ΤΟΠΙΚΑ

Ενας Βολιώτης κάνει τη διαφορά

ενας-βολιώτης-κάνει-τη-διαφορά-451540

Ο 33χρονος Νίκος γυρίζει τους δρόμους της Αθήνας και προσφέρει φαγητό σε αστέγους – Μότο του: «Και η μικρότερη πράξη καλοσύνης μπορεί να κάνει τη διαφορά»

«Ακόμη και η μικρότερη πράξη καλοσύνης μπορεί να κάνει τη διαφορά» γράφει στη σελίδα που έχει δημιουργήσει στο Facebook 33χρονος Βολιώτης, ο Νίκος. Ο ίδιος κάνει ήδη τη διαφορά… ως σύγχρονος «καλός Σαμαρείτης» που τριγυρνά στους δρόμους της Αθήνας προσφέροντας φαγητό και βοήθεια σε άστεγους συνανθρώπους μας. Το κάνει μάλιστα με τέτοιον τρόπο ώστε να μη θίγει την αξιοπρέπειά τους. Προσποιείται ακόμη και τον ντελιβερά που του έδωσαν λάθος διεύθυνση και προκειμένου να μην πάει χαμένο το φαγητό, το προσφέρει σε έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη για να πιάσει τόπο. Ηδη τα πρώτα βίντεο που έχει ανεβάσει με τις πράξεις καλοσύνης έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το πρόβλημα των αστέγων, που παίρνει ανεξέλεγκτες πλέον διαστάσεις στη χώρα μας και ιδίως τα τελευταία χρόνια της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, δεν έχει αφήσει αδιάφορο τον 33χρονο Βολιώτη. «Ανέκαθεν ήθελα να βοηθήσω συνανθρώπους μου που έχουν ανάγκη. Δεν είχα όμως την οικονομική δυνατότητα. Τώρα που τα οικονομικά μου το επέτρεψαν, μπόρεσα να το κάνω ώς ένα βαθμό μέχρι στιγμής», ανέφερε ο Νίκος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Προ ημερών μάλιστα κατέβηκε αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό στην Αθήνα, προσεγγίζοντας αστέγους και ρωτώντας τους αν θα ήθελαν κάτι να τους προσφέρει. Βρέθηκε αντιμέτωπος με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ακόμη και μέσα στην εξαθλίωση. Ο πρώτος ένας Σύρος αρνήθηκε την παροχή βοήθειας. Είπε πως έχει ό,τι χρειάζεται. Και είχε ένα μπουκάλι νερό και ένα σάντουιτς. Οι άλλοι δύο ζήτησαν ελάχιστα. Ένα νερό ο ένας, ένα γλυκό ο άλλος. «Η αξιοπρέπεια δεν τους επιτρέπει να ζητήσουν», διαπίστωσε ο Νίκος, που αποφάσισε να πάει στο σούπερ μάρκετ σε κεντρική περιοχή της Αθήνας και να αγοράσει ό,τι έκρινε ο ίδιος, νερά, κονσέρβες, σάντουιτς, αναψυκτικά, μωρομάντιλα για την προσωπική τους υγιεινή. Τους τα προσέφερε, με στόχο να κάνει την ημέρα τους λίγο πιο εύκολη. Και σίγουρα την έκανε καλύτερη, αφού κέρδισε το «ευχαριστώ» όχι μόνο στα λόγια, αλλά αυτό που εκφράζουν τα μάτια μέσα από την ψυχή.

Τις επόμενες ημέρες αποφάσισε να γίνει πιο ευρηματικός, διαπιστώνοντας ότι κανείς άστεγος δεν θα του ζητούσε βοήθεια παρότι έχουν πραγματική ανάγκη.

Αγόραζε πίτες με γύρο που έβαζε σε τσαντάκι και κυκλοφορώντας στους δρόμους της Αθήνας, όπου εντόπιζε άστεγο, προσποιούνταν τον ντελιβερά και ότι είχε βρεθεί σε λάθος διεύθυνση. «Πάλι λάθος διεύθυνση μου έδωσαν. Τι να κάνω; Δεν θα κάθομαι να ψάχνω», έλεγε φωναχτά για να τον ακούει ο άστεγος πριν του προσφέρει το απρόσμενο πακέτο με φαγητό «για να πιάσει τόπο». Σε άλλους παρέδιδε το πακέτο, ενημερώνοντας ότι πρόκειται για πληρωμένη παραγγελία που του είπαν να παραδώσει.

Τις πράξεις καλοσύνης του που γυρίζει σε βίντεο ανεβάζει στο κανάλι του στο you tube και αναπαράγει μέσω της σελίδας του στο Facebook Gr Edition. Ηδη τα βίντεό του έχουν χιλιάδες views και στη σελίδα του έχει 399 ακολούθους.

Το διπλό βίντεο έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας ρίγη συγκίνησης για τον νεαρό σύγχρονο «καλό Σαμαρείτη» που προσφέρει βοήθεια σε αστέγους κάνοντας την ημέρα τους λίγο καλύτερη. «Στόχος είναι να παρακινήσουμε κι άλλους ανθρώπους που έχουν τη διάθεση και μπορούν, να προσφέρουν σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη», καταλήγει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου