοικητικό συμβούλιο το πόρισμα της συστηματικής καταγραφής που έγινε στο έργο. Ελέγχθηκαν 100 σημεία και το πόρισμα ήταν ένα: υπήρξαν αποκλίσεις από τη μελέτη και τις ποσότητες των υλικών. Το σκάμμα για να περάσουν οι αγωγοί είναι μικρότερο και στενότερο, με αποτέλεσμα τα υλικά που απαιτήθηκαν να αφορούν τις μισές ποσότητες από αυτές που χρεώθηκε η ΔΕΥΑΜΒ.

Αυτό σημαίνει ότι από τα 10 εκ. ευρώ που εισέπραξε η ΕΡΓΗΛ σύμφωνα με το αρχικό κόστος του έργου, τουλάχιστον τα 5 εκ. ευρώ πρέπει να επιστραφούν στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ. Το συγκεκριμένο ποσό θα διεκδικήσει η επιχείρηση, με αγωγή που θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ παράλληλα θα ζητήσει από έναν ανεξάρτητο φορέα, πιθανότατα το ΤΕΕ, να κοστολογήσει και τα ποιοτικά στοιχεία του έργου που επίσης δεν τηρήθηκαν.

Την εντολή για την κατάθεση της αγωγής και την άσκηση κάθε άλλου ένδικου μέσου εναντίον της ΕΡΓΗΛ, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, έδωσε χθες.

Μάλιστα ο κ. Σκοτινιώτης, χαρακτήρισε την υπόθεση ως υπόθεση ολόκληρης της πόλης, προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι στην αδηφάγο τακτική της ΕΡΓΗΛ. Εκτίμησε δε ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα δικαιωθεί ακόμη κι αν κριθεί ότι το έργο έχει αυτοδίκαια παραληφθεί λόγω καθυστέρησης στη συγκρότηση επιτροπής παραλαβής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου