ΤΟΠΙΚΑ

Ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης κλάδων στα ΑΕΙ

ενδεχόμενο-ιδιωτικοποίησης-κλάδων-σ-452825

Κατήγγειλαν στη χθεσινή συνέλευσή τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Π.Θ.

Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων από τους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και που στοχεύουν στην απορρόφησή τους σε κάποιες από τις 600 θέσεις υποδοχής που προκηρύχθηκαν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το σύνολο των 22 διαθέσιμων υπαλλήλων φρόντισε να περάσει από τη Διεύθυνση Διοικητικού διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία. Το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα απορροφηθεί το σύνολο των διαθέσιμων, από τη στιγμή που για τους 1.036 διαθέσιμους των οκτώ ΑΕΙ έχει προκηρυχθεί κινητικότητα για 600, ενώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν δημιουργηθεί μόλις 18 θέσεις υποδοχής, μολονότι οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα είναι 22.

Παρά το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει τον τελευταίο ένα χρόνο το Θεσσαλικό ΑΕΙ, στη Γενική Συνέλευση, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Θόλο του κτιρίου Παπαστράτου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του αποδεκατισμού του ιδρύματος από διοικητικό προσωπικό, δεν υπήρξε απαρτία.

Οσοι έδωσαν το παρόν, απλώς ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, ενώ αποφασίστηκε να απευθυνθεί νέα πρόσκληση για γενική συνέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασιστούν οι μορφές κινητοποίησης και επιπλέον να γίνει μία πρόσκληση στα μέλη της οικογένειας του Π.Θ., να συμμετέχουν σε έκθεση αφισών με θέμα τις διαθεσιμότητες διοικητικού προσωπικού και τη διάλυση του δημοσίου Πανεπιστημίου.

Πάντως στη συνέλευση, διάχυτος ήταν ο προβληματισμός για το μέλλον του Πανεπιστημίου, με βάση τις εξελίξεις. Οι διοικητικοί αναφέρθηκαν στην αναντιστοιχία των θέσεων υποδοχής με τον αριθμό των διαθέσιμων, που θα οδηγήσουν στην απόλυση 436 υπαλλήλους. Μίλησαν για νέο κύκλο ανταγωνισμού, στην προσπάθεια αν απορροφηθούν στις λιγοστές θέσεις που άνοιξαν στα πανεπιστήμια, ενώ δεν έλειψαν οι εκτιμήσεις ότι η απουσία της ειδικότητας των βιβλιοθηκονόμων και των τεχνικών από τις θέσεις υποδοχής δεν είναι τυχαία.

«Η απουσία των συγκεκριμένων ειδικοτήτων από τις θέσεις υποδοχής αφήνει ανοιχτό το πεδίο για εκχώρηση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Η στρατηγική επιλογή για Πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων, των διδάκτρων, των κανόνων της ελεύθερης αγοράς επιβεβαιώνεται πανηγυρικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος, ο οποίος κάνει επίσης λόγο για απολύτως προσχηματική αξιολόγηση των δομών και οργανογραμμάτων των Πανεπιστημίων και για αυθαίρετη αυξομείωση του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων.

«Δεν χάνουμε την πίστη στην αξία της διεκδίκησης. Η δράση μας (μέσα από απεργίες, κινητοποιήσεις, συλλογικές διαδικασίες και βεβαίως και διά της ψήφου μας) δεν αφήνει αλώβητο το σύστημα εξουσίας. Μπορεί να αναδιατάσσει κυβερνητικές αποφάσεις, μπορεί να δημιουργεί ρήγματα στις εξελίξεις. Δεν υποχωρούμε, δεν παραιτούμαστε. Διεκδικούμε την επιστροφή όλων των συναδέλφων στην εργασία τους. Απαιτούμε Δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, χωρίς εταιρείες, χωρίς δίδακτρα. Δεν συμμορφωνόμαστε με τη νέα διαδικασία αξιολόγησης, το επόμενο «εργαλείο» για να πεταχτούν άνθρωποι στον Καιάδα της ανεργίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου