ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Καζανάκι

εκδήλωση-μνήμης-για-τους-εκτελεσθέντ-448313

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης και τιμής στους αγωνιστές του ΔΣΕ, τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που εκτελέστηκαν στο Καζανάκι την περίοδο 1947-1949. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Βασίλης Μεταξάς, γραμματέας της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, ενώ παρουσιάστηκε και ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα με κείμενα της εποχής.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Μεταξάς ανέφερε: «Στα πλαίσια των ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, που πότισαν με το αίμα τους τα βράχια σε αυτό το μέρος και έγραψαν με τη ζωή τους τις πιο λαμπρές σελίδες ηρωισμού, αυτοθυσίας και ανιδιοτέλειας στην πάλη για «το τέλος κάθε αδικίας» όπως έγραψε ο Μπρεχτ, φέτος τιμάμε ιδιαίτερα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας που την περίοδο δράσης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, έδιναν τη μάχη μέσα στην πόλη, στις παράνομες κομματικές οργανώσεις του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.

Η ηρωική δράση τους, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, περικυκλωμένοι κυριολεκτικά από τον ταξικό αντίπαλο, το αστικό κράτος, τους μηχανισμούς του – πολιτικούς, στρατιωτικούς, παραστρατιωτικούς, ιδεολογικούς – αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης, κουράγιου, δύναμης, περηφάνιας αλλά και διδαγμάτων για τη σύγχρονη ταξική πάλη.

Για εμάς η ιστορία των αγώνων του λαού μας, ιδιαίτερα στις πιο κρίσιμες περιόδους – στις καμπές της ταξικής πάλης, που πάντα σφραγίζονται από την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ, πρέπει να γίνει κτήμα εργατικής τάξης και ιδίως του πιο πρωτοπόρου τμήματός της. Παρά τις προσπάθειες της αστικής τάξης, διάφορων κονδυλοφόρων της, των οπορτουνιστών νέων και παλιών και τωρινών καραμπινάτων σοσιαλδημοκρατών και παρά την υπεροπλία τους σε μέσα, οικονομικά και τεχνικά, για να διαστρεβλώνουν, να ξαναγράφουν, να θολώνουν την ιστορία, να λένε ότι «όλοι έχουν δίκιο και ο εκτελεστής και ο εκτελεσμένος, εξαρτάται από ποια σκοπιά βλέπει ο καθένας», η αλήθεια, η ιστορική αλήθεια, είναι γραμμένη με το αίμα των αγωνιστών, αίμα που μένει ανεξίτηλο και δε σβήνει εξαιτίας της σημερινής δράσης του ΚΚΕ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου