ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος με άλλη ματιά

ο-βόλος-με-άλλη-ματιά-452457

Απλωσαν τον χάρτη του Βόλου πάνω στο τραπέζι, χωρίστηκαν σε ομάδες, άρχισαν να συζητούν σε φιλικό επίπεδο πίνοντας καφέ και κατέθεσαν τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Στόχος η «ανακάλυψη» του Βόλου και ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας της πόλης, μέσα από παρεμβάσεις που προτείνουν οι ίδιοι οι κάτοικοί της.

Πεζοδρόμηση του λόφου της Γορίτσας, παράλληλα με την απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων και διάνοιξη και διαμόρφωση μονοπατιών, είναι η ιδέα που πρότειναν η μεταπτυχιακή φοιτήτρια τουρισμού Ιωάννα Φουντούλη και οι φοιτητές αρχιτεκτονικής, Γ. Τσιακύμης και Θ. Χαλβατζόγλου.

Ανάδειξη του χαμάμ που βρίσκεται στον λόφο των Παλαιών και έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν η περιοχή λειτουργούσε ως τουρκομαχαλάς, ήταν η πρόταση του φοιτητή αρχιτεκτονικής Αναστάση Παπαδάκη.

Βελτίωση των πεζοδρομίων του Βόλου, συντήρηση και φύτευση δέντρων που με το ριζικό τους σύστημα δεν θα προκαλούν φθορές, ήταν η παρέμβαση στην οποία εστίασε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια τουρισμού, Χριστίνα Δημογέροντα.

Πρόταση για τη δημιουργία δικτύου πολιτιστικών διαδρομών, κατέθεσε η αρχιτέκτονας Ματίνα Πρίγκου, υπογραμμίζοντας ότι η σύνδεση κτηρίων και σημείων ενδιαφέροντος δεν θα αποτελέσει απλώς τουριστικό προϊόν, αλλά και μια πηγή γνώσης για τους ίδιους τους δημότες.

Δίκτυο απόλυτα προσβάσιμο σε όλους, σε εμποδιζόμενα αλλά και ανάπηρα άτομα, πρότεινε ο πρόεδρος του Ιππόκαμπου, Πέτρος Μπέλλος, που σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου, ετοιμάζονται να χαράξουν μία προσβάσιμη διαδρομή και στη Ν. Ιωνία, στα πρότυπα αυτής που πρόκειται να δημιουργηθεί στον Βόλο, από την πλατεία Ελευθερίας έως την παραλία.

Με το «χωριό του Αϊ Βασίλη» που στήνεται τα τελευταία χρόνια στο πάρκο Ρήγα Φεραίου, ασχολήθηκαν οι φοιτήτριες Χριστίνα Μάμμη, Χριστιάνα Σωκράτους και Βάσια Βλαχοπούλου, προτείνοντας λιγότερα… φωτάκια και περισσότερες δράσεις που θα απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό κι όχι μόνο στα παιδιά.

Όλα αυτά στο πλαίσιο του world cafe method, που φιλοξενήθηκε στον χώρο της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των εκθέσεων American Architecture Rewards (Τμήμα Αρχιτεκτόνων) και Reinvented Paris (Αίθουσα Τέχνης Ντε Κίρικο) που έχουν υλοποιηθεί από το ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλία (Τμήμα Αρχιτεκτονικής), τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, το Athenaum Meseum of Chicago και το Contemporary Space of Athens.

«Στόχος της δράσης είναι να θέσουμε τον Βόλο στον παγκόσμιο χάρτη ως σημείο αναφοράς και να δώσουμε νέα μορφή στην πόλη, μέσα από τις προτάσεις που θα προκύψουν», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, Μαρία Μπρούζγου.

«Είναι μία κίνηση που φέρνει πολίτες στο Πανεπιστήμιο, το οποίο δεν πρέπει να είναι κλειστό στην κοινωνία», είπε ο εικαστικός και εκπρόσωπος του τμήματος Αρχιτεκτόνων, Αλέξανδρος Ψυχούλης, καταθέτοντας κι ο ίδιος την ιδέα του για την προβολή του Βόλου ως σημείου γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

«Πρόκειται για μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο και της παγκόσμιας στρατηγικής, να αναδεικνύουν οι πόλεις την ιδιαίτερη ταυτότητά τους», είπε ο μεταπτυχιακός φοιτητής τουρισμού, Σωτήρης Μπουρλιός.

«Το world cafe method έγινε στο πλαίσιο των δύο εκθέσεων που φιλοξενήσαμε, και μέσα από τη συζήτηση πιστεύουμε ότι θα προκύψουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για τον Βόλο. Η δική μου εστιάζει στον άνθρωπο: πώς να μορφωθεί ο δημότης για να μπορέσει να δεχθεί παρεμβάσεις στην πόλη», τόνισε από την πλευρά της η προϊσταμένη πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Χρύσα Δραντάκη.

Το λιμάνι των μύθων

Την πρότασή του για τη δημιουργία ενός λιμανιού των μύθων, μέσα στο ίδιο το λιμάνι του Βόλου, σε έκταση 200.000 τ.μ., ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο αρχιτέκτονας Σωτήρης Γιαμάκος. Η πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί και στην κοινωνία, πρόκειται να δρομολογηθεί μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ. Στις 27 Ιουνίου, θα γίνει συνάντηση στο Valis Resort προκειμένου όσοι ενδιαφέρονται να ενωθούν γύρω από το εγχείρημα για το οποίο η πόλη θα στηριχθεί στις δυνάμεις της και στο έμψυχο υλικό της, και θα διεκδικήσει χρηματοδότηση μέσω από ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρόκειται για έργο 200 εκατ. ευρώ, που προβλέπει ανάπλαση του ευρύτερου χώρου του λιμανιού, δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας και έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων. Συγκεκριμένα, προτείνεται η χωροθέτηση του λιμανιού των μύθων σε έκταση 200.000 τ.μ. γύρω από το μουσείο της Αργούς, που ακτινοβολεί στη μέση της δυτικής πλευράς του λιμανιού και επάνω στη θάλασσα, με τρόπο ώστε να αξιοποιείται μια ανεκμετάλλευτη και υποβαθμισμένη περιοχή προς όφελος του λιμένα αλλά και της πόλης.

Η ανάπλαση γύρω από το μουσείο, αφορά μια σύγχρονη μαρίνα, τη μεγαλύτερη και μοναδική VIP πράσινη μαρίνα του Αιγαίου, με 1.500 θέσεις σκαφών στη θάλασσα, 500 σκάφη στη στεριά, και δυνατότητα φιλοξενίας «Super Yachts» σκαφών οποιουδήποτε μεγέθους με όλες τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις και προδιαγραφές, ενώ παράλληλα, το μουσείο υποστηρίζουν ένα ακόμα μυθολογικό μουσείο για τους Κενταύρους βόρεια από το σημερινό πάρκο στο Πεδίον του Άρεως και ένα σύγχρονο ναυτικό μουσείο στο νότιο άκρο του λιμένα. Μια νέα παραλία στη βόρεια πλευρά του χείμαρρου Ξηριά, συνδέει το Μουσείο της Αργούς δυτικά με τη πόλη. Ένας πράσινος χώρος 50.000 τ.μ. υπαίθριων εκδηλώσεων, το σημερινό πάρκο και ένα νέο Εκθεσιακό – Συνεδριακό Συγκρότημα 25.000 τ.μ., που αναπτύσσεται πάνω από τον χείμαρρο στο ύψος της σημερινής ιχθυόσκαλας πλαισιώνουν τη νέα αυτή παραλία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου