ΤΟΠΙΚΑ

Ισχυρό μπουρίνι σάρωσε τα πάντα ~ Χειμωνιάτικο σκηνικό μέσα στο καλοκαίρι

ισχυρό-μπουρίνι-σάρωσε-τα-πάντα-χειμω-452087

Σοβαρές ζημιές σε επιχειρήσεις εστίασης στο Κεντρικό Πήλιο – Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για πτώσεις δέντρων στον Βόλο

Το καλοκαιρινό μπουρίνι, που ξέσπασε την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα και συνοδευόταν από έντονη νεροποντή, αστραπές και βροντές, ήταν αρκετό, ώστε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές στο Πήλιο.

Για μισή και πλέον ώρα άνοιξαν οι ουρανοί, με τους ανυποψίαστους λουόμενους να αναζητούν καταφύγιο μέχρι να κοπάσουν τα καιρικά φαινόμενα, που θύμιζαν χειμωνιάτικο σκηνικό.

Ισχυρά κύματα προκλήθηκαν στο παραλιακό μέτωπο, ξαπλώστρες, ομπρέλες και κάδοι αναποδογύρισαν ή «εκσφενδονίστηκαν» σε μεγάλη απόσταση.

Θαμώνες σε παραλιακά μπιτς μπαρ, καφέ και εστιατόρια αποχωρούσαν άρον – άρον έντρομοι, για να προφυλαχτούν από τη δυνατή νεροποντή.

Σε επιχειρήσεις εστίασης στην Μπούφα, την Αφησσο και τα Καλά Νερά σημειώθηκαν ζημιές σε ξαπλώστρες και εξοπλισμό. Οι άνεμοι, που λυσσομανούσαν, «γκρέμιζαν» τα πάντα στο πέρασμά τους.

Οι επαγγελματίες μαζί με το προσωπικό έδιναν μάχη όλη τη νύχτα για να επιδιορθώσουν τις ζημιές, ώστε σήμερα οι επιχειρήσεις να είναι ξανά έτοιμες να υποδέχονται τους πελάτες. Βέβαια η επιδιόρθωση των ζημιών, που έχουν υποστεί, θα γίνει από ιδίους πόρους, καθώς δεν προβλέπονται αποζημιώσεις.

Λόγω της έντασης του φαινομένου, δεκάδες δέντρα λύγισαν από το μένος των θυελλωδών ανέμων, που «σφυροκοπούσαν» τα πάντα.

Τουλάχιστον σε 15 περιστατικά για κοπή δέντρων κλήθηκε να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, η οποία από την έναρξη του μπόρας δεχόταν συνεχώς κλήσεις για βοήθεια. Μέχρι και μετά τις 20:00 πυροσβέστες συνέχιζαν να τρέχουν από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο για να απομακρύνουν δέντρα που έπεσαν από την ένταση των καιρικών φαινομένων.

Σε μία περίπτωση, ειδικότερα, στην οδό Ορφανοτροφείου με Παγασών, δέντρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο και προκάλεσε περιορισμένες ζημιές. Στην ίδια οδό σημειώθηκε πτώση και δεύτερου δέντρου πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να κληθεί συνεργείο της Επιχείρησης. Επίσης, κοπή δέντρων σημειώθηκε στην οδό Ρήγα Φεραίου στο ύψος της Ιωλκού, στην οδό Θρακών στο ύψος της Βασσάνη, στην Κουντουριώτου και σε πάρα πολλές άλλες οδούς.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Β’ ΒΙΠΕ είχε μόνο μία κλήση για δέντρο που υποχώρησε στο Βελεστίνο.

Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου ήταν επίσης επί ποδός, παρέχοντας βοήθεια για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας και σε κάθε πρόβλημα που σημειώθηκε. Στην Αγριά μεγάλο δέντρο έπεσε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, ενώ αναφέρθηκαν και πτώσεις δέντρων στη Νέα Αγχίαλο.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Βόλου

Σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκε ο μηχανισμός του Δήμου Βόλου, με εντολή του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν.

Οι υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ παρενέβησαν έγκαιρα όπου χρειάστηκε και ξεπεράστηκαν άμεσα τα όποια προβλήματα.

Προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή

Προβλήματα και ζημιές προκάλεσε το καλοκαιρινό μπουρίνι στα παραθαλάσσια θέρετρα στο Κεντρικό και Νότιο Πήλιο και στον Δήμο Αλμυρού.

Οι θυελλώδεις άνεμοι και η βροχή είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση πολλών δέντρων επίσης στον Δήμο Αλμυρού, ενώ υποχώρησαν στύλοι φωτισμού.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα κλήθηκε να επέμβει σε περισσότερα από 15 περιστατικά, με τους πυροσβέστες να παράσχουν βοήθεια για πολλή ώρα και μετά το τέλος των καιρικών φαινομένων. Οι ζημιές εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στον κεντρικό ιστό του Αλμυρού και στην Ευξεινούπολη.

Στο Νότιο Πήλιο οι ζημιές ήταν περιορισμένης έκτασης. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αργαλαστής κλήθηκε για κοπή τεσσάρων δέντρων στην Αργαλαστή, στον δρόμο μετά το δέλτα Λεφόκαστρου προς Αργαλαστή, στον Μαραθιά και στη Λύρη, όπου απαιτούταν η συνδρομή κλιμακίου του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς το δέντρο είχε πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ.

Στις Β. Σποράδες

Στα νησιά των Βορείων Σποράδων, αντίθετα, δεν σημειώθηκαν ζημιές. Το μπουρίνι ήταν μικρής διάρκειας και κράτησε λιγότερο από μισή ώρα. Τόσο στη Σκιάθο, όσο και στη Σκόπελο και την Αλόννησο δεν σημειώθηκαν προβλήματα.

Απέπλευσε με καθυστέρηση

Στο λιμάνι του Βόλου το επιβατηγό οχηματαγωγό «Εξπρές Σκιάθος» εκτέλεσε το απογευματινό δρομολόγιο για τις Β. Σποράδες με μία ώρα καθυστέρηση, καθώς δεν μπορούσε να αποπλεύσει από το λιμάνι, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου