ΤΟΠΙΚΑ

Βιώσιμη πόλη… το Νότιο Πήλιο

βιώσιμη-πόλη-το-νότιο-πήλιο-449153

Στην οικογένεια των δήμων από όλη τη χώρα και την Κύπρο, που συστήνουν το Δίκτυο Πόλεων – Βιώσιμη Πόλη, ετοιμάζεται να μπει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Την ερχόμενη Πέμπτη, ο δήμαρχος Νικ. Φορτούνας και ο αντιδήμαρχος, Μιλτ. Παπαδημητρίου, πρόκειται να μεταβούν στην Αθήνα, προκειμένου να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη ένταξης του δήμου στο Δίκτυο, που στόχο έχει την εξασφάλιση κοινής χρηματοδότησης από μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το δίκτυο απαρτίζουν μεγάλοι δήμοι από ολόκληρη τη χώρα και την Κύπρο, οι οποίοι με κεντρικό συντονισμό, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους, διεκδικούν απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοτικά κονδύλια στους τομείς της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, της Αειφορίας, της Εξοικονόμησης Ενέργειας κ.ά.
Το «Δίκτυο Πόλεων» θα παρέχει τεχνική υποστήριξη στη δικτύωση και οργάνωση των δήμων που συμμετέχουν σε αυτό, ώστε να υποβάλλουν και να υλοποιούν προτάσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ συμμετέχει και το ίδιο σε προτάσεις και στη συνέχεια υποστηρίζει την υλοποίησή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, το κόστος συμμετοχής στο δίκτυο ανέρχεται στις 2.000 ευρώ, το όφελος όμως θα είναι πολλαπλασιαστικό για το Νότιο Πήλιο, που από μόνο του δεν μπορεί να διεκδικήσει απευθείας κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την ανάπτυξη δράσεων, που έχουν στόχο κυρίως τη μείωση των ρύπων αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας, και είναι χρηματοδοτούμενα στο 100%. Τέτοιες δράσεις είναι για παράδειγμα η αντικατάσταση των λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού με led και η τοποθέτηση αισθητήρων για τη μείωση της φωτεινότητας όταν δεν υπάρχει κίνηση, ακόμη και η σύνδεση με ηλεκτρονική σύνδεση των κάδων απορριμμάτων με το κέντρο επιχειρήσεων του δήμου, που θα ειδοποιείται κάθε φορά που αυτοί γεμίζουν.
Μέσω του «Δικτύου Πόλεων» οι δήμοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο δυνατό τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω άγνοιας από την κεντρική διοίκηση δεν φθάνουν ποτέ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου