ΤΟΠΙΚΑ

Πρεσβευτές ειρήνης οι μαθητές

πρεσβευτές-ειρήνης-οι-μαθητές-452733

Εκδήλωση στην Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, με μεγάλη ανταπόκριση σχολείων

Εκπαιδευτική συνάντηση των μαθητών και εκπαιδευτικών, που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα «Η αφήγηση του ολοκαυτώματος μέσα από την τέχνη και την τοπική ιστορία» σχολικό έτος 2018 – 2019 του Υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο Κοινοτικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Παντελής Καλαϊτζίδης και ο οικοδεσπότης πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών.

Οι ομιλητές ευχαρίστησαν και συγχάρηκαν τον Μαρσέλ Σολομών, πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, για τις συνεχείς προσπάθειές του, ώστε να υλοποιηθεί στον Ν. Μαγνησίας το πρόγραμμα, τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς και όλους τους συντελεστές της δράσης.

Επικεντρώθηκαν στη σημασία της υλοποίησης προγράμματος για το ολοκαύτωμα και στη συνέχισή του, προτρέποντας τους μαθητές να μεταφέρουν τα βιώματα που αποκόμισαν από την εμπειρία σε φίλους, συγγενείς και γνωστούς και να γίνουν η «ασπίδα» προστασίας κατά του διαφορετικού, ώστε το «ποτέ ξανά» να ακουστεί από όλους.

Στη συνέχεια σύντομη παρουσίαση της σημασίας και της πορείας του προγράμματος έκανε η υπεύθυνη υλοποίησής του από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, θεολόγος Τάνια Αβέλλα.

Τα σχολεία που συμμετείχαν και συγκεκριμένα τα ΓΕΛ Καναλίων και Αγριάς, τα 3ο και 8ο ΓΕΛ Βόλου και το ΓΕΛ Σκοπέλου έκαναν μια σύντομη και άκρως κατατοπιστική παρουσίαση των εργασιών τους.

Οι μαθητές – τριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου Ν. Μαγνησίας που σε συνεργασία με τους καθηγητές Γκούρου Αγγελική (ΠΕ02) 8ο ΓΕΛ Βόλου, Ζαρκάδα Γιαννούλα (ΠΕ02) ΓΕΛ Καναλίων, Καπραβέλου Αλεξία (ΠΕ02) ΓΕΛ Σκοπέλου, Μελισσουργού Βασιλική (ΠΕ02) 3o ΓΕΛ Βόλου, Μούρτζη Αλεξάνδρα (ΠΕ02) ΓΕΛ Αγριάς και Παπανικολάου Δημήτριο (ΠΕ01) ΓΕΛ Καναλίων ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα, παρέδωσαν στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου αξιόλογες εργασίες που περιλάμβαναν ζωγραφιές, ποιήματα, αφηγήματα, power point κ.ά.

Ακολούθησε η αφήγηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών που επιλέχθηκαν από το σύνολο των συμμετεχόντων και ταξίδεψαν για να επισκεφτούν από 24 έως 26 Ιουνίου τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Αουσβιτς, Μπιρκενάου στην Πολωνία.

Οι μαθητές – τριες μέσα από τη δική τους ματιά έκαναν μια σύντομη περιγραφή της επίσκεψής τους εκεί και των έντονων συναισθημάτων που βίωσαν κατά τη διάρκειά της.

Το πρόγραμμα

Σημειώνεται ότι όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο σε πανελλήνιο επίπεδο σχεδιάστηκε και ξεκίνησε από τη Μαγνησία, είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με κοινές δράσεις.

Στις 16 Απριλίου συμμετείχαν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Συναγωγή του Βόλου, όπου μίλησαν με τον θρησκευτικό της λειτουργό και άκουσαν τη βιωματική μαρτυρία διάσωσης κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής της οικογένειας του μέλους της Ι.Κ. Βόλου Ρούλας Κονέ. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνδιδασκαλία με θέμα «Συνθέτοντας & ζωντανεύοντας ιστορίες μνήμης – Παιδί και ολοκαύτωμα».

Στις 8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, όπου έγινε ξενάγηση και ενημέρωση από τους υπευθύνους και στη συνέχεια στη Συναγωγή της Αθήνας, όπου τους υποδέχθηκε ο ραβίνος Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί τελετή λήξης του προγράμματος, παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων, μαθητών – τριών, εκπαιδευτικών και χορηγών.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι εργασίες των μαθητών, θα απονεμηθεί βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα και θα τιμηθούν από την Ι.Κ. Βόλου οι χορηγοί της για τη σημαντική τους προσφορά στην πραγματοποίηση της αποστολής στην εκπαιδευτική επίσκεψη στα στρατόπεδα Αουσβιτς, Μπιρκενάου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου