ΤΟΠΙΚΑ

Νέο «καψόνι» του ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικά κέντρα και ασφαλισμένους

νέο-καψόνι-του-εοπυυ-σε-διαγνωστικά-451484

Αλλαγές σε αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες – Σε ισχύ μηνιαίο πλαφόν στις εξετάσεις, που θα αποζημιώνονται

Νέο «καψόνι» του ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικά κέντρα και ασφαλισμένους. Από χθες έθεσε μηνιαίο πλαφόν αποζημιούμενων εξετάσεων ανά μηχάνημα! Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως όταν το πλαφόν ενός μηχανήματος ξεπεραστεί… θα πρέπει υποχρεωτικά ο ασφαλισμένος, ακόμη και αν έχει προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένο εργαστήριο, να αναζητήσει άλλο για να υποβληθεί στην εξέταση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΟΠΥΥ από 1η Ιουλίου και στο εξής τίθεται μηνιαίο όριο (πλαφόν) αποζημιούμενων εξετάσεων ανά μηχάνημα. Σε αυτά τα μηχανήματα περιλαμβάνονται οι αξονικοί και οι μαγνητικοί τομογράφοι, καθώς και οι μαστογράφοι.

Τα όρια που θέτει ο ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά κέντρα είναι 400 ανά μηχάνημα για τους μαγνητικούς τομογράφους, 600 ανά μηχάνημα για τους αξονικούς τομογράφους και 600 αναλογικές και 1.000 ψηφιακές μαστογραφίες.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, όταν το όριο εξαντλείται, θα αναγκάζονται να διανύουν… αποστάσεις, αναζητώντας άλλο κέντρο με μηχάνημα προκειμένου να κάνουν την εξέτασή τους.

Να σημειωθεί ότι τα απεικονιστικά μηχανήματα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και μετά τη συμπλήρωση του ορίου, όμως οι εξετάσεις δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ ορίζει επίσης πως οι εξετάσεις που γίνονται σε μηχανήματα έως και 0,5Τ αποζημιώνονται με 95 ευρώ (από 110,7 ευρώ που είναι σήμερα) και υπάρχει πλαφόν 400 εξετάσεων τον μήνα.

Επίσης οι μαγνητικές τομογραφίες σε μηχάνημα από 0,6 έως 1,4 Τ θα αποζημιώνονται με 110 ευρώ (από 135,3) αλλά με πλαφόν 450 εξετάσεις τον μήνα, ενώ για τους μαγνητικούς τομογράφους άνω των 1,5 Τ το πλαφόν των εξετάσεων είναι 500 τον μήνα και η αποζημίωση είναι 135 ευρώ από 147,6.

Εξάλλου τα μηχανήματα 3Τ και πάνω η προτεινόμενη τιμή αποζημίωσης είναι 145 ευρώ έναντι 147,6 ευρώ που αποζημιώνονται σήμερα και με όριο πάλι τις 500 εξετάσεις τον μήνα.

Ακόμη στις αξονικές τομογραφίες θα ισχύσει επίσης μείωση στις τιμές αποζημίωσης κατά 5 ευρώ από αυτήν που δίδεται σήμερα (η εξέταση των 40 ευρώ θα αποζημιώνεται με 35 ευρώ στα διαγνωστικά, εκείνη των 45 με 40, των 50 με 45 κοκ). Το μηνιαίο πλαφόν στις αξονικές τομογραφίες ξεκινά από τις 600 για μηχάνημα έως 2 τομών και αυξάνεται κλιμακωτά στις 1.000 για αξονικό τομογράφο από 128 τομές.

Τέλος, στις μαστογραφίες ισχύει όριο 600 εξετάσεων τον μήνα εάν πρόκειται για αναλογικό μαστογράφο και 1.000 εάν πρόκειται για ψηφιακό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου