ΤΟΠΙΚΑ

Γ. Σούρλας: Ο Ρήγας Φεραίος σύμβολο διαβαλκανικής συνεργασίας

γ-σούρλας-ο-ρήγας-φεραίος-σύμβολο-διαβ-450546

Εκδηλώσεις μνήμης στο Βελιγράδι

Με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», μετά από 217 χρόνια πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης στο Βελιγράδι στις 24 Ιουνίου, ημέρα που οι Τούρκοι στραγγάλισαν το Ρήγα και τους Συντρόφους του στον Πύργο Νεμπόισα.

Παρουσία εκατοντάδων Ελλήνων, ομογενών και Σέρβων έγινε κατάθεση στεφάνων από τους Δημάρχους των πόλεων που κατάγονται οι πατριώτες που μαρτύρησαν ενώ η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν στον Πύργο Νεμπόισα, στο χώρο που έζησαν τις τελευταίες μέρες της ζωής τους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και στραγγαλίστηκαν, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και εψάλλει ο Εθνικός Υμνος.

Στο Συνέδριο που ακολούθησε με θέμα «Ο Ρήγας και οι Σύντροφοί του από τον Πύργο Νεμπόισα στην Αθανασία», ο Γ. Σούρλας με την ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Ι.Δ.Σ. «Ρήγας Φεραίος», κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Πύργος Νεμπόισα και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Είναι γεγονός ότι δεν κατέστη εκ των πραγμάτων δυνατή η εφαρμογή του Πολιτεύματος του Ρήγα και επομένως μπορεί να υποστηριχθεί ότι είχε μόνο θεωρητική σημασία ή ότι ήταν αποτέλεσμα έκφρασης ευσεβών πόθων.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα πρωταγωνιστούσαν στην υλοποίηση της Ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης η Γερμανία του Αντενάουερ και η Γαλλία του Ντε Γκωλ.

Γιατί επομένως δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει η Παμβαλκανική δημοκρατία του Ρήγα Βελεστινλή μετά την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και θεωρείται από ορισμένους ανεδαφική και ανεφάρμοστη; Γιατί ήταν περισσότερο ετερογενείς οι λαοί των Βαλκανίων από τους Άγγλους και Σκώτους, Ουαλλούς και Ιρλανδούς. Γιατί έπρεπε να χαθούν δύο αιώνες για να φθάσουμε στην πρόταση του Ρήγα;

Γιατί επομένως δεν θα μπορούσε και η Νοτιανατολική Ευρώπη να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Μήπως είναι καιρός να ξανασκεφτούμε τις προτάσεις του Ρήγα για ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη στα Βαλκάνια;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου