ΤΟΠΙΚΑ

Μετ’ εμποδίων οι πληρωμές για ακριβές θεραπείες και οδοιπορικά στους καρκινοπαθείς

μετ-εμποδίων-οι-πληρωμές-για-ακριβές-448897

Πληρώνουν από την τσέπη τους τη θεραπεία και περιμένουν… στην ουρά του ασφαλιστικού φορέα για να πληρωθούν εβδομάδες μετά. Καρκινοπαθείς που μεταβαίνουν κυρίως στη Θεσσαλονίκη σε δημόσια Νοσοκομεία για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους με ακτινοβολίες υποχρεώνονται να καταβάλλουν επί τόπου τα χρήματα και στη συνέχεια είναι αναγκασμένοι να περιμένουν… επιστροφή από το ταμείο τους.

Απίστευτη εξάλλου ταλαιπωρία υφίστανται για να δικαιολογήσουν οδοιπορικά και να πληρωθούν από το ΙΚΑ όχι φυσικά όλο το ποσό αλλά όσα ορίζουν οι σχετικοί εγκύκλιοι.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οσον αφορά τα φάρμακα για αυτά υπάρχει ειδική φόρμουλα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Τα περισσότερα από τα ειδικά σκευάσματα που είναι και κοστοβόρα, διατίθενται απευθείας από την αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ που στεγάζεται το φαρμακείο στο ΙΚΑ Βόλου. Για όσα δεν υπάρχουν, γίνεται αυθημερόν παραγγελία και την επομένη αποστέλλονται για να αποδοθούν στους ασθενείς.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση αφορά στους πάσχοντες από μυελό-δυσπλαστικά σύνδρομα και αυτοάνοσα νοσήματα και σε όσους τους χορηγούνταν από το γιατρό αγωγή με ειδικές ενέσεις που κοστίζουν η εξάδα 1.200 ευρώ.

Στο πλαίσιο των περικοπών που είχε αποφασίσει η Διοίκηση του ΙΚΑ με εγκύκλιο που έχει κοινοποιήσει σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας και στα φαρμακεία έχει ενημερώσει ότι «δεν αποζημιώνει πλέον συνταγές που περιέχουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, όπως αυτές καθορίζονται στην περίληψη χαρακτηριστικών του φαρμακευτικού προϊόντος που εκδίδεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ετσι χρειάζεται ειδική συνταγή για τα συγκεκριμένα σκευάσματα ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς. Τα προβλήματα βέβαια δεν σταματούν εδώ, αφού λόγω των συχνών καθυστερήσεων στην υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ του ΙΚΑ και των Νοσοκομείων που δέχονται καρκινοπαθείς οι ασθενείς υποχρεούνται να προπληρώνουν τη θεραπεία που ανέρχεται σε 1.000 και 1.500 ευρώ και στη συνέχεια παραπέμπονται στο ΙΚΑ προκειμένου να εξοφληθούν.

Σε άλλες περιπτώσεις σύμφωνα με καταγγελίες καρκινοπαθών που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καλούνται κατόπιν σχετικής εγκυκλίου να καταβάλλουν στα Δημόσια Νοσοκομεία 308 € για τρεις απαραίτητες ιατρικές πράξεις (εξομοίωση, σχεδιασμός θεραπείας και εντοπιστικά φιλμ επιβεβαίωσης πεδίων) που προηγούνται των ακτινοθεραπειών και στη συνέχεια να τους αποδοθεί η δαπάνη με τη διαδικασία της έκτακτης περίθαλψης με υποβολή δικαιολογητικών και αποδείξεων από το ΙΚΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου