ΤΟΠΙΚΑ

«Πάγωσαν» οι κρατήσεις από Αγγλία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

πάγωσαν-οι-κρατήσεις-από-αγγλία-μετ-450917

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στις τάξεις των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό το «πάγωμα» που παρατηρείται από την αγγλική αγορά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με τις απόψεις να διίστανται σχετικά με την αιτία του προβλήματος. Η άποψη που διατυπώνει σημαντικό ποσοστό ξενοδόχων και τουρ οπερέιτορς ευθυγραμμίζεται με τις επιπτώσεις του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μάντσεστερ, αλλά και τα συνταρακτικά γεγονότα που σημειώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ελλάδα και κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η άλλη άποψη που διατυπώνεται, παραπέμπει στη στροφή του ενδιαφέροντος των ξένων τουριστών σε άλλους προορισμούς, στους οποίους οι τιμές ακολουθούν καθοδική πορεία, προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικοί και να προσελκύσουν το διεθνές ενδιαφέρον.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τον προβληματισμό του διατυπώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, επισημαίνοντας ότι κάθε τρομοκρατικό χτύπημα και η μεγάλη διάσταση που παίρνει κάθε παρόμοιο γεγονός στα διεθνή μέσα, έχει αναμφίβολα αρνητικές επιπτώσεις. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρνητικές ενδείξεις στην περιοχή μας λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες, αλλά είναι σαφές πως όταν δεν υπάρχει κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας, επηρεάζεται αρνητικά ο τουρισμός», τονίζει ο ίδιος, ενώ διατηρεί, παράλληλα επιφυλάξεις για τις μελλοντικές εξελίξεις, σε βάθος χρόνου.

Για πάγωμα των κρατήσεων από την Αγγλία κάνει λόγο ο τουριστικός πράκτορας Αλέκος Ευσταθίου, πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Σκιάθου, ενώ σημειώνει παράλληλα ότι την επομένη του τρομοκρατικού χτυπήματος που σημειώθηκε στο Μάντσεστερ, σημειώθηκαν ελάχιστες κρατήσεις από τη Βρετανία στη Σκιάθο. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ίδιος υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται τις δύο τελευταίες εβδομάδες και είναι κοινό για όλη την Ελλάδα.

Το «φρενάρισμα» στις κρατήσεις αποδίδεται εν μέρει στα τρομοκρατικά χτυπήματα, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Ευσταθίου «η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα η τρομοκρατία στρέφεται κατά πολιτικών προσώπων, ενώ στην Ευρώπη στρέφεται κατά του κόσμου, κατά των πολιτών και του πλήθους». Οι επιπτώσεις σε κάθε περίπτωση είναι δυσάρεστες για τον τουρισμό, διότι είναι ένα ευαίσθητο προϊόν, το οποίο χρειάζεται οικονομική και πολιτική σταθερότητα και γενικά ηρεμία σε όλα τα πεδία, για να αναπτυχθεί. «Το ότι υπάρχει ένα πάγωμα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχουν γρήγοροι ρυθμοί, δεν είναι απαραίτητο ότι συνδέεται κατ’ ανάγκη με τα τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά οφείλεται στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί διεθνώς», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, ενώ σημειώνει παράλληλα ότι οι κρατήσεις της σεζόν έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό.

Τον προβληματισμό της εκφράζει παράλληλα η Ζωή Βαφίνη, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου, η οποία τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται πρόβλημα, αλλά δεν αποκλείεται να παγώσουν οι κρατήσεις, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα αναμένεται να φανούν σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει η ίδια, «θα υπάρξει πάγωμα, ως απόρροια του φόβου που προκαλεί κάθε τρομοκρατικό χτύπημα. Όταν συμβαίνει ένα δυσάρεστο γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν ζωές, πάντα μας επηρεάζει». Μέχρι τις 10 Ιουνίου, ωστόσο, οι κρατήσεις δεν παρουσιάζουν τους αναμενόμενους ρυθμούς, ενώ όπως τονίζει η κ. Βαφίνη «αναμένεται ένταση στη φουλ σεζόν, αλλά δεν αποτελεί μεγάλη βοήθεια για τα καταλύματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου