ΤΟΠΙΚΑ

Κάθισαν ξανά στο θρανίο και πέτυχαν οι αδερφές Κολέτσιου

κάθισαν-ξανά-στο-θρανίο-και-πέτυχαν-οι-449018

Xωρίς εξωσχολική βοήθεια κατάφεραν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα – Φοιτήτριες στην Προσχολική Εκπαίδευση, που πάντοτε ήθελαν

Δεν τις πτόησαν ούτε οι οικογενειακές υποχρεώσεις, ούτε οι δουλειές του σπιτιού, ούτε τα παιδιά και τα εγγόνια. Ηταν ένα όνειρο ζωής που εγκατέλειψαν νωρίς λόγω του έγγαμου βίου. Μέσα τους όμως υπήρχε πάντοτε η επιθυμία για γνώση.

Σε πελάγη ευτυχίας πλέουν από προχθές δύο αδελφές από τον Βόλο μετά την ανακοίνωση των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων. Όταν ήχησε στο κινητό τους τηλέφωνο το μήνυμα του υπουργείου Παιδείας που τις ενημέρωνε για την επιτυχία τους στις πανελλαδικές, έτριβαν τα μάτια τους.

Πρόκειται για την 53χρονη Αθανασία Κολέτσιου και την 57χρονη Χρυσούλα Γουλιώτη – Κολέτσιου. Οι δύο γυναίκες πήγαν στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Βόλου, έβγαλαν τις τρεις τάξεις που είχαν αφήσει και συμμετείχαν και στις πανελλαδικές. Πάντοτε ήταν πολύ δεμένες και ό,τι έκαναν το έκαναν μαζί. Μαζί κάθισαν και στο θρανίο, μαζί θα σπουδάσουν και στο Πανεπιστήμιο.

Η Αθανασία πέρασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Βόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα ξεκινήσει τις σπουδές της το νέο ακαδημαϊκό έτος. Οι κόρες της, όπως, λέει είναι τελειόφοιτες και τώρα ήρθε και η σειρά της να σπουδάσει κι εκείνη. Μοιράζεται τη χαρά της με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και κάνει λόγο για όνειρο ζωής.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν θυμάται ότι είχε τελειώσει το Γυμνάσιο, όταν αποφάσισε να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με τον αγαπημένο της σύζυγο. Δεν πρόλαβε να πάει στο Λύκειο. «Οι σπουδές όμως ήταν κάτι που ήθελα πάντοτε να πραγματοποιήσω», σημειώνει.

Τώρα που της δόθηκε η ευκαιρία την άρπαξε χωρίς δεύτερη σκέψη. «Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησαν ξανά τα μαθήματα, είχα στόχο να βγάλω το Λύκειο. Στην πορεία σκέφτηκα να συμμετέχω στις εξετάσεις. Τα κατάφερα με τη βοήθεια των αξιόλογων καθηγητών μου και της οικογένειάς μου που με στήριξε», σημειώνει.

Σήμερα δεν μπορεί να πιστέψει στο ανέλπιστο αποτέλεσμα. «Πετάω στα σύννεφα. Δεν το περίμενα. Ηταν μία δύσκολη χρονιά, φέτος, λόγω του κορονοϊού. Δεν κάναμε διά ζώσης εκπαίδευση, ενώ είχαμε και τις οικογενειακές υποχρεώσεις να τρέχουν. Σημασία, όμως, έχει ότι τα καταφέραμε», σημειώνει.

Οι δύο γυναίκες δεν παρακολούθησαν μαθήματα σε φροντιστήρια για να επιτύχουν. Διάβαζαν από μόνες τους στο σπίτι. Η αλήθεια, όμως, είναι όπως λένε, ότι διάβαζαν πολύ. «Τώρα κατάλαβα τι περνούσαν τα κορίτσια μου. Εμένα δεν κρινόταν το μέλλον μου. Είναι μία πολύ ψυχοφθόρα κατάσταση», σημειώνει η ίδια για την εμπειρία των πανελληνίων.

Από την πλευρά της, η Χρυσούλα έχει δύο παιδιά και εφτά εγγόνια. Όταν τελείωσε το Γυμνάσιο είχε ήταν ήδη σε ενδιαφέρουσα κατάσταση. Το είχε, όμως, όπως λέει, μαράζι, που δεν μπόρεσε να τελειώσει το Λύκειο, γιατί ήταν άριστη μαθήτρια.

Η Χρυσούλα πέρασε στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο. Θα συνεχίσει τις σπουδές της εκεί με τον σύζυγό της που συνταξιούχος, και θα γίνει νηπιαγωγός.

«Όλα τα όνειρα που έκανα έγιναν αληθινά. Με στήριξη πάρα πολύ η οικογένειά μου και οι καθηγητές μου ήταν αξιόλογοι άνθρωποι όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. Τους ευχαριστώ θερμά με όλη μου την ψυχή. Θέλω να τους πω δημόσια ένα μεγάλο «ευχαριστώ», λέει συγκινημένη.

Η ίδια επισημαίνει, ότι η γνώση δεν έχει ηλικία. «Οποιες για κάποιο λόγο δυσκολεύτηκε και δεν μπόρεσε να τελειώσει το σχολείο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά», σημειώνει.

Οι δύο γυναίκες ξανάνιωσαν μέσα από αυτή την εμπειρία και αισθάνονται και πάλι νέες. «Μέσα από το Εσπερινό γνωρίσαμε ανθρώπους που διεύρυναν τους ορίζοντές μας σε πάρα πολλά πράγματα, ενώ ξεφύγαμε και από το οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο ήμασταν κλεισμένες», σημειώνουν, όμως τονίζουν, ότι δεν πήγαν σχολείο για να πουν ότι πήγαν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου