ΤΟΠΙΚΑ

«Εκρηξη» στις ηλεκτρονικές απάτες στη Μαγνησία

εκρηξη-στις-ηλεκτρονικές-απάτες-στ-448865

Τι συστήνουν αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας – Τι λέει η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας

Οργιάζουν οι απάτες μέσω διαδικτύου. Σε δύο μήνες η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου και οι δικαστικές αρχές ασχολήθηκαν με τουλάχιστον πέντε υποθέσεις, ενώ νέες καταγγελίες είναι υπό έρευνα. Κοινός παρανομαστής όλων οι αγορές μέσω διαδικτύου και η εξαπάτηση πολιτών, που πείστηκαν με ψευδείς αγγελίες και έπεσαν στην πλεκτάνη επιτήδειων.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου εξιχνίασε υπόθεση εξαπάτησης 52χρονου Βολιώτη. Ο πολίτης κατέβαλε σε τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 80 ευρώ για την αγορά κινητού τηλεφώνου. Δεν παρέλαβε ποτέ μέχρι σήμερα τη συσκευή, ούτε πήρε ποτέ πίσω τα χρήματά του. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου διαπίστωσε ότι πίσω από την ψευδή αγγελία – απάτη κρυβόταν 27χρονος Θεσσαλονικιός.

Στις αρχές Ιουλίου το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους μετατρεπόμενη προς πέντε ευρώ ημερησίως σε 55χρονο Αθηναίο, που έπεισε Βολιώτισσα να του καταβάλει το ποσό των 600 ευρώ ως έναντι δύο ενοικίων διαμερίσματος στην Αθήνα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Στις 19 Ιουνίου το Μονομελές Βόλου καταδίκασε δύο κατοίκους Χαλκίδας σε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών για εξαπάτηση μέσω διαδικτύου. Ενας 31χρονος Αλβανός κάτοικος νησιού των Β. Σποράδων τούς είχε καταβάλει χρήματα για την αγορά αυτοκινήτου που ακόμη περιμένει.

Πρόκειται για μερικές μόνο από τις υποθέσεις που απασχόλησαν τις αρχές τοπικά. Πρόσφατα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών 36χρονο Θεσσαλονικιό που άρπαξε ποσό ύψους 1.740 ευρώ από 38χρονο Βολιώτη με το πρόσχημα ελκυστικών πακέτων ταξιδιών.

Στις αρχές Μαΐου άλλος ένας Βολιώτης είχε πειστεί με ψευδή αγγελία για την αγορά μίας ηλεκτρονικής συσκευής.

Και δυστυχώς τα θύματα πλεκτάνης δεν παίρνουν ποτέ πίσω τα χρήματά τους παρά μόνο δικαιώνονται ηθικά με την επιβολή ποινών.

Όπως συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο έτσι και στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλοί απατεώνες που έχουν σκοπό να κλέψουν τα προσωπικά στοιχεία πολιτών, τα χρήματά τους ή και τα δύο. Γι’ αυτό αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας συστήνουν ότι όταν σερφάρουμε στο διαδίκτυο απαιτείται μεγάλη προσοχή. Ιδιαίτερα επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ οι πολίτες να καταβάλουν χρήματα για προϊόντα που δεν έχουν δει από κοντά, που δεν τους έχουν παραδοθεί.

Οι απατεώνες καταχωρούν στο διαδίκτυο ψευδείς αγγελίες πώλησης διάφορων προϊόντων, σε δελεαστικές τιμές. Οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους, και χωρίς να έχουν δει από κοντά το προς πώληση προϊόν πείθονται για τη φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή και συμφωνούν για την αγορά του.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις όταν το προς πώληση προϊόν βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή οι υποψήφιοι αγοραστές – θύματα συναινούν και για την καταβολή των εξόδων για τη μεταφορά του. Όμως, οι δράστες μετά την καταβολή των χρημάτων διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον αγοραστή, εκταμιεύουν κάθε ποσό που καταβλήθηκε και γίνονται καπνός.

Πολλά τα πρόσωπα της απάτης

Συγκεκριμένα, οι κυριότερες μορφές διαδικτυακής απάτης είναι οι ακόλουθες:

Ισπανικό Λόττο, Νιγηριανή απάτη, spamming (αποστολή μαζικών μηνυμάτων εμπορικού χαρακτήρα), phishing (ψάρεμα) προσωπικών στοιχείων, ψευδείς διαγωνισμοί και πλειστηριασμοί, διαδικτυακή απάτη που υπόσχεται δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια και απάτη με ταξιδιωτικά πακέτα διακοπών.

Ακόμη, οι συνηθέστερες ψευδείς αγγελίες αφορούν σε δήθεν πωλήσεις- μεταβιβάσεις αυτοκινήτων, σε ενοικιάσεις σπιτιών, σε προγνωστικά αθλητικών αγώνων, χορήγηση δανείων από μη αδειοδοτημένους φορείς, απάτες για θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Αλέκος Κουτσελίνης επισημαίνει ότι ένας γενικός κανόνας είναι ότι τέτοιου είδους απάτες διαπράττονται με ηλεκτρονικές αγγελίες και ιστοσελίδες – απομιμήσεις γνωστών εταιρειών που αναφέρονται σε διάφορα είδη πολύ φθηνές τιμές διάφορα είδη.

«Οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν να κάνουν ηλεκτρονικές παραγγελίες από γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες που η διεύθυνσή τους αρχίζει με την ένδειξη https. Να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες στις διαδικτυακές αγορές τους με το ακριβές ποσό της συναλλαγής ώστε οι επιτήδειοι να μην μπορούν να εισπράξουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά από τα αιτούμενα. Για όλες τις υποθέσεις οι πολίτες απαιτείται να απευθύνονται στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 11188», προσθέτει ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου