ΤΟΠΙΚΑ

Αποχή εισηγούνται οι δικηγόροι για τη δωρεάν νομική συνδρομή

αποχή-εισηγούνται-οι-δικηγόροι-για-τη-447310

Σε νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι δικηγόροι για τη δωρεάν νομική συνδρομή. Οι νομικοί περιμένουν επί δύο και τρία χρόνια για να αποζημιωθούν από την Πολιτεία, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει φθάσει στο απροχώρητο.

Στον Βόλο και τη Μαγνησία βρίσκονται στην αναμονή 140 δικηγόροι που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους, προκειμένου κανένας πολίτης να μη μένει χωρίς υπεράσπιση, είτε οι υποθέσεις τους αφορούν στις αστικές δίκες είτε σε ποινικές.

Το θέμα θα συζητηθεί αύριο Τρίτη στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος.

Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια αποχή από τη έκδοση από τους Δικηγορικούς Συλλόγους γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων σε υποθέσεις νομικής βοήθειας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις οι δικηγόροι. Πέρυσι είχαν πραγματοποιήσει αποχή από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Τι είναι η δωρεάν νομική βοήθεια

Πολίτες χαμηλού εισοδήματος δικαιούνται παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, δηλαδή τη χορήγηση δικηγόρου, δικαστικού επιμελητή ή συμβολαιογράφου, σε υποθέσεις ποινικού, αστικού και εμπορικού δικαίου κάθε βαθμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διαφορές διαζυγίου, διατροφής, επιμέλειας και επικοινωνίας, προσβολής, αναγνώρισης πατρότητας κ.α.

Τη νομική βοήθεια δικαιούνται οι Ελληνες πολίτες, οι πολίτες της ΕΕ, αλλά και οι πολίτες τρίτου κράτους ή οι ανιθαγενείς, εφόσον έχουν νομίμως κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ελλάδα. Πολίτες χαμηλού εισοδήματος, δικαιούχοι νομικής βοήθειας, είναι εκείνοι των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα δύο τρίτα των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η νομική βοήθεια παρέχεται ύστερα από αίτηση του δικαιούχου και προβλέπεται από τον νόμο 3226/2004 όπως ισχύει μετά την τροποποίηση και συμπλήρωσή του από τον νόμο 4274/2014.

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται δεκαπέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από τη δίκη ή την πράξη για την οποία ζητείται η παροχή νομικής βοήθειας. Η προθεσμία μπορεί να συντμηθεί σε περίπτωση μεταγενέστερης κλήτευσης, ενώ η διαδικασία διεξάγεται ατελώς και δεν είναι υποχρεωτική η παράσταση με δικηγόρο.

Η απαλλαγή περιλαμβάνει ιδίως τα τέλη χαρτοσήμου, το τέλος δικαστικού ενσήμου, το τέλος απογράφου και τις προσαυξήσεις τους, τα δικαιώματα των μαρτύρων, των πραγματογνωμόνων, τα δικαιώματα ή την αμοιβή του διοριζόμενου δικηγόρου, συμβολαιογράφου και δικαστικού επιμελητή, καθώς και την υποχρέωση εγγυοδοσίας για τα έξοδα αυτά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου