ΤΟΠΙΚΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

παγκόσμια-ημέρα-κατά-των-ναρκωτικών-452593

Δηλώσεις βουλευτών και εκπροσώπων φορέων της Μαγνησίας

Στην ανάγκη η Πολιτεία να μεριμνήσει ώστε να ενισχυθούν οι δομές που αφορούν στη μεγάλη μάστιγα των ναρκωτικών αναφέρονται με ανακοινώσεις και δηλώσεις του, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων της Μαγνησίας, σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα σκέψης και περισυλλογής, ημέρα σοβαρού προβληματισμού και κοινωνικού διαλόγου. Σηματοδοτεί την μάστιγα των ναρκωτικών ως ένα από τα πιο ζωτικά προβλήματα του πλανήτη, της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ, τα μηνύματα από τη μάχη κατά των ναρκωτικών παγκοσμίως είναι ανησυχητικά, ενώ εξίσου έντονο είναι το πρόβλημα των ναρκωτικών και στη χώρα μας. Τα ποσοστά των χρηστών ναρκωτικών ουσιών που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους για μια ζωή ελεύθερη από εξαρτήσεις, αλλά και αυτών που προστίθενται στην λίστα του λευκού θανάτου, έρχονται να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, καθώς η οικονομική κρίση έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις με κυρίαρχη την κοινωνική κρίση. Στην Ελλάδα της κρίσης, η διάδοση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι αναζητούν μια διέξοδο στο απόλυτο αδιέξοδο που βιώνουν καθημερινά. Η ανεργία, η μείωση των εισοδημάτων καθώς και η συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών ως αποτέλεσμα των υφεσιακών πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κατάθλιψης, των αυτοκτονιών, όξυνση του ρατσισμού, της βίας και της κοινωνικής έντασης, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι νέοι να καταφεύγουν στις εξαρτησιογόνες ουσίες. Η εξάρτηση δεν κάνει διακρίσεις. Απαιτεί καθημερινό αγώνα από όλους μας με στόχο την πρόληψη της διάδοσης των εξαρτήσεων, την έγκαιρη παρέμβαση, την απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη. Αναγνωρίζοντας ότι η ευαισθητοποίηση και η ενεργή συμμετοχή όλων μας, αποτελούν το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, στέλνω το μήνυμα για στήριξη του δικαιώματος των ατόμων που έχουν εμπλακεί με την χρήση ουσιών, στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη, μέσα από ένα δίκτυο δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους».

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δελημήτρος, τονίζει: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να αντιληφθούμε την εξάρτηση από τα ναρκωτικά ως ένα κατεξοχήν κοινωνικό φαινόμενο. H κοινωνία της καπιταλιστικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η ανεργία, η φτώχεια, η στέρηση και ο εγκλωβισμός σε μια ζωή χωρίς νόημα σχετίζονται με την εμπλοκή των νέων με τα ναρκωτικά, τα οποία φαίνεται ότι αποτελούν διέξοδο για τα άτομα που βιώνουν αποκλεισμό, ανασφάλεια, πόνο, μοναξιά και αβεβαιότητα. Παράλληλα, συντηρούνται και ενισχύονται μύθοι που παρουσιάζουν τους χρήστες ως «χρόνιους ασθενείς», συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον περαιτέρω αποκλεισμό και στιγματισμό τους. Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση γύρω από την εξάρτηση μπορούν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό στρατηγικών πολύπλευρης αντιμετώπισης του φαινομένου. Οι χρήστες αλλά και οι οικογένειές τους που δίνουν τη μάχη για την απεξάρτηση, ανεξαιρέτως οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, έχουν δικαίωμα στην κάλυψη των αναγκών τους για θεραπεία και ισότιμη κοινωνική ένταξη χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βασισμένη στις αξίες της Αριστεράς, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, την ίση μεταχείριση και το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είναι αποφασισμένη να στηρίξει το ρόλο των κρατικών φορέων και δομών που ασχολούνται με την πρόληψη και την απεξάρτηση, ενισχύοντας και βοηθώντας τη λειτουργία τους. Πολύ περισσότερο, η κυβέρνηση της Αριστεράς, μπορεί να συμβάλλει στη θεμελίωση πολιτικών που θα καταπολεμούν τα ίδια τα γενεσιουργά αίτια της εξάρτησης (ανεργία, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός). Η εξάλειψη των ναρκωτικών ως κοινωνικού φαινομένου, προϋποθέτει φυσικά μιαν άλλη, ολότελα διαφορετική κοινωνία. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, είναι αναγκαία η συστράτευση όλων των δυνάμεων που αναφέρονται στην κοινωνική πρόοδο να παλέψουν για τον περιορισμό κατά το δυνατό του φαινομένου και των αιτίων που το αναπαράγουν, αλλά και για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των ανθρώπων που ενεπλάκησαν ως θύματα σ’ αυτό, στον έναν ή τον άλλο βαθμό. Στον αγώνα αυτό οφείλουν όλοι να ξέρουν ότι κανείς δεν περισσεύει και, φυσικά, κανείς δεν είναι μόνος του”.

Σε δήλωσή της η Μαρίνα Χρυσοβελώνη αναφέρει τα εξής: «Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους. Oμως η ημέρα αυτή, δεν είναι μόνο η 26η Ιουνίου. Το ζήτημα των ναρκωτικών, είναι θέμα που μας αφορά όλους και κάθε ημέρα είναι ημέρα κατά των ναρκωτικών. Το πρόβλημα των ουσιών εξάρτησης δεν μπορεί να ειδωθεί ξεχωριστά από τα συνολικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, οι ανισότητες και η ανεργία είναι παράγοντες που βοηθούν στην αύξηση των χρηστών ουσιών εξάρτησης. Είναι γενικά παραδεκτό και τεκμηριωμένο επιστημονικά, ότι οι κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις επιφέρουν αύξηση των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών. Δεν μπορούμε, αλλά ούτε έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι σε αυτό τον εφιάλτη της νέας γενιάς και της κοινωνίας γενικότερα. Ο ναρκομανής δεν γεννιέται αλλά γίνεται και γι’ αυτό έχουμε όλοι ευθύνη. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τη δράση μας. Έχουμε υποχρέωση προς τη νεολαία, προς το σύνολο της κοινωνίας αλλά και ως γονείς προς τα παιδιά μας, να αντισταθούμε σε αυτή τη μάστιγα. Εδώ είναι που ο κάθε ένας από εμάς έχει και πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο. Πρέπει να εμπνεύσουμε τους νέους με το προσωπικό μας παράδειγμα που πρέπει να είναι η ίδια η στάση ζωής μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να κρατηθεί ζωντανό το δικαίωμα και η ελπίδα των ανθρώπων να αλλάξουν ζωή. Οφείλουμε να συνεισφέρουμε στον σύγχρονο στοχασμό για τα ναρκωτικά αναζητώντας νέα μοντέλα λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα των Ναρκωτικών, αλλά και του τρόπου αντιμετώπισής του. Ας είναι η σημερινή μέρα η αρχή για να εξαλειφθούν στον πλανήτη όλες οι ναρκωτικές ουσίες ώστε κάποτε να μη μιλάμε για νεκρούς από τον λευκό θάνατο. Αναμφισβήτητα, οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε, ο καθένας από τη θέση του, ώστε η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών να γίνει από επέτειος, καθημερινότητα».

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας αναφέρει: «Σήμερα τα ποσοστά των εξαρτημένων γυναικών -κυρίως των νέων γυναικών, των μαθητριών και των κοριτσιών που είναι στην εφηβεία- αυξάνονται δραματικά. Η γυναίκα της λαϊκής οικογένειας καταφεύγει όλο και πιο συχνά στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, εξαιτίας της ανασφάλειας που νιώθει λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και της διπλής καταπίεσης που βιώνει μέσα στην εκμεταλλευτική κοινωνία που ζούμε. Η χρήση των ναρκωτικών και συνολικά η τοξικοεξάρτηση δεν είναι «ελεύθερη επιλογή», όπως προσπαθούν να σε πείσουν. Είναι υποταγή στη μιζέρια και παραίτηση από τη ζωή. «Βολεύει» την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις που μας στερούν το δικαίωμα στην εργασία, στη μόρφωση, στην υγεία, στον πολιτισμό. «Βολεύει» τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν τεράστια οικονομικά κέρδη από την αύξηση της τοξικοεξάρτησης. Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Δεν αποδεχόμαστε το διαχωρισμό τους σε «σκληρά» και «μαλακά». Θεωρούμε ότι η τοξικομανία είναι κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν αποδεχόμαστε την ιατρικοποίηση και ψυχιατρικοποίηση του προβλήματος. Δε διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας στη ζωή! Καταδικάζουμε τον οικονομικό στραγγαλισμό των δομών πρόληψης και των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης. Απορρίπτουμε κάθε ανάμιξη των επιχειρήσεων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στον τομέα αυτό. Παλεύουμε για τη δημιουργία Δημόσιου Φορέα που θα παρέχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, επανένταξης, έρευνας, με εξειδίκευση στις ανάγκες του γυναικείου φύλου. Kαλούμε τις μητέρες, τις εργαζόμενες , τις νέες γυναίκες, να υψώσουμε τείχος απέναντι στο φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και στην προσπάθεια νομιμοποίησης της «ναρκωκουλτούρας», από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τις διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου